Het waren toch 'krakken', die oerbewoners die duizenden jaren geleden al zelf hun verf maakten en daarmee hun grote grijze rotsmuren wat opleukten. En dat was toendertijd  helemaal DIY en natuurlijk. Hoe hipster waren die wel niet?! Op een dag als vandaag brengen zo'n dingen ons heel wat inspiratie op. Ook al begrijpen we heel erg goed dat de idee van verf op je schoon geverfde muren niet echt dolletjes is.

Maar hoe leuk is het om van scratch je eigen verf te maken, en om dat vervolgens nog eens echt te gaan gebruiken ook? Moeilijk is dat allemaal niet. Je zou het zelf  heel erg makkelijk kunnen noemen, want je maakt het gewoon met spullen die je hoogstwaarschijnlijk in je eigen kast hebt staan.

oFlVIGYI1LQSTgjm0e5E39h2zJnyxr1fbXXCGWpe.png

Wathebjenodig? 

  • Natuurlijke kleurstoffen, zoals van bietensap, spinazie, saffraan, cacao of bosbessen
  • 2 rauwe eieren of 1/2 kop behanglijm of acrylvernis
  • 4 eetlepels water

Oemaakteda?

De natuurlijke sappen kan je eigenlijk meteen gebruiken om mee te verven. De spinazie of de bosbessen kan je best eerst mixen alvorens je ze gebruikt. Maar dat hoefden we je waarschijnlijk niet te vertellen. De poedervarianten zoals die van saffraan meng je best met het behangerslijm, het ei of de acrylvernis.

Voor de acrylvernis en de behanglijm doe je wat in een potje en voeg je een ruime hoeveelheid van de poeders toe.

Gebruik je het ei als bindmiddel? Splits dan de dooiers van 2 eieren en houdt het eiwit apart (voor lekkere meringues bijvoorbeeld, we laten liever niks verloren gaan!). Voeg vervolgens 4 eetlepels water toe en verdeel de basis over verschillende potjes als je meerdere kleuren wilt maken. Meng vervolgens het poeder met het eimengsel tot het dezelfde dikte heeft als de verf. Whoppa, klaar is Keesie!

Opgelet: groentensap kan je even bewaren in de koelkast, maar het eimengsel moet je dezelfde dag helemaal opgebruiken of weggooien.

Artie Farty LAB

5FSz4sTgSSvgNNLU9tXFBamCBPGLKbWtrSQMG67B.png

Deze DIY komt uit het geweldige boekje: Artie Farty Lab, wat de uitgever zelf benoemt als hét receptenboek tjokvol kunstige zelfmakers. En dat is het ook! In dit kleine boek staan er écht geweldig veel leuke DIY's die je maakt met keukenessentials die je in bijna iedere keuken vindt. Het boek kan je hier kopen.