De dingen des levens, met drie mannen, een vrouw en twee katten onder één dak. Dat brengt al eens een al dan niet sappig verhaal met zich mee. Zo gaat dat bij slashparent Erika. Zij laat maandelijks achter haar deur kijken hoe dat precies gaat. Want ja, #zozitdatbijons.

Je parle pas de François!

Frans en mijn zonen, dat klikt niet echt. Macarons met caramel salé, jambon cru en saucisson aux noix gaat er in gelijk ne frisse Sauvignon. Maar voor een adverbe of passé composé trekken ze resoluut hun neus op. En dat hebben we dan ook al meermaals mogen ondervinden aan hun schoolresultaten. Omdat er bij pubers zoiets bestaat als selectieve doofheid voor de tips & tricks van de pappie (de mammie komt hier niet tussen, want die heeft ook een betere relatie met de Sauvignon dan met de adverbes), hebben we besloten te investeren in bijlessen Frans.

Want: 'Hey jongens, wij hebben toch het beste met jullie voor! We denken dat dit echt wel gaat helpen. En ze houdt van katten. En morgen is de eerste les. Is de soep niet te warm?"

Actie reactie

Kind 2 weet, ondanks zijn kort lontje, wijselijk zijn mond te houden. Het feit dat ze van katten houdt, zal ook wel een kalmerend effect op hem gehad hebben. En hij is ook nog wat jonger. Het virus 'puberteit', zit al onder zijn oksels en in zijn keel, maar verder is het nog niet geraakt.

En dan hebben we kind 1. Waarvan wij dachten dat die de pubertijd ging laten passeren. Tja, mispoes. D-R-A-M-A! Klimaatopwarming? Wereldvrede? Allemaal niks in vergelijking met 'IK MOET OP BIJLES FRANS!'. Hier zouden de mensen voor moeten op straat komen, want dit is zoooo oneerlijk. Er is geen vertrouwen! Ik heb niet eens de kans gekregen om me te bewijzen. Eén hoopje ellende, alleen en onbegrepen op de wereld. 

Gelijkaardige reacties kregen we eerder al op vragen als: 'Kan je het vuilzakje naar de kelder brengen?', 'Wil je de kroketten uit de diepvriezer halen?'. Of bij andere heel erg levensbedreigende bemerkingen,  zoals: 'Voorzichtig met de fiets, want het zou wel eens glad kunnen zijn,' of 'Vanavond eten we Thais.'

Op eBay dan maar?

Dus. Mensen met dergelijke situaties in het vooruitzicht? Be prepared! Geloof me, dit zijn dingen waar nog re-anectments van gespeeld gaan worden. Het beste wat je met zo'n aankondigingen kan doen, is het, snel genoeg, letterlijk tussen de soep en de patatten op tafel gooien. Met een glimlach en bemoedigende blik. En vooral rustig blijven. En ademen. En niet roepen. En niet met je ogen draaien. Want dan gaan ze met vuur spuwen. 

Ik weet dat. Die jongste zoon van me heeft dat korte lontje wel ergens van. Dat wil zeggen dat ik me niet aan bovenstaande aanbevelingen kan houden. Dus wordt er hier al eens stevig naar elkaar geroepen en lang ook, want zowel kind 1 als ikzelf hebben graag het laatste woord. Jaja, blablabla, de moederliefde en al, maar op zo'n momenten wil ik die zoon van me achter het plafond plakken, hem op eBay verkopen, hem hier aan de voordeur zetten met een bordje 'gratis mee te nemen' rond zijn nek.

Van mij!

Gelukkig zijn er veel meer andere dimensies vol onvoorwaardelijke liefde. Die is er tijdens het drama voeren ook, maar dan is het misschien net iets minder zichtbaar.  Dit weekend was er eentje waar we kunnen applaudisseren voor onszelf en die twee koters die we gefabriceerd hebben. Omdat ik tijdens de week jarig ben en mijn man in het buitenland zit voor het werk, vierden we mijn verjaardag al op zaterdag. Verjaardagen zitten bij ons vol leuke en lekkere dingen en de jarige moet dan just niks. Als dan in de namiddag kind 1 thuis komt met hét perfecte boeket bloemen, dan scheuren mijn mondhoeken van geluk. Als kind 2 spontaan een dame blanche mét verse chocoladesaus maakt smelt ik mee met de crème glace in mijn kommeke. Ik kan jullie dus met zekerheid melden dat beiden voorlopig nog niet gratis mee te nemen zijn en dat ik ze ook niet nog niet wil delen. Net zoals desserts, die deel ik ook niet. En mijn schoenen ook niet.    

Dat is van mij, a-l-l-e-m-a-a-l van mij!!!

We call it love, crazy stupid love! (Hoe je dat in 't Frans zegt weet ik niet.)