Waarom is wiskunde leren nuttig? Als je die vraag al uit de mond van zoon of dochter hebt horen rollen, dan hebben we goed nieuws. Dankzij een gloednieuw bakboek 'Wiskunde, daar bak je wat van' tover je heerlijke dessertjes op tafel terwijl je van wiskunde proeft. Slashparent Lobke ontdekte de magie afgelopen vakantie samen met haar dochter. Want kinderen ontdekken dat ze door te tellen en meten lekkere desserten kunnen maken, als motivatie kan dat tellen toch? 

LOBKE:

'Vermenigvuldigingen, staartdelingen, centiliters en diameters...na enkele weken preteaching en thuisonderwijs afgelopen lockdowns komen ze mijn oren uit. Toen Uitgeverij Averbode op de proppen kwam met het superleuke bakboek 'Wiskunde? Daar bak je wat van' was ik meteen verkocht! Onze kinderen bakken dolgraag. Wanneer ze ondertussen kunnen ontdekken hoe concreet en nuttig wiskunde eigenlijk is, ben ik meteen verkocht! Al doende, al spelend en al experimenterend leren , dat is toch veel leuker dan dikke oefenbundels moeten maken waar ook al eens tranen mee gemoeid gaan. Tijd om ermee aan de slag te gaan!'


Appelflap-lolly's met wiskunde-opdrachten

'Tijd om het uit te testen. Op het dessertmenu staan appelflap-lolly's. Het enige wat we nodig hebben zijn appels, een pakje bladerdeeg, een ei, melk water en suiker. Voor de wiskunde-opdrachten hebben we 2 dezelfde glazen, een maatbeker en een meetlat nodig. Frauke begint vrolijk aan de lolly's. Terwijl ze schilt, stooft, rol, schept en snijdt, krijgt ze enkele wiskunde-opdrachtjes voorgeschoteld op haar maat. Want dat is zo fijn aan het boek, er staan opdrachten in voor elk niveau.

Opdracht 1. Hoe haal je zoveel mogelijk rondjes uit het deeg? Door te schatten, testen en tellen, ontdekt ze dat er 15 rondjes uit het deeg kunnen. Volgend vraagstuk. Om een appelflap te maken, heb je telkens twee rondjes nodig. Frauke merkte al snel op dat ze een even aantal rondjes nodig heeft om één appelflap te maken dus dat we een rondje te veel gaan hebben. We meten ook even de diameter van het rondje en ondertussen leg ik haar even uit wat een straal en diameter eigenlijk is. Oudere kinderen kunnen bij dit recept berekenen hoeveel rondjes je maximum uit het deek kan halen met de kom en de oppervlakte van het deeg berekenen bijvoorbeeld. Zo leerrijk allemaal seg!

Opdracht 2. We hebben een half ei nodig. Om uit te leggen wat de helft is, moet ze 1 ei in 2 verdelen. Door het ei te breken en te kloppen en het dan te verdelen over twee glazen, ontdekt ze precies wat de helft is.De lolly's zitten ondertussen in de oven op 180°C en terwijl we genieten van de geur van versgebakken appelflapjes overlopen we nog even wat we hebben geleerd vandaag. Even en oneven, schatten, meten en de helft. Onze missie is volbracht want we hebben een lekker dessertje gemaakt en ondertussen wiskunde geoefend zonder dat Frauke het zelf door had. Die oefenbundel voor tijdens de kerstvakantie blijft hier nog even in de kast liggen, geef ons maar het Wiskunde-bakboek om te oefenen. "We kunnen nog dominostenen maken om patronen te leren, duo-smoothies en driedubbele hazelnootcookies om te leren wegen!" Experiment meer dan geslaagd!'

Je kan meer van deze lumineuze wiskunde bakoefeningen vinden via het 'Wiskunde? Daar bak je wat van!' Word een held in bakken en proef de wiskunde. Een ideaal boek voor 6-12-jarigen. Zeg dat wij het gezegd hebben!