Montessori? Watte, das toch een school ofzo? Ja, klopt! Maar de principes van Maria Montessori kunnen eenvoudigweg ook toegepast worden in je kinderkamer. Je kweekt er zelfstandige kinders mee, en het ziet er gewoon ook echt mooi uit. Dus waar wachten we nog op? Wij zijn helemaal klaar voor een grondige make-over na het lezen van dit artikel. 

Het belangrijkste principe van Maria Montessori is 'help je kind om het zelf te doen', en is dat niet waar het hele ouderschap om draait? Wij helpen ons kind maar al te graag zélf uit hun bed te komen en zich rustig bezig te houden op hun kamer. Het liefst van al op zondagmorgen! En daar is de Montessori kamer ideaal voor!

1. Minimalistisch functionalisme 

Ouders stouwen kinderkamers maar al te graag vol met leuke kastjes en mooie decorstukjes. Maar daar maakt Montessori komaf mee. Elk meubelstuk in de kamer moet bruikbaar zijn. Bovendien geldt het principe: hoe minder meubels, hoe beter. 

2. Laagslaper

De Montessori kamer wordt opgebouwd vanuit het perspectief van het kind. Byebye mooie hoogslapers en ledikantjes! Voortaan kies je een laag vloerbed waar je koter zelf in en uit kan klimmen. Zo krijgen ze het gevoel dat ze zelf beslissen wanneer ze moeten slapen en wakker worden. En in the end weten we allemaal dat dat eigenlijk ook zo is... 

3. Weg met speelgoed

Oké, oké, niet al het speelgoed hoeft weg. Maar hou eens een grote kuis in die enorme berg aan speelgoed en stal enkel de favorieten uit. Door een overaanbod weet je gebroed niet meer waar eerst mee te beginnen, waardoor het gewoonweg niet begint met spelen. (Las je ons artikel al over Toy Rotation?!) Volgens de Montessori methode kies je ook best voor (mooi) houten en stoffen speelgoed in plaats van die schreeuwerige  plastic dingen

4. Lager, lager, lager

Nogmaals: opbouwen vanuit het perspectief van je kind. Kies dus voor lage boekenplanken, een kledingrek waaruit je kroost zelf hun kleding kan kiezen, berg het speelgoed op in manden en dozen op de grond,... Hoe lager, hoe beter!

5. No drama 

Geen prints op prints op prints zoals bij de bohemian kamer. Maria kiest liever liever voor neutrale, zachte tinten zonder decoratie. Laat die kadertjes en frutsels dus maar liggen in de winkel! Wil je de kamer toch wat opfleuren? Zoek dan naar mooie houten blokken of een leuk speeltapijt. Functioneel, en mooi! 

6. Veiligheid boven alles

Om af te sluiten leggen we nog even de belangrijkste regel uit. Veiligheid staat boven alles. Je kleine avonturier moet zich vrij kunnen bewegen in zijn of haar kamertje, zonder dat jij je zorgen hoeft te maken. Dus geen planken op hoofdhoogte, maak de kasten vast aan de muur en beveilig de stopcontacten. Nu kan jij rustig uitslapen op zondag, terwijl je koters zich 'rustig' bezighouden op hun eigen Montessori kamer.