Het mag nog zo lang duren, homemade slijm zal voor kinderen niet erg snel “oh zo 2017” zijn.  Wat kan er dan nog geslaagder zijn dan een namiddagje zelf slijm maken? 
Net daarom lijsten wij, speciaal voor jou, onze 7 originele manieren op om zelf lekker aan de slag te gaan en samen met de kids dat glibberige goedje in elkaar te steken. Natuurlijk kan je wel duizend recepten vinden op het internet, maar wij kozen voor jou de leukste (en wees gerust, ook de vrij gemakkelijke) eruit!

1 . SLIJM MET TANDPASTA

tkFyvlpcarltBaK1aU2xSAac3JoG1Q8LOshb3sgf.png

We beginnen met een recept van Craftmama waarvan je het hoofdingrediënt zeker thuis zult hebben liggen. Je hebt voor dit recept dus geen lijm nodig, wat meestal wel zo is bij homemade slijmrecepten. Toch ziet het slijm er even leuk uit en de structuur is ook wat het moet zijn. Wel altijd even opletten want dit is geen eetbaar recept. 

WAT HEB JE NODIG?

·     Tandpasta (ongeveer een theelepel)

·     Een flesje

·     Water

·     Peel Off facemask (te vinden bij Kruidvat etc.)

·     Een kommetje

·     Lenzenvloeistof met Boric Acid of Borax (1 theelepel of meer)

·     Eventueel: Baking Soda (een theelepel)om het slijm nog wat meer ‘trekkerig’ te maken & voedselkleurstof voor een funky kleurtje

HOEMAAKJEDA?

1.   Doe een knijpje tandpasta in het flesje en vul het nadien met een bodempje water. Doe de dop op de fles en schud goed totdat het flesje vol zit met schuim.

2.   Neem de Peel Off facemask en doe het in een klein kommetje, weer gemengd met wat water. Meng even door elkaar en voeg nadien het schuim toe. Meng opnieuw.

3.   Voeg eventueel een theelepel Baking Soda toe en roer goed.

4.   Vervolgens kan je ook altijd wat kleurstof aan het mengsel toevoegen als je dat zelf wil, alle kleuren van de regenboog zijn mogelijk!

5.   Tenslotte giet je wat druppels van de lenzenvloeistof (ongeveer een eetlepel) in de kom en roer je goed door. Dit blijf je doen totdat je merkt dat het slijm loskomt van de kom. 

6.   Je bent nu helemaal klaar om met het slijm te liggen prutsen! Als je het slijm nog iets te plakkerig zou vinden, kan je altijd nog wat lenzenvloeistof toevoegen naar wens. 


2.  GLITTERSLIJM MET LIJM

6AFRpu4vGVEIA5IscWxF3hADOO9nDhXYna0BOtsP.png

Een recept met maar 3 ingrediënten, daar zeggen wij geen nee tegen. En het mag er dan nog zo leuk uitzien, net zoals het vorige recept is dit slijm ook niet eetbaar. Dit leuke recept verkregen wij via Chica Circle

WAT HEB JE NODIG?

·     Borax (1 theelepel)

·     Glitterlijm (125 ml)

·     Warm water (235 ml)

·     Een kom

HOEMAAKJEDA?

1.   Maak het volledige flesje glitterlijm leeg in een kom. 

2.   Meng een theelepel Borax in 235 ml warm water. Giet nadien dat mengsel over de glitterlijm en laat het zo’n 20 seconden rusten.

3.   Prutsen maar! Kneed het mengsel met je handen totdat het eruit ziet als goed en stevig slijm.

4.   Amuseer jullie met uren prutsplezier of je kan zelfs de slijm bijhouden in glazen potjes of waarin je zelf wilt. Zo kan je het bijhouden en later nog eens gebruiken, maar het kan ook gewoon dienen als leuk decoratiemateriaal!

 

3.  FLUFFY SLIJM MET SCHEERSCHUIM

G5N0X8FnsmIqNOivrhIsa1vJPzBJ612ws3wReuRB.png

Nog een populaire variant is het fluffyslijm. Niet erg anders dan de gewone slijmrecepten maar je hebt er wél scheerschuim voor nodig. De video van Zo Mijntje toont hoe het moet. Misschien is dit wel eentje voor de papa’s?  

WAT HEB JE NODIG?

·     Vloeibare lijm op waterbasis(6 eetlepels)

·     Scheerschuim (een klein kommetje vol, zo eentje voor de ontbijtgranen)

·     Voedselkleurstof (hoeveelheid naar wens)

·     Lenzenvloeistof met Borax (2 theelepels)

·     Een grote mengkom

HOEMAAKJEDA?

1.   Doe 6 eetlepels lijm in de mengkom. Voeg nadien het kommetje met scheerschuim ook toe en meng alles goed door elkaar.

