Het begon voor parentpreneur Lore bij één dierenhoofd na de geboorte van haar dochter.  En het eindigde in een voltijdse job waar ze haar creatieve ei volledig in kwijt kan. Eddie Wollie zijn unieke wolvilten dierenhoofden en om het op z’n Eddy Wally’s te zeggen: het is ge-wél-dig! 

Maar eerst nog even dit: want wat betekent het woord #parentpreneur dat je in de titel leest? Het is een samentrekking van parent + entrepreneur = parentpreneur. In deze reeks belichten we nl. slashparents die hun eigen onderneming zijn gestart. Niet gewoon werkende ouders, maar moeders en vaders die de sprong hebben gewaagd om zelf iets uit de grond te stampen (en specifiek dan nog in de wereld van #parentfriendly shizzle). 


Uit het hoofd van … 

Lore (34) is mama van bijna drie en getrouwd met Thomas (34). Haar kinderen heten Jeanne (5) en Jerome (3). De derde spruit wordt in de loop van mei verwacht. Als grafisch vormgeefster werkte Lore o.a. voor het  productiehuis Caviar, maar sinds 2020 is ze volledig zelfstandige met als grootste focus Eddie Wollie.  


Eddie Wollie? Wat is dat? 

Het was Lores man Thomas die op de naam Eddie Wollie (een duidelijke knipoog naar wijlen charmezanger Eddy Wally) kwam tijdens een brainstorm voor de toen nog kleinschalige naaldviltactiviteiten van Lore. De Eddie Wollies zijn wolvilten dierenhoofden met een retro knipoog die Lore op bestelling uit haar hand tovert. ‘Het enige wat ik er voor nodig heb, is wol, een viltkussen en viltnaalden’, vertelt Lore. En de nodige verbeelding en tonnen geduld, welteverstaan! 

Hoe het begon

‘Na de geboorte van onze dochter Jeanne zocht ik een nieuwe hobby, een uitlaatklep, die ik van thuis uit kon doen’, vertelt Lore. ‘Na wat opzoekwerk kwam ik bij wolvilten uit. Ik schafte de benodigdheden aan en niet veel later ben ik erin gevlogen. Meteen was ik eraan verknocht. Het geluid van de naald die in dat propje wol gaat … Heerlijk! Het werkt bijna hypnotiserend.’ 

Na het eerste dierenhoofd kreeg Lore heel wat vragen van familie en vrienden. Voor ze er erg in had, maakte ze tal van dierenhoofden op bestelling. ‘Het was een leuke afwisseling met mijn toenmalige job bij Caviar waar ik altijd achter de computer zat. Toen combineerde ik die job nog met een zelfstandige activiteit in bijberoep. De flexibiliteit van dat zelfstandigen-bestaan was meer dan welkom in combinatie met de kinderen. Ik kan vilten als de kinderen op school zijn. Het lukt me nu zelfs om om 15 uur aan de schoolpoort te staan en daarna voor hen te zorgen tot ze in bed liggen.’ Om dan in de zetel te kruipen met een hoopje wol en haar naalden en een nieuw dierenhoofd te ‘boetseren’ uit wol.  

Hoe het eindigde 

Anno 2021 is Lore volledig zelfstandige en combineert ze haar Eddie Wollie werk met het ontwerpen van geboortekaartjes. ‘Meestal kiezen we een dier als thema voor het geboortekaartje waarvan ik dan ook een Eddie Wollie maak.’ Een topcombinatie voor aanstaande ouders, als je het ons vraagt. Al worden de Eddie Wollies ook vaak besteld door mensen die ze als cadeau willen geven bij een geboorte of verjaardag. 

Zo’n drie jaar geleden startte Lore met workshops waarbij ze de aanwezigen bijstaat om zelf zo’n dierenhoofd te creëren. ‘Op zo’n vier uur tijd slagen de meesten erin om iets herkenbaars te maken’, vertelt ze. ‘Dat lukt de ene al wat beter dan de andere, maar het is zeker doenbaar voor iedereen.’ De workshops blijken de ideale afwisseling met de eigen creaties: ‘Het is leuk om mijn enthousiasme over wolvilten te delen met anderen. Zo goed als iedereen stapt tevreden met een Eddie Wollie onder de arm buiten, dus zowel voor hen als voor mij is dat de kers op de taart.’ 

Jammer genoeg staan de workshops nu on hold, maar ook daar bedacht Lore wat op. Met Funem Studio als partner ontwikkelde ze DIY-boxen met daarin alle benodigdheden en een instructieboekje waarmee je een schaap, leeuw of wasbeer uit je eigen hand kunt toveren. 

De mogelijkheden zijn eindeloos 

De mogelijkheden voor zo’n vilten dierenhoofd zijn eindeloos, al heeft Lore wel een eigen stijl. ‘In Azië - waar wolvilten erg populair is - wordt er heel vaak héél realistisch gewerkt. Zo realistisch zelfs dat je de wolvilten exemplaren moeilijk van de échte dieren kunt onderscheiden. Dat is niet zo mijn ding. Ik hou ervan om de dieren een schattige, kinderlijke, look te geven en met retro accessoires te werken die dan nog eens gepersonaliseerd kunnen worden’, legt ze uit. ‘Het liefst maak ik dieren met veel haar, dat verhoogt hun aaibaarheidsfactor!’ 

Voor Lore blijft het zelfs niet bij dierenhoofden. Zo ontwierp ze al een trio kerstballen van wereldleiders Erdogan, Kim Jong Un en Trump, een Mark Van Ranst die het schopte tot in De Afspraak en zelfs een heuse levende fruitschaal voor het laatste verjaardagsfeestje van haar dochter Jeanne. ‘Toen maakte ik voor mijn man een wolvilten avocadokostuum en voor Jeanne en Jerome een ananas en een appel.’ De andere kinderen kregen een banaan, wortel, watermeloen aardbei aangemeten. ‘Ik vind het gewéldig om grote projecten uit te voeren. Zo zou ik zelfs ooit een levensgrote grizzlybeer willen creëren! Ik ben er nog niet helemaal uit hoe ik die tot stand ga krijgen, maar hij komt er zeker en vast.’ 

Daar zijn we uiteraard meer dan benieuwd naar! Lores wolvilten ambities met Eddie Wollie zijn duidelijk nog niet bereikt. Zo staat een boek met daarin tutorials om zelf met wol en naald aan de slag te gaan in zijn kinderschoenen. Maar misschien eerst die baby krijgen in mei … 

Volg Lore op het Instagram-kanaal van Eddie Wollie en haar persoonlijke instagramkanaal.

Heb jij ook een onderneming die je gestart bent als ouder en voor gezinnen? Dan ben je een #parentpreneur! Pitch je idee bij redactie@maisonslash, en misschien verschijnt jouw verhaal hier ook binnenkort!