't Is koud, 't is nat, 't is winderig. Maar hallo, nature's calling! Niks gezonder dan een frisse neus te halen met het hele gezin. Maar. wat. moet. je. doen. in. een. bos?! Gewoon wandelen is zo saai! Klopt. Hang er een extra activiteit aan vast, maak er een ietwat avontuurlijkere wandeling van, speel wat spelletjes onderweg en maak u eens goed vuil. Want samen met Seventh Generation (een nieuw ecologisch gamma huishoudproducten voor propere kleren, een proper huis én een propere wereld - hoera!) werkten we deze waar-wat-hoe tips uit!

"We gaan toch niet gewoon wandelen?!" Je mag dan nog richting mooiste bos trekken, als het daar 'gewoon' om te wandelen is, is er een grote kans dat je enkel geknor en gemor van je kinders op je dak krijgt. Deze bosactiviteiten zorgen voor een frisse neus en goed humeur van elk gezinslid. 

1. Natuur memory

Maak 2 teams. Team 1 verzamelt 10 verschillende losliggende voorwerpen uit de natuur (nootjes, takjes, blaadjes, ...). Het andere team kan ondertussen 2 kaders op de grond maken met takken. Zorg hierbij dat de ondergrond zo vrij mogelijk is. Het andere team legt zijn vondsten in mooie rijen in het kader, zonder dat team 2 dit kan zien. Wanneer alles gelegd is, krijgt het tweede team 1 minuut de tijd om de 10 voorwerpen te onthouden. Nadien dekt team 1 de vondsten af (met een sjaal, jas, ...) en krijgt het tweede team 5 minuten de tijd om exact dezelfde voorwerpen te vinden. Speel het spel om de beurt, wie de hoogste score haalt, wint. Bij jongere kinderen kan je het spelen met 5 voorwerpen. 

2. Rechtdoortocht

Niks zo leuk voor een kind als eens goed het varkentje uithangen. Laat het stijlvol boswandelen voor wat het is en steek jullie allen in een plodderproof kostuum en dito schoenen en organiseer je eigen rechtdoortocht. Hoe meer natuur, hoe meer avontuur, hoe vettiger, hoe prettiger! Als je de tocht niet meteen kan aanzetten van thuis uit en je even de auto in moet, voorzie dan voldoende zakken of reservekledij om je wagen van modder te ontzien bij je terugtocht. Eenmaal thuis gooi je die kinderen in een warm bad en de vuile kleren in de wasmachine. (Jaah, en die modderige vlekken kan je perfect bestrijden met het ecologische wasproduct van Seventh Generation. Propere was met een proper product, we like!)

3. Ik zie, ik zie

Een klassieker, maar het blijft wel een leuke. Jij, of iemand anders, zegt: "Ik zie, ik zie, ...", en dan geef je een beschrijving van een dingetje uit de natuur dat in jullie gezichtsveld zit. Je andere wandelmaatjes zoeken datgene wat het zou kunnen zijn. Wie het voorwerp als eerste vindt, is als volgende aan de beurt. 

4. Kleurenbingo

Maak thuis wat kaartjes met een gekleurd bolletje in de herfstkleuren op. Stop dit in een ondoorzichtig zakje of een handschoen of zo. Zoek op je wandeling of in je tuin -of waar je je ook bevindt- een plekje waar er veel schatten te rapen vallen. Laat een kind een kaartje uit het zakje trekken. Vervolgens moet iedereen om ter snelst 3 verschillende voorwerpen vinden in de kleur die op het kaartje staat.  Maak je kroost er wel attent op dat ze enkel spullen mogen rapen die los liggen en dus niet zomaar dingen beginnen af te trekken of te plukken. 

5. Malle melodie

Elke speler krijgt een kwartiertje de tijd om objecten in de natuur te vinden waar je geluid mee kan maken door ze op elkaar te slaan, op te blazen, over elkaar te schuiven,... Nadien kiezen jullie een persoon als dirigent uit, die het bos-orkest probeert te leiden. Zoek een makkelijk liedje dat iedereen in het gezin kent. Probeer dit na te spelen met jullie natuurlijke instrumenten. Uiteraard mag er ook gezongen worden! (Zolang je er maar de dieren niet mee uit het bos jaagt!)

6. De bom

Iedereen krijgt 5 minuten de tijd om 5 verschillende voorwerpen uit de natuur te zoeken. Liefst geen te kleine dingen en ook hier enkel dingen die los te rapen zijn op de grond. Ga zeker geen paddestoelen plukken of takken aftrekken. Als iedereen zijn spullen heeft, ga je in een kring zitten en leg je alle voorwerpen in het midden. Een speler verlaat even de kring terwijl de anderen beslissen welk voorwerp de bom wordt. Wanneer de speler terugkomt, neemt hij elk voorwerp één voor één op. Wanneer de bom genomen wordt, roepen de anderen heel luid: "Boemmm!" Wie de meeste voorwerpen kan vastnemen zonder een boem te horen, wint het spel.


7. Natuurschatten klaar, en knutselen maar!

En ja, dan kom je na een fijne wandeling thuis met een massa aan bosvangsten waarvan je weet je niet waar je ermee naartoe moet... Hallo, we zijn hier nog niet klaar! De plezante downloads die we kregen van Seventh Generation bieden hier, tip tap notendop, soelaas op. Oedaddedan? Tja, geen mens die zegt dat je kleurplaten mòet inkleuren met stift, potlood of wasco's. Je kan dit ook perfect doen met dingen die je in de natuur vindt. Zoveel leuker! We raden je wel aan om de prenten, die je onderaan het artikel kan downloaden, op een dikker stuk papier af te drukken of om op een kartonnetje te kleven. En lopende lijm werkt in dit geval ook beter dan een plakstift. Just saying! 


Euhm, allemaal echt heel tof die tips en downloads, maar wat is dat met die wasflessen en Seventh Generation? Dakennekiknie! Seventh Generation is een nieuw gamma huishoudproducten op de was- en plasmarkt dat niet alleen voor je propere was en plas zorgt, maar ook voor een propere wereld. Hun producten zijn namelijk volledig vervaardigd met natuurlijke geurtjes en ingrediënten. Applaus en veel jeejee's daarvoor!


Voor dit artikel werkte Maison Slash samen met Seventh Generation. We publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover advertenties staat, lees je hier.