Creatief denken is -volgens onze bescheiden mening- één van de belangrijkste tools waarbij je je leven lang plezier én hulp aan beleeft. Je kan dit maar best stimuleren van jongs af aan. En wat is er beter dan je uitleven via kunst? Slashparent Gwen geeft 16 tips waardoor je jouw huis plots omtovert in een creatief broeinest!

Laten rondslingeren mag!

Laat alle boeken/tijdschriften waarvan je hoopt dat je kind het ooit leest nonchalant rondslingeren in huis of op toilet. Als ze het boek zelf ontdekken, zijn ze meestal enthousiaster. Enkel en alleen omdat het van je ouders komt, vind je het soms niet cool. Hoe waren we zelf?

Bue the warriorEen kinderboek hoeft geen écht kinderboek te zijn

Super belangrijke tip!  Ik kocht bijvoorbeeld het boek van straatartiest Bué the Warrior deels voor mezelf. Maar ook mijn dochter Rosie is compleet ingepalmd door het boek (zie grijs boek op de foto hierboven). Visueel is dit boek één groot feest. Bonus: af en toe komen we figuren uit het boek in het écht tegen, waardoor het boek tot leven komt. (Bué’s vind je bijvoorbeeld in Gent aan de Superette,  of in Oostende dankzij The Crystal Ship).

Vergroot een tekening en laat hen losgaan

Zoek een mooi en bestaand kunstwerk op papier, vergroot uit en laat jouw mini artiest zich hierop uitleven met welke kunst – of tekentechniek dan ook. Moeilijk om uit te vergroten? Een projector helpt je een heel eind verder. Of scan de tekening in en laat uitvergroten in een copyshop (A0 formaat graag!). Of ga old school aan de slag met de tekening tegen het raam en overtekenen maar.

Alle kunst door elkaar

Iedereen kunstenaar

De kunstwerkjes van mijn dochter hangen gewoon tussen onze posters en foto’s (zie hierboven). Wij vinden die mix interessant en onze dochter leert zo dat haar kunst niet moet onderdoen. Kwestie van een extra dosis zelfvertrouwen mee te geven op creatief vlak.

Upcycling van materialen

Veel van wat je in de papiermand of vuilnisbak gooit, kan perfect dienen als knutselmateriaal (dé classic: wc-rollen). Ik hou bijvoorbeeld allerlei tijdschriften bij voor collage doeleinden.

Collage

Ga shoppen in de museumshop

In museumshops vind je altijd heel interessante boeken en spullen. Zo kocht ik in de shop van The Newport Street Gallery een kleurboek van de kunstenaar Damien Hirst. De dochter kleurt graag en heeft zo onbewust wat Damien meegekregen. Win-win!

Damien Hirst - colouring book

De wall of fame

Vroeger thuis hingen mijn ouders steevast een hele muur vol met onze kunstwerken. Wat hadden we geluk dat onze toenmalige P.O. leerkracht met geweldige opdrachten kwam, waardoor de muur niet volhing met ingekleurde Studio100-prenten (anno 2017 kan je hier al eens last van hebben, bèèh…). Tip die ik eens las: hou de tekeningen bij in een doos en maak pas een selectie na een paar maanden, dan zie je echt welke je wil houden.

Tekeningen school

Art is anything you can get away with – Andy Warhol

Een home-vernissage

Kunst is wat je er zelf van maakt: hang een plaatje met de naam van de kunstenaar en de titel van het werk op naast het werk en zo krijgt het vanzelf wat extra lading. Als je nog wat verder wilt gaan, kan je een muur uit je huis uitroepen tot tijdelijke expo-wand. Laat de kinderen het thema van de maand mee bepalen en laat ze elke keer een vernissage en/of finissage organiseren, inclusief (non-alcoholische) bubbels, appelsiensap in champagneglazen en hapjes.

Neem een abonnement

Je kan een abonnement nemen op een kunsttijdschrift specifiek voor kinderen. Zo heb je bijvoorbeeld DADA uit Nederland, handig voor kinderen die al kunnen lezen! 

