Servies van de bomma, borden uit de kringwinkel, vintage keramiek. Allemaal fantastisch en geweldig. Tòt er eentje stuk gaat. (“wie heeft dat gedaan?!”) Vervangen door een exacte kopie is vaak helaas geen optie, en wegsmijten te pijnlijk. Daarom: fix it! Opa zou het ook doen. Maar misschien niet met goudlijm?

Sinds we goudlijm ontdekten, is er nog nul komma null stress over breekgevaar. Want nog nooit zag een litteken er zo schoon uit. De goudlijm komt van een eeuwenoude Japanse techniek, kitsungi, en werd door de zussen van Humade heruitgevonden om ons gebroken porselein en keramiek te herstellen.
Hoe het precies werkt, lees je verder onderaan.

porcelijn met goudlijmbenodigdheden goudlijm

goudlijm-diy-collagegoudlijm op bord goudlijm op bord


Nodig:

Hoemaakjeda?

  1. Knijp wat lijm uit de twee-componenten lijmspuit. Meng met een stokje. Voeg wat goudpoeder toe.
  2. Roer 30 seconden en breng dan voldoende lijm aan op één deel van het te herstellen bord.
  3. Neem het andere deel en druk het stevig aan. Doe dit zeker een paar minuten.
  4. Als de lijm niet meer vloeibaar is, maar nog net niet droog, dan breng je het goudpoeder aan met het penseel. Laat een paar uur drogen.
  5. Spoel af met wat afwasmiddel en lauw water. Laat nog 24u drogen.
  6. Gefixt!

Tip: hou gebroken kopjes en tassen bij, herstel ze met de goudlijm en gebruik ze als mini plantenpot voor plantenstekken. En geef ze kado!


gwen duboisSlashparent Gwen Dubois (35) heeft een dochter van 5 / werkt als freelance schoonmaakster (geen kuisvrouw) / speelt in 2- en 3D / en bakt als iedereen slaapt. Ze kent de Marseillaise vanbuiten, plant een roadtrip om luidkeels mee te zingen (Westlife! Solange! The Lumineers!…), is verliefd op steden met een B (Brussel/Brighton/Berlijn) en maakt graag iets nieuws van oude dingen. Die nieuwe dingen vind je op haar eigen website of op haar instagram.