Het is officieel: de griep is in het land. Het liefst willen we nu allemaal met mondmaskers in een bunker schuilen maar aangezien dat sociaal nog niet acceptabel is moeten we toch onder de mensen komen en maar hopen dat de vieze beest ons compleet negeert. Heb je de griep toch aan je rekker, dan kan je die maar best zo snel mogelijk lozen. Maar hoe?

Voor we je voorzien van wat simpele DIY tips, geven we ook meteen een weetje mee. Het grootste verschil tussen griep en verkoudheid is de duur en de intensiteit. Een griepje komt meestal rap op en duurt lang, terwijl een verkoudheid meestal slechts enkele dagen duurt.  Zo, nu we dat weten kunnen we direct voort met de tips. 

Water, de rest komt later

De eerste tip ligt zwaar voor de hand, maar bij zowel griep als verkoudheid geldt: drinken, drinken, drinken. Voldoende water binnen kappen helpt voornamelijk met vieze afvalstoffen te verwijderen.  Dus, voldoende gehydrateerd blijven is de boodschap.

Kruidenthee 

 Of je nu een theeleut bent of niet, kruidenthee helpt geweldig goed bij de griep. Zo onderdrukt gemberthee rillingen en het verschrikkelijk koortsachtig gevoel. Ook standaard kruidenthee met verse vlierbloesem, pepermunt en/of duizendblad doet zijn ding.

Hoemaakjedat?

Rasp een 2,5 cm lang stuk geschilde gemberwortel en doe het in een theebuideltje of -houder. Breng water aan de kook en overschenk de gember met het gekookte water. Laat minstens 5 minuten trekken en doe er wat honing of citroen bij naar smaak. Kan je het aan, voeg dan een halve lepel cayennepeper toe.  Pittig, maar het maakt wel alles los!

Vitamientjes

 Citroen en pompelmoes bevatten een hoge dosis vitamine C en helpen bij het functioneren van de lever en immuunsysteem. Doen dus, in tegenstelling tot de zoetere citrusvruchten zoals appelsien en mandarijnen die te zoet zijn om de afvoer van gifstoffen door de lever te bevorderen.

Gorgelen met zeezout 

Last van keelpijn? Je mond spoelen met een oplossing van water en grof zeezout zou ontstekingsremmend werken. In combinatie met salie zou het keelpijn remmend werken. Waard om het te proberen, toch?

RECEPT VOOR SALIETHEE MET ZEEZOUT: 

Trek thee van 2 theelepels gedroogde salie door er 250 ml kokend water overheen te gieten. Laat dit 10 minuten trekken. Zeef vervolgens de salie uit het water en voeg een halve theelepel zeezout toe aan het water. Gorgel met het mengsel een aantal keren per dag.

DIY hoestsiroop

 


Een vervelende, niet te stoppen hoest is echt een irritant kindje van de griep. Maar tante Kaat weet wel een middeltje! DIY hoestsiroop waarvan je wel degelijk weet wat er in zit. 

Hoemaakjedat?

Heel simpel: meng een halve theelepel honing met een halve met halve theelepel citroensap. Smeer een aantal keer per dag de keel door de hoestsiroop in te nemen. Een misschien wat vreemd alternatief is dit receptje: meng wat gesmolten boter met bruine suiker, cognac of suikerwater. Echt slecht kan het niet zijn, toch?

Knoflook en ui

Nee, uien houden niet alleen vampieren op een afstand. Ze zorgen er ook voor dat bacteriën het hazenpad nemen. Zowel knoflook als ui bevatten antivirale en antibacteriële eigenschappen. Ook luchtwegen hebben door de straffe geur baat bij deze straffe rakkers! Leg bij voorkeur een aantal stukken van de twee op je nachtkasje. Durf je het aan, bijt dan op de look voor een nog beter effect, al moet je dan weten dat de bacteriën niet de enige zijn die je dan op een afstand zult houden.

Stoombadje

Het gevoel dat alle holtes in je lichaam verstopt zitten? Probeer dan eens een gezichtsstoombadje: Giet kokend water in een grote kom. Doe er kamille, eucalyptus en tijm in om gore slijm los te maken en keelpijn te verzachten. Sla een handdoek over je hoofd en ga vijf tot tien minuten net boven de dampen van de kom hangen. Snuif de stoom op door je neus en adem uit door je mond. Herhaal dit twee keer per dag.


Bron: gezondheidsnet