Ilse Pierard, slashparent van Ana en Toon, toverde haar eigen tuin (van 1 hectare groot!) om tot een heus speelbos. Onder De Eiken is een plek waar kinderen écht kind kunnen zijn, waar ze koning worden van hun eigen avontuur en ravotkleren een must zijn. Za-lig! Take us there, please!  Want hoe meer buiten, hoe beter, hoe liever, hoe toffer!


Onder De Eiken, watisda?

Onder De Eiken is een speelbos in Lippelo, vlak bij het geografische middelpunt van Vlaanderen, waar kinderen worden uitgenodigd om vrij te spelen. Dat betekent: spelen zonder programma en zonder regels! Er zijn bosjes om je in te verbergen, prettige plekjes om een tent op te zetten en er is schaduw om in te schuilen. Tijdens speelkampen of kampeerweekends kunnen ze hier bramen plukken, kampen bouwen, roofvogels spotten en aan takken hangen. 

 

Uit het hoofd van?

Ilse omschrijft zichzelf als een chaotische ondernemer, maar ook als een durfal met een groot hart voor alles wat groen is. Zemaakt van deze wereld al langer een blijere plek onder de titel ‘Het Ministerie van Positieve Zaken’. Dat doet ze samen met haar man Bouke Zoete. Ze doen dat door vooral zichzelf te zijn. Ze verbinden en vieren, en zelf noemt Ilse inspireren graag haar job. Met heel veel liefde verspreidt ze vrolijke acties en blogposts. Waar ze het allerbeste in is? Spelen! En dat is precies wat ze anderen nu ook wil laten doen in ‘Onder De Eiken’. 

Waarom een speelbos voor kinderen?

Kinderen verdienen meer contact met de natuur. “Waar het om gaat, is dat we onze kinderen tijd, vrijheid en een band met de echte wereld teruggeven, dat we hen de kans geven om zichzelf terug te vinden. We moeten het leven van onze kinderen eenvoudiger maken, snoeien in overtollige activiteiten en hun leven op die manier rijker en kwalitatiever maken.” Met deze quote uit haar boek ‘De Natuurwetten van het kind’ brengt de Franse schrijfster Céline Alvarez mijn visie perfect onder woorden. Het bos doet kinderen bruisen! 

 

Hoe het allemaal begon

Mijn eigen kinderen tonen mij hoe belangrijk hun vrijheid is. Vooral mijn zoon kleurt niet graag binnen de lijntjes en heeft een hekel aan opgelegde programma’s. Dat zette mij aan het denken. En naast Céline Alvarez, is ook Carl Theodor Sørensen hierin voor mij een belangrijke inspiratiebron. De Deense landschapsarchitect realiseerde zich, nadat hij al heel wat traditionele speelplaatsen had ontworpen, dat ze kinderen eigenlijk eerder doen geeuwen dan ravotten. En dat kan toch niet de bedoeling zijn?

Daarom bedacht hij een andere soort plek: eentje zonder toestellen of regels. Hij probeerde zijn idee uit in Emdrup, een buitenwijk van Kopenhagen. Moet ik je nog vertellen dat het een stevig succes werd? Lady Allen of Hurtwood, een Britse architecte, was na één bezoek al helemaal verkocht en maakte er haar missie van om deze nieuwe vorm van spelen te verspreiden. Haar motto? “Liever een gebroken been, dan een gebroken geest.” En zo denk ik er ook over. Ik speelde al langer met het idee om onze tuin open te stellen voor anderen. Hier ligt één hectare heerlijke grond voor het rapen en ik wil dat zoveel mogelijk mensen daar van kunnen meegenieten. Er een speelbos van maken is voor mij de perfecte manier om dat te doen! 

Wat zijn de reacties?

Kinderen die traditionele kampen vreselijk vinden, halen hier hun hartje op! Ze ravotten zich te pletter en spelen dat het een lieve lust is. Het gebeurt ook wel vaker dat een verlegen zus, die ‘gewoon even komt kijken naar de plek waar broer zo graag speelt’, onverwachts blijft plakken. En dan krijgen ouders na het kamp een ander kind terug. Ze bloeien op! Ze ontluiken! Ze fleuren op! Het is geen toeval dat deze termen hun oorsprong vinden in de natuur. 

Wat is het speelbos voor jou?

Onder De Eiken is een plek waar kinderen zélf zien, ruiken, voelen én doen. Het speelbos lokt hen opnieuw naar buiten: weg van die schermen en van tussen die vier muren. Hier spelen ze buiten zonder regeltjes, maar mét veel verbeelding. Onder De Eiken viert de buitenlucht, de vrijheid en broeken vol modder: het leven, quoi! Het belang van genieten en spelen kan je volgens mij niet onderschatten. 

Wat is je ultieme droom?

Dit is mijn droom! Er komt ook nog een bed and breakfast aan, maar dit is wat mijn hart ontzettend blij maakt! 
Hebdegij nog meer nood aan tips en tricks om je #1000UurDeDeurUit tracker gevuld te krijgen? Hebdegij zelf super leuke ideetjes om een ander zijn #1000UurDeDeurUit tracker gevuld te krijgen? Hebdegij dan geen zin om je aan te sluiten bij het allerleukste #1000UurDeDeurUit groepje op Facebook?  't Is daar van voor slashparents door slashparents. Doe even gesjellig en word nu lid, en nodig je slashvrienden en -familie uit!