Over een dikke week vindt de grote uittocht richting bergen weer plaats. Want het krokusverlof is de uitgelezen periode waarin de meeste gezinnen op skivakantie trekken. Al is het niet iedereen (financieel) gegeven, zo'n vakantie op de latten. Je kan dan kiezen voor de dichtbij-optie. Of je gaat voor een geweldig betaalbare en ultiem gierige variant. Zoals Slashparent Ingrid vorig jaar deed. INGRID Eigenlijk hadden wij vorig jaar helemaal geen geld om op skivakantie te gaan. Een nawee van de verbouwingen die al drie  jaar geleden afgelopen zijn. Wie kent dat niet? Maar toch wilden we graag naar de bergen vertrekken. Met trots mag ik vertellen dat het ons gelukt is om een cheapass skivakantie te organiseren.  Waardoor we niet (helemaal) blut waren. Alleen een beetje. Hoe we dat deden?

Check de vakantieperiodes van de buurlanden

Een klassiek voorbeeld van vraag en aanbod. Want hoe meer gezinnen vakantie hebben, hoe groter de vraag, hoe hoger de prijs. Probeer dus een moment te zoeken dat zo min mogelijk van de buurlanden in vakantiemodus zijn. Niet altijd even gemakkelijk, want bijvoorbeeld in Duitsland en Frankrijk hebben de kinderen per regio andere vakantiedata.

Check de last minutes

En dan liefst tijdens die week waarin de buurlanden geen vakantie hebben. Je zou versteld staan wat je allemaal nog kan rapen. Want ook de touroperators weten het: die krokus- of paasvakantie-boekingen zijn het meeste waard. Dan willen ze sowieso al hun kamers kwijt. Liefst aan jou :-)

Wees ultra-flexibel

Wij beslisten vorig jaar een week op voorhand dat we op skivakantie zouden vertrekken. Eén f*cking week. Jup, als je voor de goedkoop gaat, moet je er iets voor over hebben. En plooien. [caption id="attachment_4946" align="alignnone" width="1280"]skivakantie een familiekiekje[/caption]

Kies een klein gebied

Voor een klein en familiaal gebied kiezen is goed voor je portemonnee. Alles is betaalbaarder en niet in het minst de skipassen. Maar ook de verblijven en misschien zelfs het materiaal zijn goedkoper. Zeker als de kinderen niet te groot zijn en nog geen lange afstanden skiën, is dit zeker een goeie optie. En het is nog gezellig ook!

Skikleren en materiaal goedkoop op de kop tikken

Je hebt eigenlijk 2 goedkope opties: lenen of een koopje doen. Tijdens de solden in januari vind je best al wat interessants in de rekken. Maar dé deals vind je voornamelijk einde seizoen (net voor de paasvakantie). Check geregeld hypermarkten en sportwinkels op superkoopjes. Helaas ook niet mijn sterkste kant, maar de georganiseerden zijn hier duidelijk in hun voordeel. Wees slim en speel al in op de groeispurt van volgend jaar.  Nuttige adressen: Carrefour, Decathlon, Galysport, AS Adventure. Je kan nog slimmer zijn en spullen lenen van vrienden of familie. Skikleren worden ongeveer één week per jaar gedragen, het zou onzinnig zijn om dit niet economisch rendabeler te maken.

Drank en voeding

Neem keiveel eten en drinken mee van thuis. In de bergen is alles du-uur. Dus wat je meegesleurd krijgt, is netjes uitgespaard. Wij leenden zelfs een dakkoffer zodat we onze auto goed konden volstouwen, en zo weinig mogelijk ter plekke moesten kopen.(Ik weet dat ik intussen klink als een pinnige Hollander, maar zoals gezegd – het was this way of niet vertrekken.) En omdat ik écht van mijn vakantie en kinderen wou genieten, hebben we ‘hotelletje gespeeld’. We kookten alle maaltijden op voorhand, trokken dit luchtdicht (je kan dit ook vragen bij de slager), en vroren alles in.  Dat maakte dat we ’s avonds na het skiën gewoon rustig konden aperitieven terwijl het eten warm werd in de oven. Geniaal, al zeg ik het zelf.

Maak een juiste inschatting

Misschien nog een laatste nota aan mezelf: reken het niet te onderschatten péage-bedrag mee in je budget. Dat was ik even vergeten… Damn it!