To bio or not to bio? That's the question. Ja! Roepen jullie nu allemaal heel luid. Maar. Hoe. Dan? Voel. De. Radeloosheid. Stop met jammeren, want hier komt de hulp. Vier keer laten we een slashparent-expert los in de plaatselijke Bio-Planet en guess what? Die geeft jou keigrave bio-tips. Ben jij bijvoorbeeld jouw fletse haar en chemische shampoos meer dan beu?  Slashparent Helga wel (haar haar, niet jouw haar). Zij ging naar de Bio-Planet en haalde alles in huis voor een helemaal zelfgemaakte shampoobar! 't Schijnt dat dat keigoed werkt!

Mijn haar en ik... 't lijkt wel een titel van een roman, maar in mijn geval is het meer een thriller, wel eentje met happy ending... sorry, spoiler! Ik heb dun haar, maar wel gi-gan-tisch veel haar. Ik heb geen sluik haar, maar ook geen krullen. Tenminste, toch niet altijd... soms wel, soms alleen aan de ene kant, soms alleen als het regent,... 

Kort samengevat: haar met een eigen willetje! En dat is niet het grootste probleem, want dát is namelijk dat ik overgevoelig ben voor zowat alles, dus ook shampoo.
Alle merken, prijsklassen, apotheker of supermarkt, bio of niet-bio,... alles heeft hier in de badkamer gestaan. En dikwijls gaat het ook goed, tot de fles ongeveer half leeg is en dan komen de jeuk en de bultjes, het eczeem, de wondjes, want ik ben een krabber...

Tot ik het mirakel van de shampoobars ontdekte, ongeveer 2 jaar geleden. Halleluja!
Niets dan voordelen, die 'blokken' shampoo: met één blok kom ik een aantal maanden toe. Zeker nadat je haar volledig hersteld is van die jarenlange aanvallen van parabenen, bewaarmiddelen, detergenten... Ik kan nu gerust mijn haar slechts 1 keer per week wassen zonder dat het lijkt of ik mijn hoofd net nog in de frietketel doopte. 
En nu wissel ik af als ik zin heb in een ander geurtje, niet omdat er weer een fles halfleeg in de vuilnisbak belandt. Mijn haar, mijn hoofd en het milieu danken u!

Ge kunt dat ook zelf!

Je kan die shampoobars uiteraard kopen, maar zoals Roger altijd zegt: "Wat je zelf doet, doe je (meestal) beter!" Een shampoobar bestaat basically uit 3 bestanddelen: de 'reiniger', de 'verzorger', en het geurtje.

De geurtjes: Laten we beginnen met het geurtje. Want eerlijk, hoe kies jij jouw beauty product? Voila, op basis van geur. Ga daarom voor je eigen product helemaal wild. Duik in de essentiële oliën. Er zijn er heel wat te vinden bij Bio-Planet en ze hebben allemaal hun eigen specifieke eigenschappen. (Sowieso, over smaak en geur discussiëren we niet.)
Nog een handige luizenmoeder-tip: tea-tree oil jaagt de vieze beestjes weg, maar gebruik slechts een paar druppeltjes want in grote hoeveelheden is het niet zo lief voor je hoofdhuid.

De verzorger: hiervoor gebruik je olie en/of boter. Eigenlijk kan je hier kiezen uit een heel assortiment (allemaal te vinden bij Bio-Planet), elk met zijn eigen voordelen en eigenschappen. 
Kokosolie is volgens mij de beste basis, want hard als het koud is en vloeibaar als het warm wordt. Het zit vol vitamine E, beschermt tegen bacteriën en ander gespuis en beschermt je haar ook tegen de zon. Olijfolie bevat verschillende vitamines, is erg voedend en helpt ook beschermen tegen de zon. Verder zijn amandel-, avocado-, jojoba- en lijnzaadolie ook allemaal goeie opties. Sheaboter zit ook vol vitamines, bevordert de celaanmaak en zorgt voor huidherstel. Ook cacao-, mango-, aloë-, of avocadoboter zijn goeie alternatieven.
Er bestaan ook vitamines en verzorgende olie, zoals keratine, in druppelvorm. Die kan je naargelang de behoefte ook toevoegen. Keuze genoeg dus!

De reiniger: Hou je vast voor het iets technischere gedeelte. Want de meeste shampoos bevatten SLS (Sodium Lauryl Sulphate) als reiniger, wat de huid irriteert en zorgt voor jeuk. Er bestaat ook SLES (Sodium Laureth Sulphate), wat minder irriteert, maar een gevoelig huidje is daar ook nog niet erg blij mee! Soms wordt ook SCS gebruikt, wat eigenlijk hetzelfde is als SLS, maar dan van kokosolie gemaakt. Deze stoffen zijn ook verantwoordelijk voor het schuimend effect, en aangezien we deze niet gaan gebruiken, zal de shampoobar ook minder schuimen.
Als je moet kiezen uit alle drieletterwoorden, ga dan voor SCI (Sodium Cocoyl Isethionate), een milde maar goede reiniger die toch redelijk wat fijn schuim geeft. SCI komt in poedervorm en bevat geen water, waardoor er dus ook geen bewaarmiddelen in zitten. 

In actie, wathebiknodig?!

Ik geef hier het recept met de ingrediënten die ik gebruik, maar je kan het dus volledig personaliseren, zolang je de verhoudingen maar respecteert:
50 gr SCI (voor de uitleg, lees hierboven nog eens na)
30 gr kokosolie*
10 gr shea boter
Maximum 20 druppels geur- of verzorgingsolie. Ik deed 5 druppels keratine, 5 druppels haarquat  (= proteïne) en 10 druppels lavendel.
Je hebt ook nog een silicone cupcakevorm nodig, en een pot met kokend water en een schaal voor bain-marie.

*Ik gebruik geurloze bio-kokosolie van Bio-Planet. Dat geurloze is handig als je er graag andere geurtjes wil aan toevoegen. Als je liever de geur van kokos hebt, kan je natuurlijk ook gewone kokosolie gebruiken.

Oemaakjeda?


• Doe de kokosolie, sheaboter en amandelolie in de schaal en zet die op de pot met kokend water. Laat smelten en roer goed door elkaar.
• Voeg voorzichtig de SCI toe. Let op want de dampen die uit het poeder komen zijn niet zo aangenaam en gezond om in te ademen, dus draag eventueel een mondmasker, die hebben we nu toch allemaal in huis! De SCI lost niet volledig op, er blijven nog kleine korreltjes zichtbaar.
• Haal de schaal van de kom en voeg de geur- en verzorgende oliën toe. Roer goed door.
• Doe het mengsel in de cupcakevorm en laat goed hard worden. Zet eventueel in de koelkast.

En rep je nu naar de douche en volg de goede raad van Phoebe Buffay op: "Lather, rinse, repea-eat..."
Voor dit artikel werkte Maison Slash samen met Bio-Planet. We publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover samenwerkingen staan, lees je hier.