Word jij ook helemaal happy van een huis vol groen? En zou je liefst elke week een nieuw exemplaar (of twee, of drie) aan je (urban) jungle toevoegen? Stop met je groen craving elke keer te stillen met nagelnieuwe planten uit de plantenwinkel.  Ga voor een origineel alternatief. Neem eens een kijkje in het plantenasiel, adopteer een kamerplant en geef hem zo kans op een tweede leven!

Het idee achter de tweedekanskamerplant is even ingenieus als eenvoudig. Net zoals verwaarloosde en ongewenste huisdieren een plekje vinden in een dierenasiel tot ze een nieuwe thuis krijgen, zo staan ook talloze kamerplanten te wachten op een nieuwe eigenaar …in een (online) plantenasiel. Hoewel de concrete werking van de verschillende plantenasielen onderling wat kan verschillen, is het basisprincipe telkens hetzelfde.

plantenasiel In het kort

  • Ongewenste/verwaarloosde/thuisloze planten worden door de oorspronkelijke eigenaar binnengebracht of online aangemeld bij het plantenasiel of de opvangplaats.
  • Eventueel krijgen de planten eerst een tijdje een gezondheidskuur van licht en water, een flinke snoeibeurt, verse potgrond of een grotere pot.
  • Vervolgens wordt op zoek gegaan naar een nieuwe eigenaar. De meeste plantenasielen hebben een website en/of Facebookpagina waarop de beschikbare planten ‘in de vitrine’ gezet worden. In sommige gevallen kan je ook ter plaatse gaan kijken.
  • Soms worden de planten tegen een kleine vergoeding verkocht, maar vaak kan je ze gewoon gratis en voor niks meenemen of gaan ophalen bij de vorige eigenaar. Als er meerdere gegadigden zijn voor een bepaalde plant (wat bij de populaire soorten vaak het geval is!) wordt de plant verloot onder de liefhebbers.
  • Het aanbod varieert voortdurend en zoals bij elk asiel telt ook hier: weg is weg. Regelmatig een kijkje gaan nemen naar de aanbiedingen is dan ook de boodschap. Als je geluk hebt vind je misschien op een dag die plant waar je altijd van droomde, of wie weet word je wel onverwacht verliefd op een ongekend exemplaar. Bottom line, plantenasielen zijn altijd win-win.

Wie zit er achter?

In Nederland is het idee al wat langer ingeburgerd, maar ook hier bij ons duiken steeds meer plantenasielen op. Over het algemeen zijn de initiatiefnemers particulieren met een hart voor planten en een aversie tegen de wegwerpcultuur. Je kan het ‘ gedreven vrijwilligers’ noemen, die - naast hun daytime job – met plezier tussenpersoon spelen tussen ontheemde planten en hun toekomstige eigenaars. plantenasiel Andere plantopvanginitiatieven werden dan weer op poten gezet door bestaande organisaties. Niet alleen liefde voor planten en voor een duurzamere samenleving spelen daarbij dan een rol, ook het sociale aspect is belangrijk. Zo krijgen de tweedekansplanten die in de Kringwinkels in Antwerpen en Kortrijk verkocht worden eerst een zorgkuur door patiënten met psychiatrische en pschosociale problemen van instellingen uit de buurt.

Plantenasiel De Aster werd dan weer opgestart door en voor leerlingen van een school voor buitengewoon secundair onderwijs. Zo wordt planten een tweede kans geven ook een beetje werken aan je eigen kansen. (Op de websites en/of Facebookpagina’s van de verschillende initiatieven kan je meer lezen over de achtergrond en werking.)

Bottom line, plantenasielen zijn altijd win-win. Voor de planten die een tweede kans krijgen, voor de eventuele verzorgers, die er zelf ook beter van worden, en voor alle plantlovers die hun groene droom nog wat kunnen uitbreiden.

Waar oh waar?

Dus, de volgende keer dat je weer een opstoot van groene honger krijgt, je weet waar je moet zijn! Google ‘plantenasiel’ en je vind vast wel een initiatief bij jou in de buurt. Dit is alvast een selectie: plantenasiel

Omgekeerd kan het natuurlijk ook...

Blijken je vingers niet zo groen als je aanvankelijk dacht en weet je niet wat gedaan met die wegkwijnende Ficus? Is die Monstera toch te groot geworden voor je kleine appartement en heeft je graslelie een onverantwoord grote hoeveelheid scheutjes gekregen? Of matcht het gewoon niet tussen jouw stijl (orchidee-mens) en het uiterlijk van je groene gast (cactus-plant)? Zet de planten dan niet zomaar op straat of bij het vuil, maar schenk ze aan een plantenasiel bij jou in de buurt. Je maakt er niet alleen de planten, maar ook heel wat toekomstige plantenbaasjes heel blij mee!