Kleine boefjes die te snel uit hun kleren groeien? Sophie Devolder, zelf mama van de schattige Isa (2,5), kent dat. Meer nog, ze ging aan het "parentpreneuren" en vond er met Happy Kiddo de perfecte oplossing voor: een online kledingbibliotheek voor kinderen. Say what?! Maar eerst nog even dit: want wat betekent het woord #parentpreneur dat je in de titel leest? Het is een samentrekking van parent + entrepreneur = parentpreneur. In deze reeks belichten we nl. slashparents die hun eigen onderneming zijn gestart. Niet gewoon werkende ouders, maar moeders en vaders die de sprong hebben gewaagd om zelf iets uit de grond te stampen (en specifiek dan nog in de wereld van #parentfriendly shizzle). 

Happy Kiddo, watisda?

Happy Kiddo is een online kledingabonnement voor kinderen van nul tot drie (en soms zelfs iets ouder). Voor een vast bedrag per maand kiezen hun ouders vijf, tien of vijftien stuks uit ons aanbod boordevol kwalitatieve en duurzame kledinglabels. Denk maar aan Belgische merken zoals Lily-Balou, Trixie en Mundo Melocotón. Pikte je er je favorieten al uit? Dan kan je de kledingbox daarna ophalen aan Dok Noord in Gent of voor een kleine prijs thuis laten leveren. Hoe lang je de kleren leent, kies je zelf. Groeit zoon- of dochterlief eruit of ben je toe aan iets nieuws? Dan ruil je alles toch gewoon in voor een nieuwe garderobe? Kinderspel!

Waarom een kledingbibliotheek voor kinderen?

Het abonnement vormt een simpel antwoord op een probleem waar veel ouders mee kampen. In hun eerste twee levensjaren groeien onze kinderen makkelijk acht (!!) kledingmaten. Bij elke groeischeut naar de winkel rennen is niet alleen lastig (wie heeft daar tijd voor?), het kost ook handenvol geld én het vraagt veel van onze planeet. Happy Kiddo wil het leven van jonge ouders eenvoudiger maken en groeit daarom zomaar met je kroost mee. Dankzij de kledingbibliotheek halen we meer uit de levensduur van kinderkleren en beleven verschillende kleintjes (en hun mama's en papa's) plezier aan hetzelfde stuk. Bovendien ontploft je zolder over enkele jaren niet van de kartonnen dozen waarin te klein geworden outfits stof liggen te verzamelen. You can thank me later!  [caption id="attachment_13297" align="alignnone" width="1100"] © Leen Van Severen[/caption]

Uit het hoofd van?

Voor Sophie mama werd, was ze tevreden over de keuzes die ze maakte. Op vlak van voeding en vervoer had ze haar duurzame draai wel gevonden. Alleen voelde ze na de komst van dochtertje Isa al snel dat haar kleerkast duurzaam vullen een veel moeilijkere opdracht was. Zeker als je rekening moet houden met een budget (waarmee je als jonge ouder plots ook een crèche en luiers moet betalen).

Hoe het allemaal begon?

Als ik weet dat labels sociaal-ecologische inspanningen leveren, investeer ik graag in minder, maar duurdere stukken. Zeker omdat ik van die items jaren kan genieten. Alleen, voor mooie, eerlijke en stevige kinderkleren moet je vaak behoorlijk diep in je portemonnee duiken. Natuurlijk kan je te klein geworden kinderkleren aanbieden op tweedehandssites of de rommelmarkt, maar dat vraagt veel energie. Outfits fotograferen, de verkoop verder opvolgen, ... Daar had ik helemaal geen zin in! Een andere mogelijkheid was natuurlijk om op zoek te gaan naar goedkopere stuks in grote ketens. Puur financieel was dat een goed idee, maar moreel voelde ik me daar toch niet goed bij. Daarom besloot ik het anders te doen en zelf een kledingbibliotheek te starten om ook andere jonge ouders een alternatief aan te bieden. Eentje dat tegelijk betaalbaar (je betaalt gemiddeld 6 euro per kledingstuk per maand) en duurzaam is. Makkelijk zat!

happy kiddo Wat zijn de reacties?

Fans kiezen vaak in de eerste plaats voor Happy Kiddo omdat ze zo altijd kinderkleren in huis hebben die passen. Onlangs kreeg ik van een klant, Mimi, een review op Facebook: "Sophie is een supertoffe madam die je maar al te graag met raad en daad bijstaat. De kleren zijn mooi, van goede kwaliteit én op en top Belgisch! Kleren die anders niet in ons budget passen, kan ik nu voor mijn dochters huren. Het ecologische aspect is een mooie bonus!"  Ze trakteerde ons op vijf sterren en haar lieve woorden blijven hangen. Heerlijk! Ze omschrijft precies wat ik wil bereiken!

Wat is Happy Kiddo voor jou?

Happy Kiddo is een manier om mezelf te ontplooien: het is mijn kans om te ondernemen en er ook voldoening uit te halen. Me helemaal smijten voor iets waarin ik oprecht geloof, dat is zalig. Rijk word ik er niet van, maar het geeft me wel de vrijheid om elke dag datgene te doen waar ik energie van krijg. En dat is voor mij écht onbetaalbaar.

Wat is je ultieme droom?

Mijn droom - ik moet daar niet flauw over doen - is dat zo'n kledingbibliotheek een volwaardig alternatief wordt. Vandaag ben ik een pionier. Kinderkleren lenen is (nog) niet vanzelfsprekend, dus ik moet heel veel vragen beantwoorden, mensen geruststellen en keuzes motiveren. Ik hoop dat de tijdsgeest van de toekomst er eentje is waarin delen - in plaats van bezitten - vanzelf gaat. Ik ben zeker dat die verschuiving eraan komt en hoop dan te kunnen zeggen dat ik daar met Happy Kiddo mijn steentje toe heb bijgedragen. Daarom wil ik nu in de eerste plaats groeien en een groter publiek aanspreken. En dat mag je best letterlijk nemen: steeds oudere kinderen kunnen bij ons terecht, maar ook zwangerschaps- en borstvoedingskleren voor de mama's staan op de planning. Spannend! 

Ik ben een slashparent en wil ook zo’n abonnement voor mijn kind.  Wat moet ik doen?

Klik gewoon op de 'ik wil starten'-knop op de website. De rest wijst zichzelf uit! En iedereen die graag eerst even kennismaakt kan vrijblijvend mailen naar hello@happykiddo.be. Sophie beantwoordt al je prangende vragen met plezier!