Er zijn zo van die ouders die altijd wel hun sh*it together lijken te hebben. Moeders staan mooi opgemaakt aan de schoolpoort… hun kinderen in matching outfits… Hoe doen ze het toch? Als slashparent Nathalie ’s morgens haar dochter haar haar kan vlechten, beschouwt ze dat als een hele prestatie. Voor sommige moeders lijkt het echter een fluitje van een cent. Ze besloot dan ook om eens langs te gaan bij Evy, één van die georganiseerde mama's, om haar op de vrouw af te vragen: 'georganiseerde ouders: wie zijn ze en bovenal hoe doen ze dat?'.

Evy is in het dagelijkse leven office manager bij G&G Architecten en heeft samen met haar man twee schattige zoontjes, Lennox en Jackson. Zowel op het werk als thuis houdt ze van structuur. Iedere zondag legt ze de outfits van haar kindjes klaar voor de hele week. Jawel, de HELE week… Dat heb je goed gelezen! Zo wint ze tijd 's morgens en weet haar man ook wat de kinderen moeten aantrekken.

Slashparent Nathalie vraagt haar op de vrouw af! Hoe organiseer jij je huishouden?

"Ik maak lijstjes, lijstjes en nog eens lijstjes. De hele planning van de kinderen staat in de agenda van mijn gsm. Ik vul alles meteen in en deel de ‘kids agenda’ met mijn man, zodat hij mee op de hoogte is van alles. Voor andere zaken heb ik ook verschillende lijstjes in mijn telefoon: To buy, to do, to see, cadeautips, wishlists, …. altijd als ik aan iets denk, voeg ik het toe aan het juiste lijstje! Mijn kasten zijn trouwens ook heel georganiseerd. Vrienden noemen me - al grappend - ‘Miss Basket’, omdat ik alles in bakjes sorteer. Quasi al onze kasten staan vol met gelabelde mandjes. Alles heeft zijn plek. Zo zie ik ook direct wat ‘op’ is en wat we nog moeten gaan halen in de supermarkt. De kinderen leren zo ook wat waar moet en ruimen mee op. Ze zeggen al eens tegen mijn man: ‘Je had het niet op de juiste plaats gelegd, papa!’."

Hoe pak jij de was aan? Bij mij lijkt dat een never ending story…

"Ik hou de was voor het weekend, omdat ik alles warm uit de droogkast haal en het dan met de handen strijk. Enkel de hemden van mijn man worden gestreken. Kledingstukken die niet in de droogkast mogen, hang ik meteen op de kapstok te drogen. Zo is er geen plooi in het midden van de wasdraad. In iedere kamer staat er ook één wasmand en dat is ongeveer 1 machine. Ik doe alle kleding trouwens bij elkaar (wij dragen zelden wit) en was het op 30 graden. Zo gaat het goed vooruit! Ik steek één wasmachine in vrijdagavond, ééntje zaterdagochtend na de zwemles en dan nog ééntje zaterdag en zondag afhankelijk van wanneer we thuis zijn. Maandagavond na de tweede zwemles steek ik er nog eentje in met de allerlaatste spulletjes. Zondag ververs ik ook de lakens en ’s avonds breng ik alle opgeplooide kleding naar boven. Mijn man krijgt zijn hoopje om in de kast te leggen en ik maak meteen stapeltjes voor de hele week voor de kinderen. Ik kijk hiervoor zelfs naar het weerbericht. De sportzakken laat ik in het waskot zelf hangen. De gewassen kleding gaat meteen terug in de juiste zak. Zo is de turn-, zwem- of judozak meteen klaar. Maandag starten we de week dus met lege wasmanden, leuke outfits en frisse bedjes."

Om hoe laat sta je ’s morgens op om iedereen klaar te krijgen?

"Ik sta op om 6u45 en om 8u zijn we de deur uit. Ik leg drinkbussen, brooddozen, koekendozen en fruitdoosjes ’s avonds klaar, maar ik vul ze nog niet. Ik ben geen fan van boterhammen die een hele nacht in de frigo hebben gestaan. Jackson eet graag appels zonder schil. Ik besprenkel ze met citroensap zodat ze lekker fris blijven. Ik vul altijd eerst de boekentassen van de kinderen terwijl ze opstaan, hun tanden poetsen en ontbijten. Zelf ontbijt ik niet. Terwijl ik me klaarmaak, mogen de kinderen nog 20 minuten tv kijken. Als ik naar beneden kom, neem ik hun stapeltje kleren mee en kleed ik ze voor TV aan. Dan is er geen gezeur of getreuzel."

En heb je ‘s avonds nog tijd voor je eigen hobby’s of om eens languit op de bank te liggen?

"Ja hoor… ik ruim alles direct op zodat ik ook ‘vrij ben’ wanneer de kinderen in bed liggen (om 20u ten laatste). Ik werk sinds kort ook maar tot 15u of 16u waardoor ik meer tijd heb om de kinderen op te pikken, boodschappen te doen, te spelen met de kinderen, te koken, hen in bad te steken, … Ik ben ook een multitasker. Ik kan niet gewoon staan ‘wachten'. Ik doe woensdag boodschappen met Lennox terwijl Jackson judo doet. Zaterdag gaat Lennox turnen en ga ik ondertussen lopen. Wanneer de jongens ’s avonds in bad zitten, maak ik me meteen klaar voor de nacht."