Slijm, verf en/of klei en dan nog het liefst in flashy kleurtjes! Daarmee maak je iedere peuter serieus blij! Maar ... wat als er wat in het mondje verdwijnt? Doetani. Jawel, doetawel! Want slashparent Janneke stak zelf de (vuile) handen uit de mouwen en ging samen met haar zoontje Morris aan de slag met een paar meukvrije (dat is zonder schadelijke producten enzo) DIY-recepten. Onder het motto: hoe vettiger, hoe prettiger, hoe lekkerder (met mate consumeren)!

JANNEKE

Fluoverf

Zelf fluoverf maken is echt supersimpel! Je hebt enkel vitamine-B-tabletten nodig (check zeker of er thiamine en roboflavine in zit, anders mist het zijn effect) en een vloeistof om deze mee te mengen. Dit kan scheerschuim zijn of maïzena met water, maar wij deden het met yoghurt. Ah ja, want eetbaar! Plet de vitamine B en los het op in wat warm water. Meng het met de yoghurt en hou dan een feestje onder een uv-lamp. Wij gebruikten de douche als canvas. Gemakkelijk om nadien af te spoelen!

Isdawelveilig?

Een korte blootstelling aan uv-licht is geen mega probleem. Let wel dat als je dicht bij je kind komt met de uv-lamp, je hem of haar best een zonnebril kan aandoen. Handdoeken in de douche helpen tegen uitglijden. Als je kind nog heel vaak de handjes in de mond steekt, wacht je hier beter nog wat mee. Eens een handje in de mond mag best bij deze activiteit, maar beter geen grote hoeveelheden.

Jelly cars

Mijn autogekke zoon Morris maakt niet altijd graag zijn handen 'vuil'. Deze messy activiteit was dus een perfecte uitdaging! 

Oedoededa?

Water, gelatine, kleurstof  en speelgoedauto's: dat is alles wat je nodig hebt. Je mengt alles, stopt het in een bakje en steekt het voor een nachtje in de koelkast om op te stijven. Laat het na het spelen niet lang te liggen, ik had wat immers wat moeite om het weg te krijgen omdat het begon op te drogen. 

Spiegelschilderen met yoghurtverf

Idealiter trek je opnieuw de badkamer in en leg je een handdoek (niet met een van je gloednieuwe exemplaren!) onder een spiegel. Meng wat yoghurt met kleurstof en giet deze brei uit op de spiegel. Je bent gewaarschuwd: je peuter zit achteraf echt van boven tot onder vol met verf. Vandaar de tip om deze activiteit in de badkamer te proberen, dan kan die peuter nadien meteen in bad.

Eetbare verf in de douche

Meng wat slagroom met een paar druppels kleurstof en kliederen maar in de douche! Een handige tip: ik deed Morris kleren aan die vuil mochten worden, zodat ik me daar zeker niet in druk moest maken. Safety first: als er verf op de grond valt, kunnen ze uitglijden. Leg dus bijvoorbeeld een grote badhanddoek op de grond. 

Gaatdateraf?

Voor we ons aan deze activiteit waagden, vroeg ik me af of de kleurstof ging afgaan op zijn huid. Dat bleek een beetje het geval, maar wat water en zeep later was daar niets meer van te merken. 

Oobleck

Oobleckwadde? Oobleck is een speciaal type slijm: als je erin knijpt, voelt het vast en als je het los laat, wordt het weer vloeibaar. Ideaal peutermateriaal!

Oedoededa?

Meng één kop maïzena met een half kopje water. Als extraatje kan je er wat druppels voedingskleurstof door mengen.

Sensory foam

Klop het vocht van kikkererwten op en druppel er wat kleurstof en eventueel wat wijnsteenbakpoeder in. Je maakt het best niet te lang op voorhand, want na een tijdje wordt het weer helemaal vloeibaar. Dit schuim is helemaal veilig als er al eens handje naar de mond durft te gaan.

We gebruiken alles!

Omdat we graag gaan voor zero waste, heb ik van de kikkererwten een hartig hapje gemaakt! Meng hiervoor 2 eetlepels paprikapoeder, peper, zout, 4 eetlepels gesmolten kokosolie, 2 theelepels tijm met de kikkererwten en zet ze dan 30 minuten in de oven. 

Veilige klei met voedingswaren

Wathebjenodig?

  • 2 kopjes natriumbicarbonaat
  • 1 kopje maïzena
  • 1/4 kopje water

Oedoededa?

Giet alle ingrediënten in een kookpot, verwarm op een matig vuur terwijl je blijft roeren tot het een vaste constantie wordt. Als je de maaksels van je peuter wil bewaren, laat je het zo'n dag of vijf drogen. Wil je het nog eens gebruiken? Wikkel het dan in een vochtige handdoek!

Ecoslijm

Welk kind houdt nu niet van slijm (toegegeven: wij misschien iets minder)? Voor baby's en peuters bestaat er jammer genoeg geen hapklare (hebdem?) variant die je kan kopen in de winkel. Blijkbaar kan je dit zelf maken met water, kleurstof en psylliumvezels!

Oedoededa?

Je mengt een kopje water, 3 theelepels psylliumvezels met wat vloeibare kleurstof (zeker geen poeder gebruiken!). Daarna warm je alles op in de microgolfoven. Af en toe haal je het mengsel eruit om te roeren. 

Ik maakte twee versies: de redelijk vaste zoals in het recept hierboven en dan ook een meer slijmerige. Hiervoor verdubbelde ik de hoeveelheid water en voegde er een extra theelepel psylliumvezels aan toe.

Oh ja, zei ik al dat deze helemaal composteerbaar is? Yes, it is!


Zoek je meer tips om te spelen met peuters? Slashparent Janneke - eveneens auteur van dit stuk - heeft een keileuk instagramkanaal: check out Game Of ToddlersWord zeker ook lid van ons Clubke van Slashparents voor meer DIY en knutselinspiratie!

In dit artikel gebruiken we affiliatie links. Dat wilt zeggen dat als jij klikt op de link en een aankoop doet, dat wij daar een klein percentage van krijgen. Jij betaalt niet meer voor het product dan als je rechtstreeks naar de welbepaalde website gaat. Je helpt ons alleen bij het ondersteunen van Maison Slash. Waarvoor dank!