Wij wandelen massaal. Ha. Dat wist jij al. Sowieso ken jij de straten in een straal van 5 kilometer rond je huis als je broekzak. Saaaai! Voor wandelingen daarbuiten, kan een appke gebruiken superhandig zijn. Niet enkel om niet verloren te lopen, maar ook om je wandelroute te delen met vrienden of om wat meer uitleg te krijgen over de fauna en flora waar je doorheen wandelt. Kristof D’hanens verzamelt op www.appstublieft.be al jaren apps die het leven gemakkelijker maken en je smartphone nog meer laten renderen. Naast zijn wandelschoenen en drinkfles, durft hij ook al eens deze 7 apps meenemen op wandeltocht.

Wandelknooppunten

In België is - in tegenstelling tot de fietsroutes - geen aaneengesloten netwerk met wandelroutes. Vooral in de Vlaamse Ardennen, Kempen en Limburg vind je overal bordjes met wandelknooppunten. Deze app brengt die bordjes allemaal in kaart, zodat je vlot een eigen wandelroute kunt uitstippelen. Dat kun je trouwens ook doen op de website www.wandelknooppunt.be, waar je met een handige QR-code meteen die route op je smartphone laadt. 

Android | iOS   

Komoot

Komoot laat je wandelingen plannen van punt A en B, maar met de mogelijkheid om bepaalde ‘Points of Interest’ toe te voegen onderweg. En wie weet zijn er wel vrienden van jou die ook al in de Komoot-community zitten? Dan wordt het nog gemakkelijker om elkaar te inspireren met de routes die je uitstippelde. Je eigen regio kun je gratis ontgrendelen, wie heel België wil, betaalt.

Android | iOS

Strava

Ook in Strava kun je wandelroutes zelf aanmaken (en grappige tekeningen maken, lees ons artikel!), of grasduinen in wandelroutes bij jou in de buurt die door andere gebruikers aangemaakt zijn. Deze functie zit wel enkel in de betalende versie (59 euro per jaar). Vooral handig omdat veel van je wandelvrienden wellicht sowieso al aangesloten zullen zijn bij Strava. Begin maar al te stoefen met je afstanden en hoogtemeters. 

Android | iOS

Viewranger

Laat ons eerlijk zijn: op tocht gaan met een stafkaart heeft heel wat charme. maar echt handig is het niet om zo’n gigantische kaart open en dicht te plooien op tocht. Met Viewranger neem je duizenden stafkaarten gewoon mee in je broekzak. Deze app werd door wandelpunt.be trouwens uitgeroepen tot beste wandelapp die er te vinden is.

Android | iOS

Erfgoedapp

Liever historisch verantwoord op stap? In de (gratis) erfgoedapp vind je heel wat kaarten waarop historische plaatsen of monumenten aangeduid staan. Deze app is vooral een mooi startpunt. Het is daarna wel nog aan jou om de interessantste route van plaats naar plaats uit te stippelen. 

Android | iOS

Natuurpunt

In heel Vlaanderen kun je met deze app op je smartphone de natuur exploreren op een twintigtal wandelroutes in de natuur.  Natuurpunt voorziet via deze app langs die routes extra uitleg over de fauna en flora die je onderweg tegenkomt via teksten en audio-fragmenten. 

Android | iOS

Relive

Heb je je wandeling “getrackt” en wil je nadien je wandelroute visueel voorstellen? Dan is Relive een heel fijne app. Track met Relive zelf, of laad je wandeldata in vanaf Runkeeper, Endomondo of je Garmin- of Polarhorloge en Relive maakt er een mooie video van. 

Hoe dat eruit ziet? Zo ongeveer

Android | iOS

Andere

Er zijn nog keiveel andere appkes waarmee je kan wandelen. Zo is Maison Slash alvast fan van Wikiloc (we schreven er een heel artikel over!). En hoe je Google Maps kan hacken tot gigaleuke wandelapp, bedacht slashparent Sarah onlangs. Wil je het liever meer random? Check dan deze gigantisch grappige warm-koud-app!

Nog veel meer halen uit je smartphone? Check dan zeker eens www.appstublieft.be voor handige apps, nieuwigheden en tips.