“Pasta en tomatensaus lijken me slim. Diepvriesgroentjes. Pampers. Melk. Oh ja, koffie natuurlijk! Dat is het? Nee wacht, chocolade! Oh mijn god, niet vergeten! Veel chocolade!” Het winkelbriefje maken is een veelzeggende uitdaging in deze pandemische tijden. Ofwel behoor je tot het type ‘hamster’-ouder: Je schiet in paniek en begint als een gek alle levensmiddelen af te ratelen die in je opkomen. Je lief krabbelt dan met ongeziene snelheid enkele A4 blaadjes vol om dan, als een onbevreesde held der gezin, zijn sjaal om zijn mond te slaan en de supermarkt te gaan plunderen. Ofwel laat het hele corona-gebeuren je Siberisch koud, het type ‘chill’-ouder, noteer je je vaste benodigdheden op een briefje en denk je “Zou ik vandaag al inkopen doen? Ach nee. Morgen is er nog een dag. We bestellen vanavond gewoon pizza.”

Hoe je er ook mee omgaat: corona is coming. Dat kunnen en mogen we niet ontkennen. Het alom gekende spreekwoord ‘kalmte kan ons redden’ wordt voor de gelegenheid aangepast naar ‘kalmte, uw-kot-niet-uitkomen en uw-handen-wassen kan ons redden'. Menig expert pleit voor draconische maatregelen om de pandemie in te perken. Als we en masse blijven doordraaien, verspreidt het virus zich snel en kunnen onze ziekenhuizen het aantal mensen dat tegelijkertijd (intensieve) zorgen nodig heeft, niet opvangen.

Met andere woorden: blijf in uw kot, dan zal het virus zich minder en trager verspreiden.  Veel mensen kreunen onder deze gedachte. Dat is heel begrijpelijk. Vanuit economisch, sociaal en emotioneel en heel wat andere standpunten. Maar we zouden Maison Slash niet zijn als we deze pandemie niet met de nodige positiviteit en relativeringsvermogen zouden bekijken. Slashparent Sofie geeft je vijf gouden tips om de corona-crisis door te komen. 

Tip 1: Werk thuis 

Concerten aflassen, rusthuizen sluiten voor bezoek, maar wel met z’n allen op de spitstrein kruipen of in elkaars gezicht staan hoesten in een vol metrostel? Om dan in een drukke kantoorruimte handjes te schudden met klanten en collega’s? Ik dacht het niet. Neem je verantwoordelijkheid en werk van thuis uit. Vraagt dat een aanpassing? Ja. Maar zijn er voordelen? Zeker wel!

Geen ratrace ’s morgens. Niet in de striemende regen naar het station fietsen of je kostbare tijd zien wegtikken in de file. Je kan daarenboven tot ’s middags in je pyjama rondlopen. Tenzij je een videoconference hebt. Dan doe je misschien best toch een hemd of blouse aan. Die pyjamabroek ziet niemand. 

Tip 2: Geen grootouders

Houd zestigplussers en kinderen gescheiden. Kinderen komen het virus over het algemeen vlot door, maar die grootouders vormen een kwetsbare groep. “Lap”, denk je dan als jonge ouder, “Daar gaat oma’s vaste babysit afspraak op woensdagnamiddag. En opa kan de kinderen vrijdag niet gaan ophalen aan de schoolpoort.” Vraagt dat een aanpassing? Ja. Maar zijn er voordelen? Zeker wel.

Ben jij de wekelijkse opmerkingen van je schoonmoeder stiekem beu? Hangt je vader eigenlijk best je keel uit met zijn flauwe moppen elke vrijdag? Kijk eens aan. Je bent een tijdje vrijgesteld van intergenerationeel conflict! En aangezien je toch thuiswerkt en geen tijd verliest met pendelen, kan je de kinderen gewoon zelf gaan ophalen. Vergeet niet om een gewone broek aan te trekken voor dit uitje, jij gênante pyjama-ouder!

Tip 3: Laat los

Corona. Corona. Corona. Het virus is zelfs doorgedrongen tot onze dagelijkse conversaties. Het heeft zich verspreid naar onze gedachten en zet onze levens op zijn kop. Ben je dat beu? Voel je je gefrustreerd? Eigenlijk is dit een perfecte gelegenheid om te leren loslaten. Vraagt dat een aanpassing? Ja. Maar zijn er voordelen? Zeker wel.

We leven in een tijd waarin we alles onder controle lijken te hebben en verantwoordelijk worden gesteld voor ons eigen succes en falen. “Dream, dare, do!” en al. Maar het is niet slecht om af en toe met de beide voetjes op de grond gezet te worden. We hebben niet alles in de hand. Soms krijgen we tegenslag te verwerken, persoonlijk of maatschappelijk, en moeten we gewoon accepteren en loslaten. Wat een levensles krijgen we hier cadeau, zeg. Zoals een wijze filosofe uit Arendelle ooit sprak: “Let it go!”

Tip 4: Denk duurzaam

Als je zo weinig mogelijk je kot uit mag komen, hoe pak je dat dan praktisch aan? We kunnen met z’n allen pakken pampers inslaan, maar misschien is het interessant om eens om te denken. Duurzaam en op lange termijn. Vraagt dat een aanpassing? Ja. Maar zijn er voordelen? Zeker wel.

Als je duurzaam denkt, ben je onafhankelijker. En dus beter gewapend tegen pandemies zoals deze. Haal tien wasbare luiers in huis en je hoeft niet naar de winkel voor nieuwe pakken pampers. Schaf een broodmachine aan en je moet niet met een mondmasker staan aanschuiven bij de bakker. Installeer een waterfilter op je keukenkraan en je moet geen plastieken flessen water gaan halen in de supermarkt. Misschien is deze pandemie wel net het duwtje in de rug dat we nodig hebben om duurzamer te gaan leven? En die citytrip naar Madrid is ook al geschrapt? Goed bezig met die ecologische voetafdruk. 

Tip 5: Doe niets

Een laatste, doch belangrijke tip: relax. Al die geplande uitstapjes zijn geschrapt. Het schoolfeest van je kleuter, dat concert in het Sportpaleis, de vakantie naar Italië,… Je keek ernaar uit en je baalt ervan. Maar misschien moet je van de gelegenheid gebruik maken om te leren ‘niets’ te doen. Vraagt dat een aanpassing? Ja. Maar zijn er voordelen? Zeker wel.

Niets doen is een luxe in deze drukke prestatiemaatschappij. Ontspan, kijk uit het raam en apprecieer de kleine dingen.  Als ultiem teken van aanvaarding kan je een krat Corona-bier in huis halen. Deze Mexicaanse specialiteit is heerlijk met verse limoen. En een frisse pint zal af en toe nodig zijn om het hoofd koel te houden wanneer je voor onbepaalde tijd opgesloten zit in je kot met je kinderen. Eerlijk is eerlijk.