Gaat je peuter binnenkort naar de kleuterklas? Of toch bijna? Deze tips kan je proberen van zodra jij denkt dat je peuter er klaar voor is. Laat ze zelf groentjes wassen en snijden, tandjes poetsen en zelf water inschenken. De schoentjes alleen aandoen? Met deze hacks heb je in no time een zelfstandige(re) peuter in huis!

JANNEKE

Leertoren

Heb jij ook van zo'n curieuzeneus in huis die constant komt kijken wat je aan het bekokstoven bent? Anders gezegd: zo één van die peuters die geen minuut alleen kan zijn? We feel you! Deze leertoren is een leuke manier om je kind te betrekken bij het koken. Bovendien is hij makkelijk te maken door twee krukjes op elkaar te monteren. Die peuter kan er zowaar zelf in kruipen! Zo heeft die zicht op het aanrecht of de tafel en kan die kijken wat je maakt en zelfs mee groentjes wassen.

De frietsnijder

Voor een peuter is het moeilijk om al een echt mes te gebruiken. Vanaf 18 maand kan je je kind deze frietsnijder laten gebruiken om bijvoorbeeld een banaan of een komkommer te snijden. Vanaf 2,5 jaar kan je een kiddikutter aanbieden. Die lijkt op een écht mes, maar dan eentje die niet door die petieterige vingertjes heen kan.  

Frietjes eten

Een peuter groenten laten eten: dat is altijd een uitdaging. Zit je met een moeilijke eter in huis? Probeer dan eens al wat je aanbiedt in frietjesvorm te snijden. Want ja: alles is leuker én lekkerder als het eruit ziet als frietjes!

Doe je jas aan!

Zelfs voor je peuter zijn eerste stappen naar de schooldeur zet, kan je al op zelfstandigheid oefenen. Een goed begin is het leren van de jas zelf aan te doen (geloof ons: dat zijn minuten gewonnen in de ochtendrush!). Deze methode gebruiken ze ook in de kleuterklas. Leg de jas omgekeerd voor je peuter op de grond, handjes in de mouwen, over het hoofd zwieren en hupsakee! Die jas is aan! Dat dicht ritsen zal je wel nog even zelf moeten doen ... 

Tanden poetsen

We kijken allemaal in de spiegel als we onze tanden poetsen en onze peuter wil dat ook graag. Hang een spiegel iets lager, maak er een bakje aan vast waar de tandenborstel en tandpasta in kan. Nu kan je peuter ook kijken hoe die zijn tanden poetst! 

Pimp de lunch

Een slechte eter in huis? Neem eens een kijkje op deze website Flingo. Hier kan je allerlei attributen bestellen om de lunch(doos) van je peuter te pimpen. Wedden dat je hier wat moederkespunten mee scoort? Én dat je peuter beter eet! Als de peuter nog niet naar school gaat, kan je thuis al eens oefenen door ze 's middags hun brooddoos te laten opendoen. De juffen zullen je dankbaar zijn.

Schoenen aan!

Nog zo eentje die je tijd zal besparen eens je peuter naar school gaat. Daar gaat hij of zijn immers vaak de schoentjes uit en aan moeten doen. Geen probleem met deze handige hack! Neem een grote sticker en knip die in twee helften. Plak de twee helftjes in beide schoenen, wanneer deze naast elkaar staan is de sticker weer 'een geheel'. Als dit niet zo is, staan de schoentjes niet juist en moet de peuter ze verwisselen.

Drinken ingieten

Voordat je voor de zoveelste keer de beker van je peuter bijvult want: 'dolst!' kan je een simpel trucje proberen. Koop een klein kannetje en laat de peuter telkens zijn/haar eigen glas bijvullen. Zo trots dat ze zijn, als het lukt. Alleen op tijd stoppen, daar moet nog op geoefend worden ...

Waterstation

Een waterstationnetje installeren kan je peuter ook helpen om zelfstandig voor drinken te zorgen. Zet ofwel een kannetje en een beker ergens op een plateau of een watertank met een kraantje en een beker. Let wel op: de watertank moet stevig vast staan, zodat die zeker niet voorover kan vallen.

Zoek je meer tips voor peuters? Slashparent Janneke - eveneens auteur van dit stuk - heeft een keileuk instagramkanaal: check out Game Of Toddlers.


In dit artikel gebruiken we affiliatie links. Dat wilt zeggen dat als jij klikt op de link en een aankoop doet, dat wij daar een klein percentage van krijgen. Jij betaalt niet meer voor het product dan als je rechtstreeks naar de welbepaalde website gaat. Je helpt ons alleen bij het ondersteunen van Maison Slash. Waarvoor dank!