Goesting in een dagje op het strand, maar niet in de strandtoeristen? En al helemaal niet in gezeur over drukke zandvlaktes en te weinig plek voor zandkastelen? Kleurt de E40 richting kust weer bloedrood? Trek dan gewoon een andere richting uit. Ons land blijkt rijk aan heel wat natuurlijke zandbakken en er komt geen zout water aan te pas! We zetten de leukste plekjes voor jou op een rijtje! 

Lommelse Sahara

We waren toch in België? Ja hoor! In Lommel kan je een heuse miniatuur woestijn ontdekken. Er zijn drie wandelingen die je kan volgen, elk een beetje langer dan de andere. De kortste (en eigenlijk wel leukste) is speciaal voor kinderen gemaakt! Je wandelt door de duinen en ziet speeltuigen als een gladde reuzenslang en een boomleeuwerik die ze leert vliegen! Op de uitkijktoren kan je op 30 meter hoogte de hele Sahara bekijken. Genoeg van het zand? Bij het begin van de wandeling is een grote buitenspeeltuin en een groot speelbos waar ze zich urenlang kunnen uitleven. Tip: er is een grote vijver te vinden tijdens het wandelen. Vergeet dus zeker niet die emmertjes en schepjes, want je kinders gaan zeker zandkastelen willen bouwen!

Praktisch: De startplaats is De Soeverein, Sportveldenstraat 10, Lommel, meer info te vinden op de website.

Recreatiedomein Keiheuvel

108 ha aan duinen, bossen en immens veel plezier! In het hartje van de Kempen kunnen je kids urenlang ravotten! Naast de prachtige duinen kan je ook speeltuinen, zwembaden, minigolf, go-karts, trampolines en nog veel meer vinden. Genoeg voor urenlang plezier zonder geklaag. De oudere kinderen kunnen meegaan op schattenjacht met een draagbaar gps-toestel. Tijdens de geocaching doen ze opdrachten om de juiste coördinaten te vinden van de schat. Dingen bijleren over landschap, landbouw en de omgeving, én nog eens een stevige wandeling doen? Count us in!

PraktischRecreatiedomein Keiheuvel, 17de Esc. Lichtvliegwezenlaan 14 - 2490 Balen, meer info te vinden op de website.

In den Brand

De grootste zandbak van België? Die vind je in Hechtel-Eksel. In dit gebied kan je drie verschillende wandelingen maken, waar je ook meteen een heuse schattenzoektocht aan kan koppelen. Er is een kleine vijver op de blauwe wandeltocht, maar als je liever geen natte of koude (mamaaah/papaaah, ik heb het koud!) kinderen mee naar huis pakt, is deze wel perfect!

Praktisch: In den Brand, Kamertstraat, 3940 Hechtel-Eksel, meer info te vinden op de website.

Venntastic Beach, Worriken

Naar het strand in de Ardennen? Ja hoor, het kan! In Bütgenbach vind je Venntastic Beach, een grote vijver met verankerde speeltuigen, een bewaakte zwemzone, een ligstrand en nog veel meer! Je kan er vrijwel alles vinden. Ben je het zwemmen en kastelen bouwen beu? Dan kan je ook kajakken, zeilboten, SUP's en waterfietsen huren of gaan sporten,  je angsten overwinnen op het hoogteparcours of gaan klimmen. Soit, kei veel te doen, dus! Tip: je kan er ook overnachten voor meerdere dagen plezier! 

Praktisch: Worriken 9, B-4750 Bütgenbach, meer info te vinden op de website.

Pelican Aquapark

De Lilse Bergen op zich zijn al su-per cool om te gaan spelen, maar wist je ook dat er een heus waterpark is? Pelican heeft een eigen surfstrand met opblaasbare speeltuin recht op het water! Je kinderen kunnen naar hartelust springen en zwemmen! Als je liever een rustigere dag wenst, kan je ook op het strand zonnebaden of zandkastelen bouwen. Daarnaast kan je ook lessen kitesurfen, suppen, zeilen en windsurfen volgen! Kei-tof!

Praktisch: Strandweg 6, 2275 Lille, meer info te vinden op de website.

De Nekker

Ook in provincie Antwerpen vind je geweldige strandvlaktes! De Nekker heeft zelfs meerdere opties: een kleine of grote zwemvijver. De grote zwemvijver is om écht veel te zwemmen en op het strand te spelen. De kleine vijver daarentegen staat vol met glijbanen, leuke waterspuiten, slingertouwen, vlotten en nog veel meer! Ideaal voor kinderen om zich helemaal uit te leven. Ook hier heb je een prachtig strand om languit op te gaan liggen! Vergeet zeker die zonnecrème niet!

Praktisch: Nekkerspoel-Borcht 19 (gps adres Spuibeekstraat), 2800 Mechelen, meer info te vinden op de website.