Het is niet omdat we allemaal zeer slasherig, hip en schnell zijn dat het huishouden zich vanzelf oplost. Wij noemen ze tegenwoordig huishoud-hacks, maar eigenlijk zijn het gewoon de truken van de bomma of van tante Huppeldepup.

Ge hoeft geen kasten vol met kant-en-klaar middeltjes hebben. Met een portie soda, azijn en water komt een mens blijkbaar al bijzonder ver.  We maken jou en je huisgerief graag blij met enkele gouden tips!

Soda is the bomb

Zonder soda begin je eigenlijk best gewoon niet aan huishoudelijke taken. Het is ten eerste milieuvriendelijk (als we het met mate gebruiken). En we kunnen het inzetten  om vlekken (olie, wax en dergelijke) te verwijderen, te ontvetten, te desinfecteren, water te verzachten, te ontgeuren (gewoon een geopend zakje baking soda in de koelkast zetten), aangebrande potten schoon te krijgen... Maar blijkbaar krijg je er ook zachtere voeten van! Dan ineens ook maar een pedicure doen ofwa?

Zonder azijn heeft het geen zin

Ook azijn is een must-have in huis. Vooral dan in en rond de wasmachine. Voeg azijn toe in het waspoederbakje wanneer je voor 't eerst gekleurde kledingstukken wast (fixeert de kleuren). Of gebruik het als alternatieve wasverzachter (geurloos). Heb je last van hardnekkige zweetgeur in kleren (jij sowieso niet he, je partner natuurlijk of je hangpubers), dan drenk je de stuks gewoon even in azijn. Et voila. Maar je kan er dus ook kalk mee verwijderen, of urinevlekken op tegels wegtoveren, of je ramen kuisen. Huh? Jaja, werkt perfect. Ramen natmaken met water en azijn. Dan een krantenpapier opfrummelen en daarmee je raam drogen. Blinkende vensters zonder moeite! Ha, eat that, mutti! dat is dus de bomma die het doet zoals de bomma's

Ossegal is het nieuwe wit

Bevestigd door een het halve internet, ossegal doet blijkbaar elke vlek op kledij verdwijnen.

En nog voor witter dan wit...

En voor nòg witter dan wit: gebruik tabletten voor valse tanden. Zowel om kledij witter te krijgen, maar  dus ook voor de witte gootsteen. En inderdaad, ook  voor in het toilet. (Die valsgebit-tabletten zijn blijkbaar ook inzetbaar voor muffe drinkbussen en thermossen.) Wist je trouwens dat je de neuzen van witte sneakers gemakkelijk kan poetsen met tandpasta? Of met dissolvant? En nog even over dat toilet: gebruik een combinatie van baking soda en azijn, dat begint dan te schuimen. Even wachten, borstel er in en een zo goed als nieuwe wc pot!

Koester je koffieprut

Koffieprut is niet om weg te gooien. No way! Bewaar het om tussen de planten te gooien, om ze beter te doen groeien. Of om het gootsteenputteke eens te doorspoelen. Of maak er een homemade bodyscrub van, gewoon een beetje kokosolie aan toevoegen.

en nog enkele varia-tips

Volgende tips zijn niet onder één categorie onder te brengen, maar zijn wél van goud. (Je mag ons later bedanken:-))

  • Leg een velletje keukenpapier in de (afgesloten) zak of kom van de salade. Zorgt ervoor dat je sla dàààgen lang vers en krokant blijft in de koelkast.
  • Vers bloed was je best uit met alleen koud water. Zuurstofwater doet het ook perfect. Of ijsklontjes.
  • Oude nylonkousen zijn keihandig om schoenen op te blinken. Of om hele grote elastieken van te maken.
  • Fruitvliegjes vangen doe je met beetje wijn (of wijnazijn), samen met wat druppels Dreft in een potje. Dan nog huishoudfolie erover, en gaatjes in prikken. Klaar!

  • Wil je snel een eetbare en rijpe avocado? Leg een banaan erbij om snel te rijpen. Onrijp fruit kan je trouwens gemakkelijk laten rijpen door er appel bij te leggen. En omgekeerd: zeker geen appel in de schaal leggen met fruit dat al heel rijp is.
  • Een wonderspons! Te hip voor 'de trucjes van oma' maar onmisbaar in ons hedendaags kinderhebbend leven.

Heb jij ook truken van de bomma te delen? Niet aarzelen, gewoon doen in de comments hieronder. Amen.