Hallo! Eventjes jullie aandacht.  Wij hebben een experimentje dat iedereen, maar dan ook echt iedereen makkelijk, leuk en cool vindt! En ook echt koel, want het is met ijs en zo. Voor de aanstormende zomermaanden kan dat nogal tellen. Pret verzekerd en ook een massa aan wow's en ojoo's en amaaai's. Hoe koel (hebt ge hem?!) is da?!

Wathebjenodig?

  • Een blok ijs
  • Zout (best grof zout)
  • Vloeibare kleurstof

F10ZIjTpPVbGIOQ6fa3re7dB9EkSpRaGAn5Rt4hY.jpeg

Oedoededa?

Als je niet zo maar een blok ijs in je vriezer hebt liggen (die kans is vermoedelijk groot), kan je die perfect de dag op voorhand maken. Vul een bakje of een leeg drankkarton met water en zet het in de vriezer. De dag erna heb je een stevige blok ijs. Leg het ijs op een bord en zet hem, bij mooi weer,  buiten. Laat de kinderen en/of jezelf helemaal gaan met het zout, maar zorg er wel voor dat het op het ijs terecht komt. Laat je kinderen de kleurstof druppelen op het ijs en laat de natuur zijn werk doen!  Aanschouw het spektakel met grote ogen en open mond.

Langzaamaan zal je zien dat er diepe groeven in het ijs komen en dat het wegsmelt. Ja hoor, allemaal dankzij het zout! De ideale manier om aan de kinderen uit te leggen waarom we dus zout op straat strooien als het gevroren heeft!

7N3Hlsq1cb7L7k2F3yQrPwvD2jLVneyys7RPgfNv.jpeg