Elke maand gaat slashparent Leen uit ons eigenste Maison Slash vijvertje op zoek naar gemakkelijke manieren om een groener leven te leiden met kinderen. Deze maand: duurzame kledij kopen… VOOR JEZELF! Ja, mag het efkes? Het moet hier uiteindelijk niet altijd over kinderen gaan, hè! 

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik koop veel minder kleren sinds ik een kind heb. Het zou heel cool zijn moest ik kunnen zeggen dat dat uit ecologische overweging was (#consuminderen), maar eerlijk? Er is gewoon veel minder tijd. En minder budget. Maar ALS ik dan eens iets nodig heb, wil ik liefst van al dat het een duurzaam item is. Zeker sinds ik een kind heb. Dat komt er dan helemaal niet van, want wie heeft tijd om op te zoeken waar je duurzaam kan shoppen terwijl een koter: ‘Maar ik wil NU een koekje' in je oor staat te toeteren? Geen nood, slashparents! Wij zochten voor jullie uit waar je offline (want we willen dat kunnen passen, die gratis retours per post zijn écht niet ecologisch) en niet té duur (want hallo, kinderen) terecht kan!

DAAR BESTAAT EEN OPLOSSING VOOR

Duurzaam is duurder. Dat is gewoon zo. Je krijgt dan ook wel een item dat lang mee gaat en tijdlozer is dan een supertrendy stuk dat je koopt in de alom bekende ketens en dat vervolgens heel snel verbannen wordt naar de diepste krochten van je kleerkast. Maar goed nieuws: duurzaam shoppen kan ook wanneer je op je budget moet letten. En daar bestaat zelfs een website voor.

En die website is gloednieuw en heet COSH! Het werd gemaakt voor bewuste offline shoppers die graag willen weten waar in hun buurt ze duurzame kledij kunnen kopen. Jij geeft in wat jouw stijl, locatie en budget (hoera!) is, de site stippelt voor jou een shoppingroute uit. Superhandig, toch? Momenteel geeft COSH! jou suggesties voor Antwerpen, Leuven, Mechelen en Gent. De makers hopen dit uit te breiden in 2020.

1Z4hJ35qVJTgTjC986P3q1zWW2hAWE6YFCiUkzyw.png

TWEEDEHANDS IS ALTIJD DUURZAAM

Niks duurzamer dan niks kopen. Of niks nieuws kopen. Tweedehands shoppen dan maar? Het is niet voor iedereen weggelegd, zou je denken. Want je wil er stijlvol bijlopen en niet alsof je gewoon wat spullen draagt uit de kast van je grootmoeder. Vintage shoppen vraagt een zeker gevoel voor stijl maar vooral: oefening.

Slashparent: 'Ja, HALLO, daar heb ik dus geen tijd voor hè.'

Maison Slash: 'Maar wacht, wij hebben een oplossing!'

Bij vintage of tweedehands shoppen denk je misschien meteen aan die 'vintage per kilo' winkels waar je door het bos de bomen niet meer ziet. MAAR er zijn ook vintage winkels die ingericht zijn als boetieks met merkkledij én designer kledij! Want ja, slashparent, ook jij verdient een dosis designer stuks in je kast.

Tweedehands, dat is goedkoper dus niet zo erg als er al eens een kotske op terechtkomt. Koop tijdloos, koop kwaliteitsvol, dat zijn de sleutelwoorden. Je kan uiteraard terecht op verschillende sites (denk aan LabellovThe Next Closet, Ebay,...) maar komaan: ALS we dan eens een designerstuk kopen, willen we de full experience. En zo'n Maison Margiela broek: dat moet je eens passen, dat zie je niet op een foto. Hier is alvast een lijstje met onze favoriete 2de hands en/of vintage designer boetiekjes!

Brussel

  • The Empty Shop, een initiatief van Oxfam. Je kan er merkkledij binnenbrengen én/of kopen. Shoppen met een goed geweten, want met je aankopen (en giften) steun je het goede doel! The Empty Shop is een tijdelijk concept, je kan er nog terecht tot en met 16 november. 

Antwerpen

  • Labellov, de naam zegt het al: bekende labels met liefde tentoongesteld in hun showroom én in hun superoverzichtelijke webshop.
  • Labels Inc, een winkel in hartje Antwerpen met recente designerkledij. Als je fan bent van Belgische merken (Dries Van Noten, Ann Demeulemeester, A.F. Vandevorst, etc) ben je hier op je plek!

Gent

  • Fann, voor recente merkkledij moet je bij Fann zijn! Daarnaast bieden ze ook creaties aan (van meubels tot juwelen,  dat varieert) van jonge ontwerpers. Duurzaam, dat spreekt voor zich!

Hasselt

  • Hallelujah, designer-en merkkledij (denk bijvoorbeeld Essentiel) maar ook vintage en design objecten. Want als je er zelf schitterend uitziet, mag je interieur niet onderdoen natuurlijk!