Overrijpe bananen weggooien is je reinste zonde! Alleen, de meeste kinderen kijken met vreselijk lange tanden naar een banaan met een minuscuul bruin vlekje. Wat doe je dan met dat gele, kromme fruit? Omdenken. Je kan wel tientallen dingen verzinnen die je kan doen met overrijpe bananen. 

1. Bananenijs

Je kunt heerlijk gezond ijs van banaan van maken. Verfrissend op warme dagen en het is ook nog vrij van geraffineerde suikers en lactose. Hoemaakjeda? Heel simpel: pel de bananen, breek ze in stukjes en leg ze in een bakje in de vriezer. Na een klein uurtje kun je de stukjes uit de vriezer halen. Stop ze in de blender/keukenmachine of pureer ze met de staafmixer totdat je een gladde massa hebt. Voeg amandelboter toe en mix die er nog even kort doorheen. Klaar! Nog lekkerder als je daar stukjes pecannoot tussen draait.

2. Hydraterend gezichtsmasker

Wist je dat banaan een enorm goede vochtinbrenger is?  Het voedt de droge huid. In plaats van dure crèmes en maskers kun je dus ook een banaan pureren en op je gezicht aanbrengen. Laat het zo’n 20 minuten intrekken en dan spoel je het af met water. Het resultaat is een zachte vernieuwde huid. Fijne bijkomstigheid is dat je 100% zeker weet dat er geen chemische brol in je maskertje zat! Wil je er dan ook nog eens propere, gave lippen bij? Check dan deze!

3. Masker voor de vette huid

Tja, en dat klinkt tegenstrijdig na punt 2, maar je kunt het ook gebruiken als masker voor de vette huid. Je kunt een maskertje maken van een gepureerde banaan, gemengd met citroensap van een halve citroen. Ook dit laat je 20 minuten zitten en vervolgens heb je een zachte en ontvette huid.

4. Milkshake

Een easy one,  je maakt er een milkshake van. Met verse yoghurt, wat melk en een stevige lepel honing. Yum!  

5. Haarmasker voor droog haar

Wat het voor je huid kan doen, kan het natuurlijk ook voor je haar betekenen. Zeker als je droog haar hebt. Je mengt een banaan, een avocado en twee eetlepels yoghurt. Je brengt het masker aan op je haar en laat het 20 minuten inwerken. Daarna was je je haar op de normale manier en je hebt zachte weelderige gehydrateerde lokken. Wedden?

6. Dode huidcellen verwijderen

Mix een banaan met een fikse eetlepel havermout. Breng het eerst als masker aan en laat het een paar minuten inwerken. Vervolgens scrub je de substantie op je gezicht met draaiende bewegingen en spoel je daarna alles af. Je kunt het trouwens ook op de rest van je lichaam gebruiken. Het klinkt gek, maar daarna heb je een heerlijke glanzende en gehydrateerde huid en ben je je dode huidcellen kwijt.

7. Banaanpannenkoeken

Banaan havermout pannenkoek! Lekker! Kan ook zonder havermout trouwens. Maar kunnen echt blij worden van overrijpe bananen zodat we dit recept weer kunnen maken.

8. Anti-wallen middel

In banaan zit calcium en magnesium. Beide stoffen kunnen helpen tegen wallen. Onder je ogen. Hoe handig is dat? Als je wakker wordt met enorme wallen, kun je altijd nog een overrijpe bananen maskertje op je kringen smeren. Even laten zitten en er is een grote kans dat je wallen zijn geslonken.

9. Gebarsten hielen

Pureer twee à drie rijpe bananen en smeer ze uit over je voeten. Wrap er aluminiumfolie overheen en laat het een minuut of 10-20 intrekken. Was de substantie ervan af met water. Resultaat? Gehydrateerde voeten en je gebarsten hielen zijn foetsie. Eventueel kun je ook nog wat olijfolie toevoegen aan je mengsel. Dat ruikt iets minder denderen, maar zorgt wel voor extra hydratatie.

10. Banana Split als ontbijt

Omdat het soms zo simpel kan zijn. Je kind denkt zowaar dat je hem een dessertje voorschotelt. Maar het is een heerlijke gezonde ontbijtversie van de banana split.

Inspiratie voor dit artikel haalden we bij blogster Karen van Karenz.nl