Wie nu nog niets over 'zero waste' en 'no single use' gehoord heeft, heeft de laatste maanden op een andere planeet gezeten. Misschien eentje waar er geen stof ronddwarrelt in de huizen. Maar believe you me, onze huizen staan op deze planeet en daar wordt serieus wat rondgedwarreld! Bewoners met stof-allergie zijn daar niet blij mee. Slashparent Helga ook niet.

HELGA

Deze DIY is er voor alle milieubewuste stofwerende medemensen: een herbruikbare swiffer. Want, toegegeven, die dingen werken fantastisch, maar elke week vliegt er hier minstens één bevuild exemplaar de vuilbak in. Echt ecologisch is dat niet, toch?!

Wathebjenodig
  • Een oud fleece deken. Fleece werkt het beste, want dat is synthetisch en dus statisch als je ermee over de meubels aait. Het stof blijft er gewoon aan plakken.
  • Een swiffer-stokje
  •  Een lat en een stift.
  • naald, draad en een goede (stof)schaar

Hoedoededa?

  1. Snijd 2 rechthoeken van ongeveer 20x50cm uit het fleece deken en vouw ze elk apart dubbel zodat je 2 stukken van 20x25cm krijgt.
  2. Leg deze op elkaar en zorg wel dat de vouwen op elkaar liggen.
  3. Teken op de bovenkant een lijn in het midden, te beginnen op 5cm van de vouw en 12cm lang.
  4. Teken een lijn op 1,5cm erboven en eentje op 1,5cm eronder tot aan de vouw.
  5. Naai op deze lijn alle lagen aan elkaar of stik door met de naaimachine.
  6. Knip nu de hoeken rond, langs de open kant, en knip 'fringels' van een dikke centimeter. Schuif de toverstok op zijn plaats en tover al dat stof weg!

NpbFUxTQDnFFyPH8oAaoPVTb1z5He0bqYJcJfpUT.jpeg

Is de magische stofvanger moe gevangen, dan stop je hem bij de onderbroeken en kousen in de wasmachine en hij is weer als nieuw. En uit één standaard dekentje van pakweg 120x150cm haal je dus 9 wasbare swiffers! Daar kan je jaaaaaaren mee verder, tot dat nieuwe fleece dekentje ook weer aan vervanging toe is.

Als dat niet 'zero waste' is!