Dat het gelijk allemaal lang duurt die corona. Dat we vrienden missen. Dat je kinderen hun vrienden missen.  Wat als je de BFF iets kon opsturen dat jullie op afstand met elkaar verbindt? Wij gingen shoppen in de AVA en kochten daar alles wat we nodig hebben voor vier kei vette vriendschapsbandjes. Nostalgie alom! (En ook leuk voor de kinderen om te maken)

Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe je elk bandje maakt. Kan dus gemakkelijk gemaakt worden door kinderen. Maaarrr, ook een tip voor ultieme vriendschapsverbinding: videochatten met je vrienden terwijl je allebéi vriendschapsbandjes maakt voor elkaar -  en ondertussen gezellig kletsen! Ha, jij bent er klaar voor? Awel wij ook. 

1. Easy peasy popje

Dit is een super gemakkelijk vriendschapsbandje helemaal geschikt voor de luie vriend. Of onhandige kind. Weinig inzet en stuff nodig, maar met maximaal resultaat. Zie hoe schoon!

Wathebjenodig?

Oedoededa?

1. Haal de touwtjes uit het gelukspopje, zodat enkel het poppetje overblijft.

2. Knip een stukje macramétouw af. Zorg dat het rond je pols past, en reken er wat extra bij om het bandje te kunnen dichtknopen.

3. Rijg het poppetje op het macramétouw, tot het mooi in het midden zit. Maak net boven en net onder het poppetje een simpele knoop, zodat het poppetje vast komt te zitten in het midden van het touw. 

4. Maak nu ook aan de twee uiteindes een knoopje, maar zorg ervoor dat er aan elke kant nog een dikke centimeter touw overblijft waarmee je het bandje kan dichtknopen.

5. Knoop het bandje rond je pols en tadaaaam! Showen maar, met je nieuwste creatie! (Ah ja, en afgeven aan je BFF!)

2. Easy peasy met parels

Het gaat hier stapsgewijs naar een hoger level. Maar ook dit vriendschapsbandje blijft haalbaar voor dummies met goeie vrienden. 

Wathebjenodig?

Oedoededa?

1. Knip een stuk nylondraad. Beter te lang dan te kort, je kan achteraf nog bijknippen als dat nodig is.

2. Steek de draad een paar centimeter door het oog van de naald.

3. Rijg de houten kraal op de naald en schuif hem door, tot hij onderaan de draad zit. Maak de kraal onderaan vast met een knoopje.

4. Rijg nu ook de kleine kraaltjes op de naald en schuif ze door op de draad. Vul zo de draad tot ongeveer in de helft met kleine kraaltjes.

5. Zit je in de helft? Haal nu de draadjes uit het gelukspopje, zodat enkel het poppetje overblijft en rijg het poppetje via de naald op de draad.

6. Vul het bandje verder aan met kleine kraaltjes, zodat je een helft kraaltjes krijgt, vervolgens het poppetje en dan opnieuw een helft kraaltjes. Steek je kraaltjes nog niet weg, vul je bandje aan met nog extra kraaltjes, waarmee je in de volgende stap een lus kan maken. 

7. Maak met het stukje dat je als laatste aanvulde met kleine kraaltjes een lus en knoop de lus vast. Om een idee te krijgen van hoe groot de lus uiteindelijk moet zijn: hij zal dienen om je bandje mee vast te maken. De houten kraal aan de andere kant van het bandje moet er dus net doorpassen. 

8. You made it! Tijd voor een klein vreugdedansje!

3.  Pimp it yourself

Dit vriendschapsbandje is superschattig met wiebeloogskes en pomponnetjes. Heel gemakkelijk te versieren door kleine kinderhandjes. 

Wathebjenodig?

Oedoededa?

1. Knip een strookje vilt dat een paar centimeter langer is dan de omtrek van je pols.

2. Plooi de vilt een klein stukje om en geef een knipje in de strook van ongeveer een halve centimeter.

3. Knip een tiental centimeter van het macramétouw en steek het touw door de lus van de naald. 

4. Steek de naald en het macramétouw door de vilt, aan de andere kant van het gaatje dat je in de vilt knipte.

5. Rijg de houten kraal op de naald, tot tegen het strookje vilt.

6. Ga nu met de naald opnieuw door de vilt, zodat de twee uiteinden van het touw aan de ene kant zitten, en de houten kraal aan de andere kant.

7. Leg een knoopje in het touw, zodat de parel vastgeknoopt zit. Knip het overschotje touw af.

8. Neem de wiebeloogjes, de kleine kraaltjes, de pompons en de pailletten en versier het vilten bandje ermee. Kleef ze op de vilt met de knutsellijm.

9. Ready Freddy! Doe het bandje rond je pols en steek de houten kraal door het knipje om het bandje vast te maken.

4. Voor de vlugge vingers

Allez how, het enige échte vriendschapsbandje 'vanuit onze tijd'. Voor de echte macramé-doe-het-zelvers, de handige tieners en de die-hards die houden van handenwerk. 

Wathebjenodig?

Oedoededa?

1. Teken met het potlood een cirkel op het karton aan de hand van de rol tape of een ander rond voorwerp. Knip de cirkel uit.

2. Verdeel de cirkel in acht gelijke delen.

3. Maak een gat in het midden van de kartonnen cirkel.

4. Geef een klein knipje in het karton op de streepjes die de cirkel in 8 verdelen. Deze mogen maximum een centimeter diep zijn. Knip daarna 7 stukken macramétouw van 30 centimeter.

5. Knoop de touwtjes samen.

6. Steek de koordjes door het gaatje in het karton.

7. Steek elk koordje vast in een van de geknipte gleufjes in het karton. Vanaf nu werk je met de klok mee, en laat je het lege gleufje steeds naar je buik toe wijzen. Van aan het gleufje tel je rechts drie touwtjes naar boven. Het derde koordje breng je naar het lege gleufje. Span de koordjes tussendoor goed aan. Je telt telkens tot het derde touwtje van rechts en brengt het steeds naar het lege gleufje.

8. Wanneer je bandje lang genoeg is maak je alle draadjes los van het kartonnetje en leg je er een knoop in.

9. Knip de touwtjes net en gelijk af (niet te kort zodat je, je armbandje nog kunt vastmaken).

5. Voor de nostalgici onder ons 

Nog een variatie van de 'echte' vriendschapsbandjes vanuit onze tijd. Herinneringen aan armenvol van deze bandjes flitsen ongetwijfeld door je hoofd. Tijd voor actie! 

Wathebjenodig?

Oedoededa?

1. Neem je macramékoorden vast en vouw de draden door het midden dubbel. Maak er een knoop in en maak de draden vast met plakband op een stuk karton of gewoon op tafel. 


2. Leg nu de rechter draad over de strakke draden en breng de linker draad over naar de rechter. Ga nu onder de strakke draden door. Doe dit nogmaals maar begin nu aan de linkerzijde. Blijf zo doorgaan maar zorg ervoor dat je altijd rechts-links-rechts-links werkt.


3. Een leuk ideetje is om een kraal toe te voegen in het midden. Dit doe je door de middelste twee draden door een naald te halen en door de kraal te doen. Knoop vervolgens verder om de kraal heen door.


4. Afsluiten doe je met een overhandse knoop. Wikkel een draad om alle draden heen en trek de draad tegengesteld met een haaknaald door de rolletjes heen.


5. Even passen en de eindjes aan elkaar knopen en klaar is je vriendschapsarmbandje.

Voor dit artikel werkte Maison Slash samen met Ava. We publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover advertenties staat, lees je hier.