2.   Vervolgens voeg je de theelepels lenzenvloeistof toe, best al roerend en een voor een.

3.    Ready? Set, kneden maar! Hoe meer je kneedt, des te steviger de slijm zal worden. 

 

4.  SNOEP-REGENBOOGSLIJM

4ZMWnnJGOJwd12spfpbcFbRQNUNSxLgCAESFTCra.pngAls je hier niet mee scoort bij je kinderen, dan weten wij het ook niet meer! Blijkbaar bestaat er dus ook écht eetbaar slijm en toen we dat ontdekten via deze video, konden we niet anders dan een paar van die recepten te delen met jullie. Bovendien heb je niet veel ingrediënten nodig, een slijmrecept om van te dromen zeg maar.

WAT HEB JE NODIG?

·     Fruittella snoepjes (2 zakjes)

·     Bloemsuiker

·     Een glazen kom

·     Een kookpot met water

·     Een lepel 

HOEMAAKJEDA?

1.   Neem de Fruittella snoepjes en kies de kleur snoepjes die je wilt om in de glazen kom te doen (zonder de papiertjes errond natuurlijk). Je kan bijvoorbeeld alle kleuren gewoon door elkaar mengen of kleuren die mooi bij elkaar passen sorteren.

2.   Hierna is het de bedoeling dat je snoepjes au bain-marie smelt door de glazen kom in een kookpot met water te zetten, zodat de onderkant van de glazen kom in het water zit. Breng het water aan de kook en smelt de snoepjes tot een plakkerig geheel, een soort deeg.

3.   Neem wat poedersuiker en strooi het wat uit op een bord of op het aanrecht, waar je het zelf het gemakkelijkste vindt. Neem een schep van het ‘snoepjesdeeg’ met je lepel en leg een beetje ervan in de bloemsuiker.

4.   Meng het ‘snoepjesdeeg’ met de bloemsuiker tot je een elastisch slijm krijgt. 

5.   En voilà, smakelijk! 

 

5. EETBAAR SLIJM MET NUTELLA (#SLIJMGOALS)

ufSyGlVyGTVAIilH8zVrrQJTxadEqSKETuAvB9Bi.png Net wanneer je dacht dat het niet beter kon na het vorige slijmrecept! En nee hoor, je hebt er weer niet veel voor nodig, welgeteld 2 ingrediënten. Misschien niet het gezondste slijm dat er bestaat en het ziet er misschien niet zo geweldig uit, maar je wordt er wél gelukkig van. Deze handige video toont hoe het moet.

WAT HEB JE NODIG?

·     Nutella (135 gram)

·     Poedersuiker (minstens 30 gram)

·     Een mengkom

HOEMAAKJEDA?

1.   Doe de Nutella samen met de poedersuiker in de mengkom. Je kan het beste de poedersuiker in delen erbij doen en steeds goed doormengen.

2.   Wanneer de 30 gram poedersuiker er reeds bijzit begin je het mengsel te kneden met je handen. Je mag altijd meer poedersuiker toevoegen tijdens het kneden, afhankelijk van hoe slijmerig het mag worden.

3.   Klaar! Zo snel kan het gaan.

 

6. SLIJM MET MAIZENA 

GfIP7PQXGsB0unwqw7Njuy3uEapIdA2FtN38yuqT.pngWanneer je liever een recept gebruikt waarvoor je niet speciaal Borax of Lenzenvloeistof hoeft te gaan halen, dan is deze versie van Creatips het geknipte recept voor jou. Maizena of maiszetmeel hebben de meesten wel in huis liggen en bovendien is dit slijm ook niet giftig. Dat betekent niet dat je het echt kan opeten want heel lekker zal het niet smaken, maar door de Maizena wordt het wel een dik en vast slijm.  

WAT HEB JE NODIG?

·     Maizena (250 gram)

·     Warm water (125 ml)

·     Voedingskleurstof (ongeveer 4 druppels, of naar wens)

·     2 mengkommen

HOEMAAKJEDA?

1.   Doe ongeveer 4 druppels voedingskleurstof in de mengkom met het warme water.

2.   In de andere mengkom doe je 250 gram maizena en voeg je in delen steeds het watermengsel toe. Meng het geheel met een lepel of met je handen. 

3.   Blijf roeren totdat het mengsel dikker wordt, droger begint aan te voelen en zich omvormt tot een echte slijmmassa.  

4.   Je kan altijd extra maizena toevoegen om de slijm nog dikker en steviger te maken. 


7. zandslijm

hx55iRC1RD9ZhjJFovYtHV04cOZmr0h4o5Q1hKws.pngLast but not least: zandslijm. Om toch nog een beetje dat vakantiegevoel te creëeren. Simplefunforkids gaf ons het idee. 

WAT HEB JE NODIG?

·     Zand (eventueel gekleurd) (2 zandschepjes)

·     Vloeibaar wasmiddel (240 ml)

·     Lijm (2 potjes)

·     Een mengkom

HOEMAAKJEDA?

1.   Doe de inhoud van de 2 lijmpotjes samen met het vloeibaar wasmiddel in een mengkom. 

2.   Voeg nu ook het zand toe, beetje per beetje, en meng alles goed onder elkaar. Dit kan je best met je handen doen.

3.   Bij het toevoegen van het zand kan je kiezen hoe stevig het slijm wordt: Hoe meer zand, hoe steviger. Het slijm blijft ook heel elastisch, zelfs wanneer je meer zand blijft toevoegen.