Elke maand kijken we
achter de voordeur van familiehuizen waar ouders en kinderen hun creativiteit
kwijt kunnen. Hoe richten gezinnen hun huis zo origineel in dat het met hun
gezin kan meegroeien? Welke schatten verstoppen er zich achter hun voordeur? En
welke inspiratie kan jij hier als slashparent halen voor je eigen huis? Deze
maand laten Katrien en Bram achter hun voordeur kijken.

Katrien woont samen met haar gezin - haar vriend Bram, hun 2 dochters Billie en Lou en tal van katten, cavia’s en konijnen - in haar ouderlijk huis in Meise dat ze een paar jaar geleden volledig renoveerden. Ze woont heerlijk dicht bij werk, want ook haar kinderschoenenwinkel Skip ligt lekker onder hetzelfde dak. Wij gingen op een regenachtige winterdag bij dit toffe gezin langs voor een babbel over hun huis en leuk interieur.

“Toen de kans zich voor deed om hier te komen wonen, twijfelde ik geen seconde”, glimlacht Katrien. “Het is een leuk huis qua uitstraling en vooral de ligging sprak me enorm aan. Het is heel centraal gelegen. Veel van onze vrienden en familie, die op zaterdag naar de markt gaan in Meise, springen hier binnen voor een korte babbel. Met mijn eigen kinderschoenenwinkel in huis is de drempel natuurlijk nog kleiner. Ook vroeger toen mijn ouders hier woonden, was het een plek waar iedereen altijd samen kwam. Ik hou echt van die zoete inval en mijn wens is dat mijn kinderen ook zo opgroeiden.”


Een open en kidsproof huis

“Voor we introkken in het huis, was het heel donker”, vertelt Katrien. “‘Objekt Architecten’ uit Aalst slaagden erin om ons huis veel lichter te maken. Ze integreerden een heel groot raam achteraan en voegden een dakraam toe in de leefruimte met daaronder een ingemaakte boog, die de kinderen naar hartenlust gebruiken. De architecten hebben zich goed ingeleefd in onze leefgewoontes om de flow van het huis goed te krijgen. Het moest ook kidsproof zijn. Ik vind het belangrijk dat kinderen zich ten volle kunnen uitleven in een huis. De speelhoek is om deze reden open en hun spel vloeit vaak over naar de living of de keuken.”

Gezellige chaos

“Bij de keuze van materialen en meubels hebben we ook aan de kinderen gedacht. We kozen terrazzo vloeren, omdat je hierop het vuil niet ziet. Onze ingemaakte kasten zijn handig om spullen in op te bergen. Toch merk ik dat kinderen hun spullen uitgestald moeten zien om er mee te spelen. Ik stop liever niet alles weg achter deurkasten. In de speelkamer heb ik enkele vintage kasten geplaatst waar ze alles op ooghoogte zien staan. Het is hier meestal een gezellige chaos en de unieke stukken - zoals het tapijt en de piano van mijn grootouders - geven de ruimte meer persoonlijkheid.”

I love vintage

“De meeste van mijn favoriete meubelstukken in huis zijn vintage. Ik heb er enkele van My ExBoyfriend en Het Packhuys. Ik ben nog steeds zot van de vintage room divider in de leefruimte waar mijn kleinste plantjes staan. Ook planten kan ik trouwens niet meer wegdenken uit mijn interieur. Ik heb intussen een hele collectie. Je houdt me dus beter ver weg van een plantenwinkel”, lacht Katrien. “De roze ‘Aglaonema’ was mijn eerste speciale plant. Ook de ‘Kamerlinde’ en de ‘Albino Monstera’ zijn enkele van mijn favorieten.”

Hier lees je trouwens meer over hippe bommaplanten zonder aandachttrekkerij!


 

Gezellige drukte!

“De basis van gezelligheid in huis blijven toch de mensen’, vertelt Katrien. Voor corona opdook, hielden we iedere vrijdag frietjesavond. Iedereen was welkom. Ik vind het leuk als andere mensen zich hier goed voelen. Een warmte die ik in mijn winkel ook wou uitstralen. Als materiaal voor de binnenafwerking koos ik om deze reden voor kurk. Het voelt nooit koud aan de voeten en geeft een warme sfeer. Ook in de badkamer hebben we dit materiaal gebruikt. Onze trap vind ik ook een eyecatcher. Vroeger lag er ook al tapijt en ik heb hier opnieuw een aaibare variant gelegd, waar de kinderen en hun vriendjes graag van afschuiven. Fun gegarandeerd!”

 

Tekst en foto’s: Nathalie Blancquaert van Club Cosy