Elke maand kijken we achter de voordeur van familiehuizen waar ouders en kinderen hun creativiteit kwijt kunnen. Hoe richten gezinnen hun huis zo origineel in dat het met hun gezin kan meegroeien? Welke schatten verstoppen er zich achter hun voordeur?  En welke inspiratie kan jij hier als slashparent halen voor je eigen huis? Deze maand laten Tineke en Nick achter hun voordeur kijken.

Tineke (33) en Nick (37) bewonen samen met hun drie kinderen Elise (6), Guust (5) en Mats (2) sinds juni 2019 een nieuwbouwwoning in het Oost-Vlaamse Zottegem. 

"We hadden in feite in 2011 ons droomhuis al gevonden," vertelt Tineke,"maar dat was beperkt in ruimte en had maar drie slaapkamers. En toen was ik plots zwanger van ons derde kind en bedachten we dat we echt wel groter wilden gaan wonen. We hielden enorm van de buurt: de nabijheid tot het stadscentrum, de school, het station enerzijds en groene bossen en wandelpaden anderzijds. Dus toen we plots een stuk bouwgrond te koop zagen in de volgende straat, op amper 200 meter van onze woning, twijfelden we niet. Het was meant to be, leek het wel."

Waar er bij velen door corona, en de bijhorende lockdown in het voorjaar, vertraging kwam op (ver)bouwprojecten, kwam bij Tineke en Nick de afwerkingsfase van hun huis in een hogere versnelling terecht. Op twee toiletten na is elke kamer in het huis èn de voor- en achtertuin inmiddels aangepakt. "We hebben zelfs al een tuinhuis! Veel valt er aan ons huis dus niet meer aan te pakken, maar ik kijk er wel naar uit om de verschillende ruimtes stapsgewijs nog verder te zien evolueren zodat ze nog beter aansluiten bij wie wij zijn als individuele personen en als gezin." Aanvankelijk was Tineke niet hard gewonnen voor het idee van een nieuwbouwwoning: "Ik dacht dat zo’n woning enorm veel charme en persoonlijkheid zou missen. Onze vorige woning dateert uit de jaren ‘30 en zat nog vol met authentieke elementen: de eikenhouten trappen, de originele deuren en kroonlijsten. Ik koesterde die elementen, ze gaven echt een persoonlijkheid aan de bakstenen waartussen we woonden." Nu ze al een jaar in het hun nieuwe huis woont, ziet ze dat je ook in een onpersoonlijk, wit en spiksplinternieuw canvas heel veel van jezelf kan stoppen. 

Tineke en Nick gaven aan hun architect de duidelijke opdracht om een huis te ontwerpen dat met hun moet meegroeien, zodat ze er perfect kunnen oud worden.  Als ze droomt over een huis dan zal dat altijd wel dit huis zijn, maar: "als ik dan toch de lotto zou winnen, dan zou ik wel ergens in een stad als Gent, Brussel of Antwerpen een mooi herenhuis kopen met vier-meter-hoge plafonds, sierlijke kroonlijsten, originele glas-in-lood-ramen, eikenhouten vloeren en een mooie met marmer afgewerkte open haard!"

Waar Tineke de mosterd haalt!

Instagram is de voornamelijkste inspiratiebron van Tineke. "Ik ben tot kleurrijke en vrolijke accounts aangetrokken als een ekster tot iets dat blinkt," zegt ze. " Zilverblauw vind ik ronduit geweldig, net als ohmariemag, idiainteriorlifestyle en het prachtige account van prchtg. Via onder andere deze accounts kom ik dan weer terecht op andere accounts en ontdek ik meubel- accessoire- en designmerken die ik vervolgens in mijn eigen interieur integreer."


Een andere hobby van Tineke is in bad woonmagazines à la VT Wonen, Actief Wonen en Feeling Wonen verslinden. En tijdens hun bouwproces was ze ook heel actief op tweedehands.be, in de retro categorieën. Sommige ruimtes heeft ze ontworpen rond hetgeen ze daar vond. "Zo vond ik voor de badkamer van de kinderen twee wijnkleurige retro wastafels die in onze stad werden aangeboden. En hoewel ik nog niet zeker was van hoe ze in de badkamer zouden passen, stuurde ik mijn man er meteen om. Vervolgens paste ik de rest van het ontwerp van de badkamer aan deze stukken aan, zodat ze echte eye-catchers geworden zijn."