De feestdagen zijn voorbij, maar dat wil nog niet zeggen dat een mens in januari als een kloosterling moet leven . Soberheid, allemaal goed en wel, maar met guilty/pleasures kom je een stuk verder. Drie adressen om je - al dan niet in het gezelschap van een jongere medemens - te buiten te gaan aan koolhydraten, vet en suiker. Helemaal voor jou uitgezocht en uitgetest door Dingenzoekers!

Patisserie Jacobs  (Dinant)

patisserieSinds 1860 bakken ze hier de Couques de Dinant (zo hard als beton), maar vooral hun andere pâtisserie is een omweg meer dan waard. Aan het interieur is sinds 1948 niets veranderd. Een geknipt adres voor een simpele maar lekkere sandwich met ham of kaas, een taartje en koffie uit zilveren kannetjes. De korzelige bediening moet je vooral niet aan je hart laten komen. Patisserie Jacobs, Rue Grande 147, 5500 Dinant. 

Gwenola (Gent)

patisserie  

Kleine goesting rond de klok van vieren? Succes gegarandeerd met de goeie ouwe pannenkoek, die in grote getale wordt gebakken bij Gwenola. Het Bretoense pannenkoekenhuis is een must, alleen al voor de heerlijk rustieke inrichting - denk karrenwiel en folkloristische schilderijtjes. Ook de hartelijke ontvangst is een plus: hier wordt niet gekeken op een blinkende versiering en een vriendelijk woord meer of minder.

Pannenkoekenhuis Gwenola, Donkersteeg 16, 9000 Gent, www.gwenola.be

La Maison des Desserts (Namen)

patisserieEen draaischijf van zoetigheden, met een hele resem pannenkoeken, ijsjes en verrukkelijke pâtisserie op de taart. Ook de typische caramelsnoepjes van Namen, bietrumés, kan je hier meegrissen. Het kader is nogal bourgeois, maar niet stijf en er komen vaak families met kinderen over de vloer.

Rue Haute Marcelle 17, 5000 Namen. Info: www.maison-des-desserts.be.