Wat weet jij eigenlijk over de producten waar je het huis mee poetst of – lucky you - laat poetsen? Vallen die onder de noemer chemische brol? (Je weet wel: kuisproducten die eerder slecht zijn voor het milieu en onze gezondheid.) Misschien wil je dat wel veranderen, maar stopt en begint jouw kennis van huishoudelijke middeltjes bij whatever je kan opvissen van onder je gootsteen. Als je er dus nog niet toe gekomen bent om je te verdiepen in de wereld van duurzame poetsproducten, hebben we goed nieuws! Maison Slash komt je redden. Samen met Bio-Planet geven we hier een simpel abc van biologische poetsmiddeltjes.
En we komen niet alleen, want gesteund door expert en slashparent Helena van de duurzame blog Hallo Helena. Een huis dat proper genoeg is én goed voor ons leefmilieu én voor jouw uitgedroogde handjes? Gewoon verder lezen!

Waarom? Daarom!

Waarom zou je überhaupt overschakelen naar biologische poetsproducten? Laat ons bij de basics beginnen.  “Om te beginnen”, zegt Helena, “zitten in heel veel van de reguliere producten bleek-en bewaarmiddelen, parfums en andere giftige stoffen die helemaal niet goed zijn voor ons milieu. Al poetsend komen ze terecht in ons water, en dus ook bij planten en dieren. Not cool! Verder zijn ze ook gewoon slecht voor onze eigen gezondheid en kan het gebruik leiden tot ademhalingsproblemen, huiduitslag of erger. Nog een handige meenemer: indien je je eigen simpele biologische poetsproducten maakt, kan je ook een pak geld besparen. En, geloof me, je eigen onderhoudsproducten maken is echt super gemakkelijk. Vaak moet je zelfs niet eens iets maken, maar volstaat één product gewoon, zoals baksoda.” 

 Spik en span in de keuken met baksoda!

Helena: “ Baksoda is een perfect goedje om je aanrecht en gootsteen weer te laten blinken. Breng wat aan op het schoon te maken oppervlak, poets met een nat sponsje, wat naspoelen en droog wrijven. Veel gezonder dan al die agressieve anti-bacteriële middelen en je keuken is er even schoon door. Baksoda heeft bovendien geen sterke geur in tegenstelling tot sommige chemische producten.” 

Baksoda is ook wel gekend als zuiveringszout of natriumbicarbonaat. Onder die laatste naam vind je dit product ook bij Bio-Planet. Niet te verwarren met bakpoeder trouwens. Je gaat immers poetsen en geen cupcakes bakken. We zeggen het maar voor de totale leken hier. Haha! 


 ’t Is nog niet om zeep!

Bruine zeep, groene zeep, zwarte zeep. Wist  jij dat dit allemaal hetzelfde is? Mysterie opgelost, dankzij onze expert! Helena: “In elk geval is dat soort zeep een super ontvetter en allesreiniger. Perfect om je badkamer en sanitair een sopje mee te geven. Als je wil, kan je het ook mengen met natriumbicarbonaat (één deel zwarte zeep, vier delen natriumbicarbonaat) en dan heb je een perfect middel tegen kalkaanslag. Bij Bio-Planet vind je het terug onder de naam zwarte zeep van Ecodoo. Je kan het voor zowat alles gebruiken. Ik poets er bijvoorbeeld ook het speelgoed van mijn dochter mee.”

De was piekfijn met azijn!

En dat mag zowel natuurazijn als schoonmaakazijn zijn! Aha, genoteerd. Helena: “Azijn verwijdert het kalk uit je water, en kan dus je chemische wasverzachter vervangen. Hoeveel je moet gebruiken hangt wat af van de hardheid van je water. Begin met een klein scheutje, en voeg de volgende was wat meer toe als het moet. Trouwens, je moet ook echt niet bang zijn dat je kleren naar azijn zouden ruiken. Dat is totaal niet het geval.”

 Jeeej, maak zelf een spray!

Feeling brave? Dan kan je ook echt je eigen poetsproducten maken, bijvoorbeeld met de simpele ingrediënten van hierboven. Helena: “ Ik ben een grote fan van mijn eigen DIY ruitenspray. Het enige dat je nodig hebt is 250 ml gekookt water, 250ml azijn, ½ koffielepel groene zeep en 5 druppeltjes lavendel etherische olie. Dat laatste vind je ook bij Bio-Planet, en geeft je homemade spray vooral een lekkere geur. Tot slot heb je gewoon nog een plantenspuit nodig, of één van de lege bussen van dat spul dat je nooit meer gaat gebruiken.”

Hopelijk ben je nu super geïnspireerd en denk je: Ja, dat kan ik ook! Wel, rep je bij je volgende tripje naar Bio-Planet dan zeker naar de rayon van de huishoudelijke producten, en zoek naar de producten van het merk Ecodoo. Toch nog wat koudwatervrees? Weet dan dat ze bij Bio-Planet ook ready made ecologische huishoudproducten verkopen van merken zoals Ecover en Biotop. Voor je het weet poets je groen, groen, niets aan te doen!

Voor dit artikel werkte Maison Slash samen met Bio-Planet. We publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover advertenties staat, lees je hier.