Eva (37) is slashparent van twee kinderen (7 en 9j) en combineert dat met een druk leven als freelancer. Af en toe gebruikt ze Maison Slash als uitlaatklep. Deze keer geeft ze haar mening over het veelvuldig ipad-gebruik in huis.  Tijdverlies, slecht voor rug, nek, schouders en ogen. En creatief worden ze er al helemaal niet van. Tot daar mijn genuanceerde mening over gamen.  Zit gij nu weer op dienen iPad? Het is een zinnetje dat hier thuis te pas en te onpas valt. Tot voor kort. Want op aanmanen van William Boeva, die het jong geweld wat zit op te jutten in zijn programma Boeva & the games op Ketnet (wanneer komt reeks 2 van dit topprogramma overigens?), ging ik eens achter de schermen kijken. Waar zijn die kinderen mee bezig?

Hersenloze bagger?

Het was zo ongeveer van Tetris geleden dat ik nog eens zelf een spel speelde, dus groot was mijn verbazing toen bleek dat de dertig games die op de iPad van mijn zoon stonden (gedownload door de vader des huizes, dus er is wel een minimale vorm van parental toezicht) niet allemaal hersenloze bagger was. Meer zelfs, ik vond het geweldig! Onze zoon van negen, die al van bij de geboorte gefascineerd is door bouwconstructies en transportmiddelen allerhande, bleek een ervaren bouwkundig ingenieur die vol zelfvertrouwen een team van werkmannen aanstuurde in Construct. Een perfecte aanvulling op het ietwat houterige Dobbit Tv, zijn lievelingszender sinds jaar en dag.

Meer dan zombies

En bovenal, in games als Minecraft, Homedesign en Blockearth kan hij zijn passie voor techniek botvieren, dat onderwerp komt op school immers niet aan bod (ik wil hier graag een pleidooi houden voor meer techniek op school, maar dat is weer een ander verhaal). Even windowshoppen in de appstore leerde me dat ook taalvirtuoosjes, minimodeontwerpertjes en rekenknobbeltjes aan hun trekken komen in de virtuele wereld. Dat er niet in elke game bloed van het scherm spat of zombies uit riolen kruipen wist ik uiteraard wel, maar dat gameontwikkelaars ook echt een behoefte op maat weten in te vullen, waar het onderwijs niet in slaagt, daar ben ik hen zeer dankbaar voor. Dienen iPad? Een musthave in elke woonkamer! IMG_1340-300x374.jpegEva Van den Eynde (37) is SlashParent van twee kinderen (7 en 9j) en combineert dat met een leven als freelance eindredacteur. Tussendoor richtte ze samen met haar man ook het productiehuis Samoereye op dat woord en beeld op maat levert.