Doorgaans laten slashparents zich he-le-maal gaan bij de inrichting van de babykamer. Maar wat als de baby een kind geworden is? Ga je dan weer helemaal los in themakamer-stijl? Of denk je bij het ontwerpen al enkele jaren vooruit? Voorkom dat je kamers steeds opnieuw moet inrichten als zoon of dochter groter wordt. Check deze tijd- en geldbesparende tips van opruimcoach Nele Colle voor het inrichten van een kind-naar-tiener-kamer.

1. Denk vooruit

Heerlijk, zo’n roze prinsessenkamer met een minitafeltje, een mini roze zeteltje en minikastjes voor minikleedjes.. Of supercool, zo een stoere jongenskamer met een auto-bed met bijpassende kast en een minipoef. Maar eens je kind 12 is (of vroeger!), is dat helemaal niet zo schattig of stoer meer, maar ‘kinderachtig’. Dus: denk vooruit. Opberguimte voor kledij en wat andere zaken is er altijd nodig. Zoek een opbergsysteem dat kan blijven dienen. Ook voor lange slungels en giechelmeiden.

2. Alles op zijn tijd

IMG_20171231_111313560 Er bestaan zo van die complete kamersets: all-in formules met bed, nachtkastje, kast en bureau. Dit kan handig zijn als je van matchende zaken houdt (of als je daardoor een pak geld kan besparen). Maar het is eigenlijk enkel maar voordelig als je het koopt wanneer je kind ook effectief alles nodig heeft wat in het pakket zit. Een kleutertje is namelijk nog niets met een bureau. Want zelfs in de lagere school wordt er vaak nog huiswerk gemaakt aan de keukentafel. En tegen de tijd dat een bureau wel handig zou zijn, blijkt een ander model misschien wel beter. Of wilt je kind eigenlijk een ander model. Of wordt er gewoon niet aan een bureau gewerkt. Who knows?

3. Denk multifunctioneel

Dit vat eigenlijk de vorige 2 puntjes samen. Wanneer je dan toch je meubels aanschaft, zoek meubels die multifunctioneel kunnen worden gebruikt. Zo vergroot je de kans dat:
 1. ze definitief kunnen worden gebruikt
 2. ze meegroeien met de fase van je kind/puber/student
Voorbeelden:
 • kasten die zowel voor kleren als boeken kunnen worden gebruikt
 • een kleurtafeltje dat later als bureau kan dienen door in de hoogte verstelbare poten
 • voorleesstoel die later kan gebruikt worden als chill-zone
 • multifunctioneel kastje/bakje dat kan gebruikt worden als nachtkastje, schoenenopbergbox, …
 • spiegel die ook kan dienen als juwelenopberger
 • opbergers voor speelgoed die later kunnen dienen als boekenkast, schoenenopbergplaats, …

4. Tijdloze kleur

IMG_20171231_112834759 Kinderen spelen vaak het liefst in de buurt van mama en papa. En ik kan het weten. De tevergeefse pogingen door speelgoed op hun kamer te stockeren mochten niet baten. Ze zoeken je aanwezigheid op. Pas wanneer het ‘kind’ beetje bij beetje verdwijnt, verdwijnt ook je groeiend nageslacht meer en meer in zijn of haar kamer. Tot je ze er niet meer uit krijgt. Dan wordt de kamer ook hun minihuis (dus toch weer mini), de plek waar ze volledig zichzelf kunnen zijn. Dan wordt de kamer ook echt belangrijk. Kies een kleur die je dus niet meteen hoeft de herschilderen wanneer de eerste puistjes hun intrede doen. Behalve als je dat erg leuk vindt natuurlijk. Of er niet mee inzit om zoon of dochter aan het werk te zetten.

5. Op de groei

foto-collage 1 Het klinkt logisch, maar toch eentje om op te letten. Want voor je het weet heb je het gedaan: kapstokjes, spiegel, magneet- of prikbord, kasten, boekenplankjes … Alles opgehangen op kinderhoogte. Na enkele jaren mag je opnieuw beginnen, en als je niet goed oplet, daarna misschien nog eens. Hou rekening met de groei van je kind. Nee, je kan natuurlijk niet weten hoe groot je kind effectief zal worden, maar mini blijven ze niet. Is je kind nog erg klein bij het inrichten, zoek dan naar een tussenhoogte die niet te hoog is, maar toch nog handig is voor jou. Trapjes en krukjes kunnen het tijdelijke hoogteverschil overbruggen. Zo bespaar je jezelf toch boor- en vijswerk. En enkele extra gaten in de muur.

6. Up-, re- en freecycle

foto-collage 2 Het hoeft ook niet altijd nieuw-nieuw te zijn, wat je koopt. Er zijn nog manieren om een kamer in te richten:
 • In kringloopwinkels vind je soms super-hippe meubeltjes, of multifunctionele kastjes en rekjes. Snuister er eens rond. Misschien samen met de  (pre-)puber.
 • Soms hebben we nog iets staan in een hoekje, op een zolder dat kan hergebruikt worden. Eventueel met een likje verf. Of een wieltje.
 • Heb je een Facebookaccount? Dan kan je via verschillende GIFT-groepen zelfs gratis zaken op de kop tikken. Of doe een oproep. Je weet maar nooit. Ooit raakt iemand die Fatboy wel beu.

7. Geef ruimte

foto-collage 3 En dan nog een goede buitensmijter: zet de kamer niet vol met spullen. Ga voor het minimum, maar maak het wel gezellig natuurlijk. Nu kies jij misschien nog, maar eens pubers ten tonele verschijnen, nemen zij de regie over. Ik weet niet of de Joepie-posters van weleer nog bestaan, maar je zoon of dochter zal in meerdere of mindere mate zijn of haar minihuis zelf willen inrichten. En dat betekent misschien een Fatboy, of een spiegel van kop tot teen, een weg-bureau-en-dag-make-uptafel, dj-booth of een halve muziekstudio. Wat het ook wordt, nu is dat nog koffiedik kijken. Maar de kans is groot dat jouw gekozen spullen niet in het rijtje passen. Geef je kind de ruimte om zijn of haar eigen miniwereld te creëren, want hun kamer, is toch een beetje hun huis.