Over een paar weken vindt de grote uittocht richting bergen weer plaats. Want het krokusverlof is de uitgelezen periode waarin de meeste gezinnen op skivakantie trekken. Al is het niet iedereen (financieel) gegeven, zo'n vakantie op de latten. Je kan dan kiezen voor de dichtbij-optie. Of je gaat voor een geweldig betaalbare en ultiem gierige variant.

Jeukt het zo hard om je van een besneeuwde berg te glijden, maar is er niet echt budget  om op skivakantie te gaan. Een nawee van een verbouwing, of een heel erg grote reis die je vorige zomer maakte? Wie kent dat niet! Maar toch is de drang groter om naar de bergen vertrekken dan de inhoud van je portefeuille. Dan hebben we 7 tips voor jou om voor een cheapass skivakantie te gaan.  Waardoor je niet (helemaal) blut wordt. Alleen een beetje. 

1. Check de vakantieperiodes van de buurlanden

Een klassiek voorbeeld van vraag en aanbod. Want hoe meer gezinnen vakantie hebben, hoe groter de vraag, hoe hoger de prijs. Probeer dus een moment te zoeken zo min mogelijk van de buurlanden die in vakantiemodus zijn. Niet altijd even gemakkelijk, want bijvoorbeeld in Duitsland en Frankrijk hebben de kinderen per regio andere vakantiedata.

2. Check de last minutes

En dan liefst tijdens die week waarin de buurlanden geen vakantie hebben. Je zou versteld staan wat je allemaal nog kan rapen. Want ook de touroperators weten het: die krokus- of paasvakantie-boekingen zijn het meeste waard. Dan willen ze sowieso al hun kamers kwijt. Liefst aan jou!

3. Wees ultra-flexibel

Wij beslisten eens een week op voorhand dat we op skivakantie zouden vertrekken. Eén f*cking week. Jup, als je voor de goedkoop gaat, moet je er iets voor over hebben. En plooien. 

4. Kies een klein gebied

Voor een klein en familiaal gebied kiezen is goed voor je portemonnee. Alles is betaalbaarder en niet in het minst de skipassen. Maar ook de verblijven en misschien zelfs het materiaal zijn goedkoper. Zeker als de kinderen niet te groot zijn en nog geen lange afstanden skiën, is dit zeker een goeie optie. En het is nog gezellig ook!

5. Skikledij en materiaal goedkoop op de kop tikken

Je hebt eigenlijk 2 goedkope opties: lenen of een koopje doen. Tijdens de solden in januari vind je best al wat interessants in de rekken. Maar dé deals vind je voornamelijk einde seizoen (net voor de paasvakantie). Check geregeld hypermarkten en sportwinkels op superkoopjes. Helaas ook niet mijn sterkste kant, maar de georganiseerden zijn hier duidelijk in hun voordeel. Wees slim en speel al in op de groeispurt van volgend jaar.  Nuttige adressen: Carrefour, Decathlon, Galy Sport, AS Adventure. Je kan nog slimmer zijn en spullen lenen van vrienden of familie. Skikleren worden ongeveer één week per jaar gedragen, het zou onzinnig zijn om dit niet economisch rendabeler te maken.

6. Drank en voeding

Neem keiveel eten en drinken mee van thuis. In de bergen is alles duur. Dus wat je meegesleurd krijgt, is netjes uitgespaard. Leen een dakkoffer zodat je je auto goed kan volstouwen, en zo weinig mogelijk ter plekke moet kopen.  Kook je maaltijden op voorhand en trek ze luchtdicht (je kan dit ook vragen bij de slager), en vries alles in.  Zo kan je ’s avonds na het skiën gewoon rustig aperitieven terwijl het eten warm wordt in de oven. 

7. Maak een juiste inschatting

Vergeet niet het niet te onderschatten péage-bedrag mee te rekenen in je budget. Want dat kan al eens een verrassing geven!