Grapje! Het is helemaal geen tien voor twaalf  voor jouw interieur. 10voortwaalf is gewoon een supercool nieuw handmade interieurlabel dat wij jou willen laten ontdekken! Insteek van 10voortwaalf? Een nieuw leven geven aan restmateriaal en overschotjes, en zo de wereld een beetje mooier maken. Dat is zo hard in de scoop van Maison Slash dat we het ontwerpersduo graag meer uitleg vroegen! Founders zijn Tine Verdickt van Villa Appelzee (en slashparent!) en haar man Gert Luts. Zij hebben letterlijk en figuurlijk een schone missie, ingegeven door een grote liefde voor het ‘maken’ en een afkeer van ‘all things wasted’.

Waarom zijn jullie met 10voortwaalf begonnen?

tine verdicktTine: “De goesting om samen eens een keer iets te doen leefde al langer. Gert maakt meubelen op maat en heeft in zijn atelier een hele hoek vol overschotten. Stukken die te klein zijn om nog een echt meubel uit te maken, maar ook te goed om zomaar weg te gooien. En ik zie nogal gemakkelijk nieuw leven in oude dingen. Als we thuis iets nodig hadden, van pannenzetters over eierdopjes tot een slaapmandje voor de poezen, werd dat dus vaak uit de restjes van het atelier gemaakt. Een logische keuze vonden wij, want waarom iets nieuws kopen als je het zelf kan maken van bestaand materiaal?! Vrienden en familie reageerden enthousiast op onze ‘ontwerpen’, en toen er op een gegeven moment wat meer tijd vrijkwam besloten we een stapje verder te gaan. Niet alleen voor onszelf ontwerpen, maar dingen maken waarvan we hopen dat andere mensen er ook blij van worden. En tegelijk een hele stapel atelierresten wegwerken… Pure win-win toch?”

tienvoortwaalfWaar komt de naam 10voortwaalf vandaan?

Tine: “In de eerste plaats is 10voortwaalf een verwijzing naar onszelf. Voor vrienden ben ik ’Tien’ of ‘10.’, en de meubelmakerij van Gert heet n°12. Maar de naam is ook een optimistische variant op de uitdrukking ‘Vijf voor twaalf’. We willen aangeven dat het nooit te laat is – onze baseline is ‘never too late’ - om na te denken over duurzaamheid en bewust omgaan met materialen en spullen.”

Wat voor spullen ontwerpen jullie?

Tine: “Kleine gebruiksvoorwerpen en decoratieve objecten zoals snijplanken, dienbladen, plantenrekjes… relatief eenvoudige ontwerpen waarbij het materiaal altijd het uitgangspunt is. We kijken welke resten we hebben liggen en slaan dan aan het brainstormen en experimenteren. Cirk/O is bijvoorbeeld een collectie dienbladen gemaakt van resten spaanderplaat met melamine, het basismateriaal waaruit keukenkasten gemaakt worden. BooDeLuxe is dan weer een reeks snij- en serveerplanken gemaakt uit een overschot bamboe voor een werkblad.” tienvoortwaalf

En wat als de restjes op zijn?

Tine: “Dan zijn er altijd wel weer andere resten! Alleen overschotten gebruiken legt inderdaad beperkingen op, maar dat is net ons uitgangspunt. We willen bewust werken met kleine oplagen - ook al omdat we alles zelf maken in het eigen atelier – en onszelf zo de vrijheid geven om te spelen met materialen, kleuren en afmetingen. Als een bepaald materiaal of een kleur op is kijken we of hetzelfde idee in een ander materiaal gemaakt kan worden, of we bedenken gewoon iets nieuws… Zo blijft het leuk voor ons, én voor de klant, want die haalt geen massaproduct in huis maar een uniek en handgemaakt object met een verhaal. Weeral win-win dus.”
De collecties van 10voortwaalf zijn te koop via de webshop van Villa Appelzee www.appelzee.com/webshop en binnenkort ook via een paar fijne verkooppunten.