In de Engelstalige categorie heb je

  • MYO van Donna Wilson, over knutselen en DIY-projecten
  • het vierjaarlijkse Anorak magazine (op de foto hieronder), voor 6+, opgericht door een moeder die zelf geen goed magazine vond voor haar kinderen. Grafisch is dit magazine een pareltje, misschien hou ik het zelf wel 🙂
  • OKIDO magazine, voor 3 tot 8 jaar, is er eentje over art & science. Ze hebben ook geweldig originele downloads op hun website.

Kinder magazines

Art is everywhere

Beperk het knutselen/schilderen/tekenen niet op één plek, maar zoek plekjes of lege muren in huis waar je iets mee kan doen. Variatie is fijn voor kinderen.
Ik kocht een paar lopende meters stof met een zwart-wit print en heb deze met duimspijkers aan de muur bevestigd. Nu is de hele wand een XL kleurprent.

Tekenmuur

Never change a winning team

Een muur in bordverf blijft het goed doen. Dus die moest en zou er komen in onze woning. We zijn er nog steeds heel blij mee. Wij én de dochter. Je kan veel soorten verf kiezen, dus zo’n muur past altijd wel in je interieur.

Muur bordverf

Ready, set, go!

Ken je dat moment dat je kind vraagt om te mogen knutselen of verven? Dan moet je eerst nog minstens 10 minuten alles bij elkaar zoeken, van verfborstels tot krantenpapier.  Als alles dan eindelijk klaar is, is meestal de zin van de mini-kunstenaar over.
Enter de permanente schildersezel. Wij maakten zelf een exemplaar (uit één multiplex plaat) waar je een rol papier aan kan hangen en waar de (afsluitbare) potjes en verfborstels permanent klaar staan. Enkel het krantenpapier moet ik eronder leggen. Maar dat is een kleintje.

Multiplex schildersezel

Honey, I shrunk the kids

Mijn A2 tekenblok die ik gebruik voor het werk, werkte als een magneet op de dochter. Tof om te merken dat ze hun tekenstijl aanpassen aan de grotere schaal. Vanaf nu wisselen we hier af tussen alle formaten.

Grote schaal tekenen

Spelen met eten

Ok, je moet het niet ‘spelen met eten’ noemen als jouw kinderen het kunnen horen.  Maar dat is het stiekem wel. Maak van het vieruurtje (aardbeien met chocolade = color blocking) een kusntwerk. Of van het avondeten (patroon op de pizza) een visueel feestje maken, is ook een toffe kunstoefening!

Pizza art - food artFood art

Dure termen

Soms komt het er gewoon op neer om de dingen anders te benoemen. Maak kunst spannender door een bouwspel een echte “installatie” te noemen. En die  geschilderde regenboog op de totebag is niet gewoon schilderen, maar zeefdrukken. Binnenkort maken ze zelf installaties in de tuin en mag jij naar hun vernissage gaan 😉

Kunst installaties maken

creatief broeinest

Touwtjes in handen nemen

Wil je knutselwerken die je zelf effectief zo mooi vindt dat je ze wil ophangen? En dan niet enkel uit ouderliefde of sympathie?  Heel soms is het oké om wat te regisseren. Kies zelf het materiaal  voor de volgende knutselsessie. Foto’s zien er altijd goed uit als het polaroids zijn, en als je zelf een selectie maakt in de kleeffolies, dan is het eindresultaat verrassend schoon.

collage mixed media

 


gwen duboisSlashparent Gwen Dubois (35) heeft een dochter van 5 / werkt als interieurarchitecte & designer / speelt in 2- en 3D / en bakt als iedereen slaapt. Ze kent de Marseillaise vanbuiten, plant een roadtrip om luidkeels mee te zingen (Westlife! Solange! The Lumineers!…), is verliefd op steden met een B (Brussel/Brighton/Berlijn) en maakt graag iets nieuws van oude dingen. Die nieuwe dingen vind je op haar eigen website of op  instagram.

Geef een reactie