Wij van Maison Slash vinden dat zelfs de allerkleinste konten alleen het allerbeste verdienen! Len Smekens (36) van Chairs denkt daar net zo over en verhuurt daarom een unieke mix van ministoelen. Kopen kan natuurlijk ook! Dan kies je gewoon zelf je favoriete kleur uit meer dan 400 tinten of sleep je een versleten exemplaar van zolder om het door hem te laten opleuken! 

Maar eerst nog even dit: want wat betekent het woord #parentpreneur dat je in de titel leest? Het is een samentrekking van parent + entrepreneur = parentpreneur. In deze reeks belichten we nl. slashparents die hun eigen onderneming zijn gestart. Niet gewoon werkende ouders, maar moeders en vaders die de sprong hebben gewaagd om zelf iets uit de grond te stampen (en specifiek dan nog in de wereld van #parentfriendly shizzle). 

I5T13ysF1bG70y811GawEB0IUWrDICllRPZCeuoi.jpeg

(Foto: Faye Pynaert)

Chairs, watisda?

Chairs ontfermt zich over zitmeubelen met een verleden. Len verhuurt vintage (café)stoelen voor feestjes allerhande, maar je kan ook bij hem terecht om tweedehands stoelen te kopen. Heb je op zolder nog een oude bank, een fauteuil, een zetel, een stoel van rotan stoel of een sterk staaltje design staan? Of misschien een heerlijke schommelstoel met een knikje in? Dan trakteert Len die graag op een tweede leven: stofferen, schuren, verven en vernissen kan hij als de beste! 

Uit het hoofd van?

Len is papa van drie kinderen. Zijn dochters heten Renée (8) en Elle (6). En zijn vrouw Katrien (36) zette net hun jongste op de wereld: een zoontje dat de naam Leo kreeg. Na 14 jaar in de sociale sector, had hij gewoon heel veel zin in een nieuwe uitdaging. 

yIO05IBj60DoMPDraHjmiyVEzZdjSiAZXkXmu9IW.jpeg

(Foto: Faye Pynaert)

Waarom stoelen voor kinderen?

Het begon allemaal met stoelen voor grote mensen, en die verhuur en verkoop ik nog steeds, maar de kinderstoelen zijn er vanzelf bij komen rollen. Tijdens een van mijn vele zoektochten op tweedehands.be botste ik op een schooltje dat een groot lot kinderstoelen aanbood. Een toevalstreffer! En ik zag meteen zoveel mogelijkheden: ik kon niet anders dan mijn slag slaan. Ik herstelde de stoelen waar nodig en stak ze in een nieuw jasje. Het resultaat staat schattig op de kinderkamer, maar veel klanten zetten de ministoelen ook gewoon in de woonkamer. Pinterest perfect! 

Hoe het allemaal begon

Toen Katrien en ik leuke stoelen zochten voor het lentefeest van onze oudste dochter Renée ging de bal aan het rollen. We vonden maar niks dat bij ons feest paste: het aanbod van de meeste verhuurders is weinig divers. Meestal willen ze dat je één type stoel in één kleur kiest. En verder dan wit, zwart of naturel komen ze meestal niet. Terwijl wij net voor veel kleur en een speelse sfeer wilden gaan! Dus kocht ik gewoon zelf een honderdtal stoelen en liet ik mijn creativiteit de vrije loop. De reacties van de gasten waren zo overweldigend dat ik besloot dat ik daar verder mee te gaan. Al wist ik dat stoelen verhuren en verkopen nooit zou volstaan om rond te komen. Dus werd ik ook meubelstoffeerder en -hersteller. Ik had altijd al een zwak voor oude meubels en gooi niet graag dingen weg. Dat ik nu van oude of kapotte zitmeubels iets nieuws en hedendaags kan maken, geeft mij zo veel voldoening!

Wat zijn de reacties?  

Mensen zijn verrast dat stoelen zulke sfeermakers kunnen zijn op een feest. Als ze onze mix zien, zijn ze altijd aangenaam verrast. Vrolijke stoelen nodigen gewoon uit om te feesten! Instant fun.  

Ook klanten die stoelen kopen of laten renoveren zijn enthousiast. Mij blijft het verbazen hoeveel mensen gehecht zijn aan erfstukken en meubels met een verhaal. Zij zijn maar wat blij als ik die kan repareren zodat ze hun welverdiende plekje in het interieur weer kunnen opeisen.  

Wat is Chairs voor jou? 

Chairs kwam voor mij precies op het juiste moment. Ik droomde al langer van een eigen zaak, maar besefte niet dat ik van mijn passie mijn beroep zou kunnen maken. Het feest van mijn dochter opende mijn ogen. Ik begon van nul, maar merk dat ik nu - na een jaar - toch al wat naambekendheid krijg. Dat doet me goed. Want ik werk hard om van Chairs een bloeiende onderneming te maken. Zeker in tijden waar je voor heel weinig geld stoelen en zetels kan kopen is dat een uitdaging. Maar er is een publiek voor mijn aanbod: mensen die op zoek zijn naar duurzame en lokale alternatieven. Klanten die zich afvragen of de stoelen écht goed zitten, of ze dat zullen blijven doen en wie ze gemaakt heeft. 

ZbvZdcSPl0XmDefa2voxukcvUuT1W7e1Y8autfPj.jpeg

(Foto: Faye Pynaert)

Wat is je ultieme droom? 

Ik hoop dat steeds meer mensen weloverwogen keuzes verkiezen boven impulsief shoppen. Ik ben ervan overtuigd dat ze zo niet alleen mij blij maken, maar ook zichzelf. Een meubel op dat kiezen geeft gewoon veel meer voldoening. Je geniet er langer van. 

En als ik mijn werk nu ook nog zou kunnen showen in een gezellig winkeltje met een atelier in Gent, kan mijn geluk helemaal niet meer op!   

Ik ben een slashparent en ik wil ook zo'n gepimpte kinderstoel (hebben of huren). Wat moet ik doen? 

Vul het contactformulier op de website in of mail Len rechtstreeks op info@chairs-gent.be. Hij ontvangt jullie graag na afspraak in zijn atelier!