Kinderen aan het lezen krijgen, het is een dingetje. Al gemerkt dat ze
extra hard shinen als je met een verhaal op de proppen komt waarin het
heldhaftige hoofdpersonage heel toevallig de naam van je dochter deelt? Of het
favoriete dier van je zoon de show steelt? Is het gemakkelijk om out of the
blue zo’n verhaal uit je duim te zuigen? Of course not! Laat ze daarom maar
zelf eens de handen uit de mouwen steken. Het resultaat? Een DIY
kinderboek helemaal op maat van je gezin!

Preparation is key (is dat niet altijd zo?) 

Tijd om te gaan brainstormen: haal dat whiteboard maar boven! Pen en papier zijn uiteraard ook dik ok. Gaan je kinderen helemaal loco op auto’s, dieren of kastelen? Maak er dan een encyclopedie van! Jonge kinderen houden van extremen: de grootste, gevaarlijkste, kleinste, langste, ... Samen met oudere kinderen kan je de journalistieke basisvragen beantwoorden: Wie? Wat? Waar? Wanneer? Waarom?

Liever fictie? Ook dat vergt wat voorbereiding. Denk na over de setting. Speelt jullie verhaal zich af in de periode van ridders en prinsessen of nemen jullie de teletijdsmachine naar robots in vliegende auto’s? Daarna kan je nadenken over het thema. Gaat het over vriendschap, opgroeien of jaloezie? De mogelijkheden zijn eindeloos! Geen paniek als de creativiteit niet vloeit zoals gehoopt. Zoek dan online wat inspiratie of haal Story Cubes in huis! Deze dobbelstenen met figuren helpen jullie om de verhaallijn te bedenken.  

Waar zijn die handjes? 

Nu is het tijd om de handen uit de mouwen te steken! Wordt het een prentenboek (voor kleuters dé ideale optie) of misschien wel een strip? Een verhaal met tekst en tekening is uiteraard ook mogelijk. Nog steeds kan je alle richtingen uit. Online vind je tal van sites waar je een boek op maat kan maken. Een site die je normaal gebruikt om fotoalbums te maken (of althans weet dat die daarvoor dient) – wordt dan het digitale canvas.


Liever geen schermen? Ga dan aan de slag met pen en papier (en uiteraard véél stiften en potloden)! Of scheur wat gekleurd papier in stukken en maak er een collage van. Voor de voor- en achtercover komt steviger papier of karton van pas. Samenbinden kan met nietjes (enkel als het geen klepper wordt) of met touw en een perforator in de aanslag. Afhankelijk van de leeftijd van je kinderen zal je moeten helpen. Maar laat ze vooral zo veel mogelijk zelf doen! Dat stelt hun creativiteit wat op de proef, maar glunderen zullen ze als ze kunnen pronken met hun ultrapersoonlijk boek. Voorleestijd zal nog nooit zo plezant geweest zijn!

Geen tijd voor een heuse brainstormsessie en de uitwerking die daarop volgt, maar wel interesse in een gepersonaliseerd kinderboek? Speur dan eens Wonderbly af. Op deze site kan je tal van kinderboeken in een mum van tijd aanpassen op naam van je kind(eren). Succes gegarandeerd