Modderkeukens zijn al eventjes 'in de mode'. Dat merkten we aan de vragen die binnenkwamen in onze Facebookgroep  ('t is daar nog leuker dan in een modderkeuken!) Regelmatig komen er vragen voorbij van slashparents die op zoek zijn naar inspiratie, daarom bundelden wij jullie leukste modderkeukens tot dit heuse inspiratieartikel! 

Eerst en vooral: is zo'n modderkeuken wel écht de moeite waard? Bart Straetman, speelconsulent bij Speelmakers, legt uit waarom dit een echte must have is voor jonge kinderen. "Het is vooral de combinatie water en zand die onze koters zo aantrekt. Sowieso zijn ze gek op alle natuurelementen, dus water en zand op zich zijn meestal al een grote hit. Maar de combinaties die ze er met  kunnen maken  zijn ein-de-loos. Het is dus niet gewoon ‘modder’, zoals wij volwassenen het zien, maar een enorme schakering aan combinaties met veel of net weinig water, een heksensoep of stevige cement,.. Kortom, je koter kan er helemaal zijn eigen ding mee doen, en dat vinden ze de max!"

4 voordelen van een modderkeuken

  1. Zintuiglijke ontdekking: Met modder kan je alle kanten op.  Je kan lopende modder tussen je vingers laten glijden, op iets vastere modder kan je knijpen, de modder schuurt of is soms heel zacht. Daarbij gebruikt je kind vaak nog andere natuuringrediënten om de heerlijkste taartjes en soepen te maken, met verschillende texturen, geuren, kleuren,...
  2. Speelschema’s: Alle kinders hebben bepaalde handelingen die ze vaak herhalen en graag doen, de zogenoemde 'speelschema's'. Daarbij horen bijvoorbeeld kliederen, dingen vervoeren, ordenen, legen en vullen,.. In een modderkeuken komen veel van deze handelingen naar voren. Ideaal dus!
  3. Fantasie: Onze kinderen bootsen de echte wereld graag na. Ze spelen mama of papa, schooltje,... Dat ze de hele tijd in potten en pannen kunnen roeren net zoals mama of papa elke dag -of ja, toch bijna elke dag- doen is dus een geweldig gegeven voor hen!
  4. Toestemming en vertrouwen: Jouw koter ziet zijn of haar modderkeuken als ‘hun eigen plek’. Het feit dat jullie, als ouders, hen het vertrouwen geven om te doen wat ze willen in de modderkeuken, geeft hun zelfvertrouwen een enorme boost. Ze gaan de keuken dan ook vaak gaan gebruiken als ‘uitvalsbasis’ van waar vele van hun spelletjes beginnen. De modderkeuken wordt dus letterlijk en figuurlijk hun paradijs. 

Deze slashparents hebben al een modderkeuken!

In onze community zitten duidelijk een heleboel Handige Harry's en Harriëttes. Deze slashparents timmerden hun eigen modderkeuken in elkaar met wat palletten! 

Een papa gaf als tip om een mestkuip als spoelbak te nemen. Deze kuip kan seizoen na seizoen buiten blijven staan, er mag water in bevriezen en hij vriest niet kapot! 

En natuurlijk maken jullie kleine koks en kokkinnen de mooiste en lekkerste creaties klaar in deze perfect uitgeruste keukens! -Reminder: don't eat this-

Heb jij eerder twee linkerhanden of heb je gewoon écht geen zin om zelf te beginnen knutselen? Gelukkig kan je ook gewoon mooie en leuke modderkeukens kopen! Keihandig! Deze bijvoorbeeld, of deze

In dit artikel gebruiken we affiliatie links. Dat wilt zeggen dat als jij klikt op de link en een aankoop doet, dat wij daar een klein percentage van krijgen. Jij betaalt niet meer voor het product dan als je rechtstreeks naar de welbepaalde website gaat. Je helpt ons alleen bij het ondersteunen van Maison Slash. Waarvoor dank!