Heb jij kinderen met lange tanden? Blijven die groenten ook steeds onaangetast op het bord liggen? En is het een dagelijkse strijd om zoon of dochter nieuwe dingen te laten eten? Voer dan thuis gewoon de 'superproever' in, een checksysteem dat kinderen motiveert om nieuw voedsel te durven proeven.

Ze bestaan, die kinderen die vanzelf alles lusten wat je hen voorschotelt. Maar ik heb ze niet. Alle moeite ten spijt toen ik tijdens mijn zwangerschappen naarstig pastinaak, kikkererwten, quinoa en halloumi zat te eten met de hoop op zo'n allesetertje. Helaas, opzet mislukt. Dagelijks moet ik de strijd aangaan tegen een legertje kinderen die opstandig worden bij iets groen op hun bord. Toen ik over het idee van de superproever hoorde, was ik dan ook meteen compleet gewonnen. Want wist jij dat een kind een smaak minstens 10 keer moet geproefd hebben voordat hij eraan gewend is? Maak daarom een superproever - checklist per kind in huis, en noteer welke ingrediënten je graag zou laten proeven. superproever Ik tekende de groenten, maar je kan ook plaatjes uitknippen.superproeverHet idee is zowel simpel als geniaal.

  • Maak de checklist in samenspraak met je kind en kies samen welke dingen hij zal proeven.
  • Spreek vervolgens af dat hij de nieuwe groenten minstens 10 keer moet proberen
  • Beslis daarna samen of hij de groente/het gerecht officieel lust of niet. Je kan er ook nog een soort evaluatiemomentje van maken: lust het nog niet, ik lust het al een beetje of het was lekker.

Ik heb alvast de afspraak met mijn kinderen dat als ze het na de 10 proefmomenten nog steeds niet lusten, ik ze niet meer zal verplichten om verder te proeven. Dit vooruitzicht maakte dat mijn linzenstoofpotje flink werd leeggegeten...en laten we hopen de gewenning van smaken de rest gaat doen.