Vriendschapbandjes vergane glorie uit onze kindertijd? We dachten het niet! Geef maar toe dat het weer begint te kriebelen en te jeuken bij het zien van deze macramé-kunst. Vergeet loom-bandjes, ga volledig nostalgisch en geef de macramé-traditie door aan je zoon of dochter. 

Weet je nog vroeger toen vriendschapsbandjes maken een zaak van leven op dood was? Want oh wee als je er eentje had gekregen van je beste vriend(in), maar er geen terug in de plaats kon geven. Drama’s.

Toen het zoontje van slashparent Lobke na zijn chirokamp thuiswam met zijn arm vol macramé vrienschapsarmbandjes, voelde ze haar vingers jeuken. Oooooooooh nostalgie!!! Niet veel later zaten ze samen aan tafel met enkele rollen macramékoord en veel goesting om aan de slag te gaan.

Macramé, wat is dat alweer?

Dat je het durft te vragen. Maar goed. De vriendschapsbandjes komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, waar ze in de jaren ‘60 en ‘70 veel werden gedragen door hippies en surfers. Ondertussen hebben deze supercoole vriendschapsbandjes de wereld veroverd, want zeg nu zelf: hoe cool is het om je beste vriendje of vriendinnetje een armbandje cadeau te geven om jullie vriendschap te vieren? Wij deden het als kind, dus waarom zou je deze traditie niet aan je eigen kroost doorgeven?

Wathebjenodig?

 • Macramékoord, veeeeeeel macramékoord als je veel bandjes wilt maken. Voor één vriendschapsarmbandje heb je ongeveer 1 meter koord nodig per kleurtje.
 • Stuk karton met plakband (of je kan ook een klembord gebruiken)
 • Kraaltjes en een naald om het extra mooi te maken

Hoemaakjeda?

’t Is echt niet moeilijk!

Vriendschapsbandjes1

 • Neem je macramékoorden vast en vouw de draden door het midden dubbel. Maak er een knoop in en maak de draden vast met plakband op een stuk karton of gewoon op tafel.
 • Leg nu de rechter draad over de strakke draden en breng de linker draad over naar de rechter. Ga nu onder de strakke draden door. Doe dit nogmaals maar begin nu aan de linkerzijde. Blijf zo doorgaan maar zorg ervoor dat je altijd rechts-links-rechts-links werkt.

vriendschapsbandjes2

 • Voeg in het midden een kraaltje toe
  Een leuk ideetje is om een kraal toe te voegen in het midden. Dit doe je door de middelste twee draden door een naald te halen en door de kraal te doen. Knoop vervolgens verder om de kraal heen door.

Niks van gesnapt? Dat is ok. Kijk gewoon naar dit filmpje:

Klaar is je vrienschapsarmbandje!

 • Afsluiten doe je met een overhandse knoop. Wikkel een draad om alle draden heen en trek de draad tegengesteld met een haaknaald door de rolletjes heen.
 • Even passen en de eindjes aan elkaar knopen en klaar is je vriendschapsarmbandje.
 • Maak ze (samen met je kinderen) in veelvoud en laat hen uitdelen op de speelplaats. Gegarandeerd tijdelijk succes & populariteit. (en rust in huis!!!)

vriendschapsbandjes


lobke-300x300Lobke is een rasechte SlashParent. Mama van  3 +1/ gedreven blogster op leukewereld.be / journaliste bij verschillende magazines/ schrijft geregeld artikels voor Maison Slash / auteur van verschillende boeken, waaronder haar laatste Happy Kids. Aanradertje!

Geef een reactie