Je kinderen zonder zeuren naar bed krijgen, is dagelijks een serieuze uitdaging. Dat vond ook Slashparent Frank de Wit, vader van 4 kinderen en ICT'er van beroep. Hij introduceerde de softwaremethode Scrum van op het werk bij hem thuis. Zo laat hij de kinderen vlotter enkele processen doorlopen. Pragmatisch en slim. We like.

Scrum is een populaire methode in het bedrijfsleven om projecten te managen. De methode zorgt ervoor dat het team binnen een beperkte tijd het nodige oplevert. Perfect toepasbaar in een gezin dus. (Ben je al in bad geweest, zijn je tanden nu nog niet gepoetst, wie heeft zijn pyama al aan?!! Aaaaaargh)

Frank de Wit had het helemaal gehad met alle chaos, en met kind nummer 4 op komst vond hij het hoog tijd om structuur te brengen in het avondritueel. Enter het scrumbord.

Scrumbord

Een scrumbord heeft 3 kolommen: To do, In Progress en Done.  In de kolommen staan taken die binnen een bepaalde tijd afgerond moeten zijn. De bedoeling is om kaartjes te maken van alle taken die nog te doen zijn. Als je de taak afgerond hebt (zoals bv. tandenpoetsen), mag het kaartje verschoven worden naar de kolom 'done' of gedaan. Voor kinderen kan je het scrumbord dus nog vereenvoudigen tot: te doen en gedaan.

zonder zeuren naar bed

FRANK

'Samen met de kinderen hebben we de taken voor het avondritueel opgeschreven. Wat moet er allemaal gebeuren voordat we in bed liggen? De kinderen gaven zelf — met veel plezier — de input. Uitkleden! Douchen, aankleden, flesje drinken, tanden poetsen, plassen, boekje lezen en natuurlijk slapen. Voor iedere taak maakte ik een kaartje met een tekening en uiteindelijk had ieder een set kaartjes. Deze kaartjes plakten we aan de bedden van de kinderen, klaar voor het nieuwe avondritueel.'

'De resultaten van de 1e avond waren erg goed. De kinderen kregen 1 uur de tijd om alle kaartjes te doen. Sterre, de oudste van 7 maakte echt afwegingen wat als eerste moest gebeuren. Jesse van 5 beredeneerde uit zichzelf. Als hij nog een verhaaltje voorgelezen wilde krijgen, dan moest hij snel douchen, zonder gezeur. Fenne, de jongste van 3 vond het eigenlijk gewoon maar wat leuk dat ze op de deur mocht plakken. Ook mijn vrouw — als product owner — was enthousiast.'zonder zeuren naar bed De retro

'Het is ook handig om even terug te kijken naar het afgelopen proces. Bespreek met je kinderen wat er goed ging en wat je moet blijven doen. Of wat er mis ging en je niet meer moet doen, en wat je niet hebt gedaan waar je mee wil beginnen. Dus de volgende ochtend hebben we even kort besproken hoe we het vonden gaan.'

'Leuk, volgens de kinderen. Snel en rustig, volgens de product owner. Gewonnen, volgens Jesse. Er was ook nog extra feedback: meer kaartjes voor bijvoorbeeld woordjes lezen, rekenen en koppeltje duikelen. Want 'er moet ook iets leuks tussen'. De oudste stelde zelfs enthousiast voor om ook een scrumbord voor het ochtendritueel te maken. De extra kaartjes zijn toegevoegd en ook een kaartje ‘haren wassen’. De product-owner, mijn vrouw, kan per dag bepalen of dit kaartje in de ‘te doen’ van die avond moet komen.'

'De avonden daarop werkte het ook fantastisch. De kinderen vonden het een uitdaging en maar wat leuk. We bleven iedere dag een beetje aanpassen en verbeteren. Het ‘slapen’ kaartje bleef altijd hangen in de ‘te doen’ kolom en dat werkte demotiverend, die hebben we weggelaten. Het 'lezen' kaartje hebben we van het bord gehaald en als motivatie ingezet. Als je binnen de tijd alles gedaan hebt, verdien je het voorlezen kaartje. We gingen van een uur naar 50 minuten, naar 40 minuten en zitten nu zelfs op een half uur. De kinderen doen de meeste kaartjes (en dus het avondritueel) grotendeels zelf, maar waar nodig helpt één van ons. Resultaat: minder achter de broek aanzitten, minder herhalen, sneller klaar en met veel minder gedoe.'

Conclusie

Dus als Scrum bij volwassenen op de werkvloer goed werkt om dingen gedaan te krijgen, zou dit thuis dan ook goed kunnen werken? 'Ja, absoluut! We hebben geleerd dat het allemaal veel sneller kan, zonder continu achter de broek aan te zitten, zonder discussie en met minder stress en samen.'  We leerden nog dat:

  • Solidariteit verhoogt. De kinderen motiveren en helpen elkaar om de kaartjes naar Klaar te krijgen. De kinderen worden ook eigenaar en niet enkel uitvoerend.
  • We hebben geleerd dat ook thuis er maar 1 productowner kan zijn die aangeeft wat de gewenste uitkomst is, en maar 1 scrummaster die daarop stuurt. Als scrummaster ben je onderdeel van het team, niet de opdrachtgever die het oplegt. Je helpt.
  • Eenvoudig uitbreidbaar met andere kaartjes. De oudste moet woordjes leren en heeft een extra kaartje. De vis eten geven is een roulerend kaartje. 10 minuten iPad kaartjes die verdiend kunnen worden zijn zeer effectief.

TIP: Check deze  inspirerende TED talk van Bruce Feiler over het organiseren van het gezinsleven. Er bestaat ook een complete blog over Scrum For Kids.