Kendegijdanog? Dat spelletje met touwtjes waar je elk om beurt moet overnemen? Jahaaa. Een mens is dat vergeten, maar dat is het simpelste speelgoed om jouw kinderen bezig te houden. Wij hebben er zelf als kind alvast uuuuuren mee gespeeld. Maar hoe ging dat alweer? 

   

Helemaal terug van weggeweest!

Touwfiguren bestaan al heel erg lang. Je kan verschillende figuren maken zoals een kop en schotel, een ster of een bloem. Wist je dat het touwspel over heel de wereld gespeeld wordt? Logisch! Je hebt enkel een stuk touw en je handige handen nodig, dus een grote kost is het niet! Bovendien is het erg goed voor de motoriek van je kind. Hoe vaker ze de figuurtjes proberen maken, des de beter hun fijne motoriek! 


Voor ieder wat wils

Je kan de kleurrijke touwtjes kopen in de winkel, maar je kan het natuurlijk ook zelf maken. Nog ergens een bolletje wol in de kast liggen? Dan kan je meteen van start gaan! Knip een stukje touw af en leg een dubbele knoop zodat je een gesloten cirkel hebt. Easy toch? 

Maar dan. Je kan het zo gek niet bedenken of er bestaat een video over. Je kan haast elk dier, object of vorm namaken met je touw. Eerlijk is eerlijk, ze zijn niet allemaal even makkelijk. Een ster, kop en schotel of tafel heb je zo gemaakt, maar een hond? Daar moet je goed op oefenen. Gelukkig wordt het internet bijna dagelijks aangevuld met nieuwe filmpjes waarin ze stap voor stap uitleggen hoe je een bepaald figuurtje maakt. Gewoon even 'touwfiguren' en de vorm die je wilt maken typen et voila. Wel 1000 filmpjes te zien!

Try this at home!

Zoals op de foto's te zien is, heb ik mezelf eens laten gaan. Ik nam een stukje touw en ging aan de slag. Van de ster tot het visnet en een hele hoop er tussen. Gelukkig dat er filmpjes bestaan om te volgen, anders had ik enkel knopen gemaakt. Sommige vormen heb je erg snel onder de knie, zoals de kop en schotel of de ster, maar anderen heb ik toch enkele keren opnieuw moeten proberen. De hond lukte me absoluut niet en heb ik dan ook opgegeven, oeps! En om eerlijk te zijn moet je voor sommige figuren toch wel aardig wat fantasie hebben om ze ook effectief te zien in je touw. Op de eerste foto zie je namelijk een kat, had jij het meteen door? Ik moest toch zeker drie keer kijken langs elke kant voor ik er een kat in zag, maar bon, kinderen hebben vaak een fantasie om u tegen te zeggen. Als je zoon/dochter een figuurtje laat zien, vraag dan gerust wat het juist is! Of doe van: "Ah ja, maar natuurlijk is dat een stokstaartje!".      

Ideaal speelgoed?

Je kids zijn er uren zoet mee, ze kunnen aan hun vriendjes/vriendinnetjes laten zien wat ze kunnen (en er van leren) en ze steken het snel en makkelijk weg in hun rugzak. Daarnaast krijg je een nostalgisch gevoel en kan je het zelf nog eens proberen. Ideaal, toch?


Zoeken jouw kids nog nieuwe figuurtjes om na te maken? Of wil je het zelf nog eens proberen? Kijk dan bij zeker eens bij Juf Jannie!