Soms zijn kinderen net als katten: de grote kartonnen dozen van het gloednieuwe speelgoed vinden ze veel interessanter dan het speelgoed zélf. En soms kunnen we ze geen ongelijk geven. Je kan er zoveel ontzettend leuke dingen mee doen! Toch nog niet overtuigd? Dan geven we je nog wat extra inspiratie. En hey, met het maken zijn ze al wat uurtjes zoet en met het spelen daarna ook. Dubbele winst! 

Soms geven we massa's geld uit aan speelgoed, jij wij ook! En laat ons eerlijk zijn, onze kinders hebben meer dan genoeg gerief thuis liggen. Dus volgende keer als ze komen zagen om nieuw speelgoed, schuif je hen dit artikel maar onder de neus. Het leukste speelgoed maak je voortaan zelf! En dat gaat nog het best van al met een kartonnen doos van een cadeautje dat mama of papa voor zichzelf heeft gekocht. Dus hop slashparents, verwen jezelf en doe je kinders een plezier met de lege doos achteraf!

1. De postbode is geweest! 

Brieven en kaartjes sturen en ontvangen is voor kinderen altijd een magisch moment. Met deze zelfgemaakte brievenbus kunnen ze brieven sturen naar mama, papa, broer, zus of zichzelf natuurlijk! Of maak een postbus voor iedereen in het gezin, en speel eens echt van postbode. 

Foto: ikatbag

2. Kasteel Karton 

Als mama en papa echt hun best doen krijgen ze vast en zeker zo'n grote dozen dat er een echt kasteel kan van worden gebouwd. We kunnen wel niet beloven dat je kinderen ooit nog uit dit huis weg willen.  

Foto: Impressed Inc. 

3. Pas op, kind op komst! 

Deze glijbaan is supergemakkelijk om te maken, en de max voor onze kapoenen! Misschien niet ideaal voor onze kleinste huisgenoten, maar wat oudere kinderen zullen dit geweldig vinden. Gewoon een groot karton op de trap, en klaar!  

Foto: The Complentative Creative

4. Ik ben op TV! 

Deze is voor de kleine sterren onder ons, die er altijd al van droomden om eens op tv te komen. Misschien moet je hen eerst wel uitleggen dat een tv er écht zo uitzag vroeger, maar nadien plof je gewoon in de zetel en is het genieten van tv - die je kinders maakten hé!

Foto: Petit and Small

5. Je eigen wereld, in een doosje 

Ook deze kartonnen doos levert je dubbele winst op. Eerst kan je kind zijn/haar fantasie helemaal botvieren door diens eigen wereld te tekenen op de onderkant van de doos. Daarna is 'ie nog uren zoet met leven in deze wereld, en jij hebt geen enkele kans dat je met blote voeten op zo'n verdomd legoblokje of mannetje stapt!  

Foto: Picklebums

6. Poppenhuis

Waarom niet zelf je poppenhuis bouwen? Je maakt de kamers zo groot als je zelf wil, en kan het hele huis zelf inrichten. Misschien schuilt er wel een echte architect in die kinders van jou. En ja-ha, zelfs de meubels kan je maken in karton, van een duurzaam huis gesproken! 

7. Het is carnaval!

Kartonnen dozen zijn ook ideaal als carnavalskostuum, of gewoon om je te verkleden zonder dat het carnaval is natuurlijk! Een vlinder, een paard of een tijger? Keuze zat! Bedenk samen met je kunstenaar de mooiste creaties.  

8. Voortaan dop je je eigen boontjes

Wat doen onze kleinste huisgenoten liever dan de grote na-apen? Geef ze dan maar meteen ook hun eigen wasmachine en strijkijzer. Samen de was en de plas doen, teambonding verzekerd!  

9. Drie, twee, één, start! 

Maak je eigen racebaan uit karton. De speelgoedautootjes zullen er dol op zijn, en als je kleine autofreak net iets te wild omgaat met de racebaan dan bouw je toch gewoon een nieuwe? 3, 2, 1, racen maar!