Eierschalen, als we een omeletje maken of een cake bakken, hebben we meteen een stuk of 2 à 3 schalen liggen die we regelrecht de vuilbak ingooien. Daar brengen wij nu verandering in, want eierschalen kunnen heel handig zijn voor 't één en 't ander! Dat is gelijk recycling op gastronomisch niveau. Hebben we daar je volle aandacht al?

1. Beginnende moestuin

Ben je van plan om een moestuintje te starten? Of gewoon een plantje te laten groeien? Dan zijn eierschalen ideaal om daar mee te starten! Doe wat potgrond in een halve eierschaal en steek er de zaadjes in. Af en toe een beetje bevochtigen en na enkele weken kan je de groentjes samen met het ei en al naar je tuin verplaatsen en daar in de grond zetten!

6COSTrPWWh4bk2sH8KmBMUeGVyUENn4o4jk3yuvM.jpeg

2. Boost voor je planten

Als je moestuin in volle groei is, kan je nog eierschalen toevoegen aan de grond waarin alles groeit. Meng de schalen met wat compost of mest en voeg toe aan je tuintje! Je tuintje gaat daar heel erg gelukkig van worden en je heel veel liefde teruggeven in de vorm van radijsjes of frambozen of ...

3. Ongedierte op afstand houden

De schalen van een ei zijn ideaal om beestjes zoals slakken uit de buurt van je geliefde groentjes te houden. Door de scherpe rand creëer je als het ware een soort 'prikkeldraad' waar de slakken niet over kunnen. Geen halve groenten meer dankzij dit handige afvallertje!

4. SNIJ- EN SCHAAFWONDEN VERZORGEN

Het klinkt misschien wat vreemd, maar eierschalen kunnen wel degelijk helpen om een wonde te verzorgen! In de schaal zit een wit vliesje, het membraan. Als je een schaaf- of snijwond hebt, kan je het membraan op de wond leggen en het zal genezen! 

Wil je meer natuurlijke verzorgingsmiddeltjes? Klik dan hier

5. Gezichtsmaskertje

Je denkt van, hu?! Maar jawel, je kan met eierschalen een gezichtsmasker maken dat er voor zorgt dat je een strakke huid hebt. Verpulver de schaal tot poeder en meng dit met één eiwit. Breng het aan op je gezicht, laat even trekken en was het dan weer af. Easy right? Vind je dit maar een bw-eikes (haha!) dan kan het ook met banaan of met ananas!

6. Middeltje tegen rimpels

Als je toch een gezichtsmasker maakt, verpulver dan ineens een schaal extra. Dit poeder meng je met water en doe je vervolgens in een ijsblokjesvorm. Invriezen et voilà! Een middeltje dat rimpels zou verminderen. Niet dat we dat al nodig hebben, uiteraard! Rimpels? Waar? Tssss.

7. Nagelmiddeltje

Toch nog wat poeder over? Voeg dan een beetje toe aan je nagellak. Say whuuut? Yess, eierschalen zorgen ervoor dat je nagels versterken. Gedaan met gebroken nagels! 

8. Blendermessen slijpen

De messen van een blender zijn niet makkelijk te slijpen. Wij hebben de ideale manier gevonden! Leg wat eierschalen in de vriezer. Na een half uurtje haal je ze er uit, gooi je ze in de blender met wat water en laat hem maar goed draaien! Ze zullen de messen snel terug scherp zijn.

9. Aangekoekte pannen proper maken

Heb je per ongeluk het vlees wat te lang in de pan laten liggen en is ze volledig aangekoekt? Geen probleem! Eierschalen to the rescue! Gooi wat stukjes schaal in de pan als je afwast en schrob goed. Voeg eventueel wat zout toe. Je pannen zullen weer blinken en er weer helemaal spik en span uitzien.

10. Vazen proper maken

Sommige vazen zijn wel heel moeilijk om af te wassen, zeker als ze boven smaller zijn dan beneden. Met de hulp van een eierschaal, kan je vazen snel en makkelijk afwassen! Doe ze in de vaas, voeg wat water en afwasmiddel toe en schudden maar! De scharen nemen als het vuil mee en je vaas is weer blinkend schoon.


Inspiratie voor dit artikel haalden we bij Gezonderleven.com

(Header: eyespired.nl)