Papieren vliegertjes hebben we allemaal wel eens gevouwen toen we jonger waren. Om te knutselen, om mee te spelen en/of om de leraren in de klas vooraan op de zenuwen te werken. Ik beken, dat vond ik misschien nog het tofst van allemaal. Dat laatste moet je misschien niet vertellen aan je kind(eren). Kwestie van nota's enzo in de agenda te vermijden. 

Neem er dus op een regenachtige zondagmiddag (of gelijk welke andere dag gezien ons weer een beetje op zijn kop staat) eens wat papier bij en geef de plooitechniek door aan je kroost.

Wathebjenodig? 

De kortste lijst ooit want je hebt enkel, ah ja, papier nodig. Om het lijstje toch wat langer te maken heb je misschien een lat, schaar en/of tekenmateriaal nodig. Maar dan moet je eigenlijk al heel zot doen. 

Hoemaakjeda? 

't Is niet bepaald moeilijk. Kijk even naar onderstaande handleiding en je bent er zeker mee weg. 

M2Ra0HWGfDcUzxMMtqAo9nl8wj3mkUHwqbmLzSZ5.jpeg

Iets meer werk is het papieren vliegertje dat je maakt uit een vierkant. Tenzij je origami-papier hebt liggen natuurlijk. In alle andere gevallen moet je eerst je A4-papier bijknippen tot een vierkantje. Je plooit het vliegertje op dezelfde manier, alleen bekom je nu een mini-versie. 

De mogelijkheden zijn echter eindeloos. Een ander poepsimpel modelletje maak je dan weer zo! Opgelet, voor deze versie heb je steeds een rechthoek nodig. 

cSgVsROjWULhqNFN6hntgqePdG3U0ugut4oz4g2e.jpeg

Watkundedaarallemaalmeedoen?

- Vliegeren, zo ver mogelijk natuurlijk. Zin in een wedstrijdje? Markeer dan met washi-tape op de grond lijnen waar je over moet vliegen. Hoe verder je vliegt, hoe meer punten je scoort. Of wat dacht je van een groot blad waar je gaten in knipt? Grote en kleine. Kan jij je vliegertje erdoor laten vliegen? Hoe kleiner het gat, hoe meer punten je kan scoren. 

- Maak kei hippe uitnodigingen voor bijvoorbeeld een vliegersverjaardagsfeestje. Of vlieg een lieve boodschap naar iemand. 

8gIZJEDVBYStjKVdGTXXSRW6roE0ZhxMVoRGaQTS.jpeg

ACg5LwTaqq6bgP9W0LfmUdtANmzxblaTDlt0V90r.jpegIqwcmBvQGZhlO7n9tsGLlNLqAhTzXYeEFkJLxu3M.jpeg

- Voor de creatieve zielen is het al héél fijn om deze vliegertjes te versieren met potloden en stiften. En misschien een stickertje hier en een blinkertje daar. Dat kan je doen zowel voor als na het plooien. 

- Nog wat meer nood aan creativiteit? Maak veel vliegertjes, oftewel in schoon papier, oftewel helemaal zelf gepimpt en maak er een vliegertjes-slinger van. Ideaal om bijvoorbeeld dat vliegersverjaardagsfeestje te versieren of een kamer op te vrolijken. 


Helemaal in de ban van papieren vliegertjes? Verdiep je dan verder in de origami kunst want je kan naast eenvoudige modelletjes ook stoere gevechtsvliegtuigen en helikopters plooien. Via Google, YouTube en Pinterest vind je uitgebreide handleidingen.