Zin in eens wat anders dan de zee of het eerste en beste provinciaal domein?  Trek dan eens naar onze hoofdstad met je gespuis. Laat Manneke Pis en het Atomium links liggen en ontdek onbekend Brussel: van street art in een oude supermarkt tot het ondergrondse rioolstelsel. Als het kriebelt, ga dan Brusselen!

Belexpo

Is het een museum? Nee. Wat is het dan wel? Een interactieve expo over de stad van de toekomst. Is het … tof? Heel tof, daar kunnen we stellig over zijn. 

7xHXRZ5DISFdTpASapW8V20ADxBySGjZ6lWnlogg.jpeg
Belexpo vertelt je alles over de stad van de 21ste eeuw, die bij voorkeur zero waste is. Of ‘zéro déchet’, zoals ze dat in Brussel zeggen. Afvalvrij dus. De expo op het terrein van Thurn & Taxis neemt verschillende aspecten van het leefmilieu in de stad onder de loep, zoals mobiliteit, eten, onderwijs en wonen. Maar liefst 70% van de wereldbevolking zal tegen 2050 in een stad wonen. Het is dus geen moment te vroeg om eens diep na te denken over hoe we dat leefbaar kunnen houden.

YaqNzTWHr2BjzkCJKqu19zuszOwqVNsAExKNonFy.jpeg
Kinderen en tieners krijgen een digitale armband, die dienst doet als kaart en sleutel. Met die armband leggen ze een parcours van opdrachten af, waar de onze zich alvast enthousiast instortten. De opdrachten zijn heel gevarieerd: van virtueel fietsen door Brussel (stress!) en courgettes planten, tot een schoolkantine ontwerpen en zich buigen over geluidsvervuiling. Onderhoudend, fris vormgegeven én aanzettend tot nadenken: missie geslaagd.

wJnZ7CV8c58TwqSLOL5dc3SAP6PPgyUCDK5V9ugS.jpeg
Belexpo, terrein van Thurn & Taxis, Havenlaan 86c/3002, 1000 Brussel. Voor kinderen vanaf 10 jaar.

ADAM

Dit museum vlakbij het Atomium herbergt de collectie van het Plasticarium en pakt uit met tijdelijke tentoonstellingen rond design. De verzameling knaloranje en appelgroene interieurobjecten uit de sixties stemt elke bezoeker geheid vrolijk. Voor kinderen heeft het ADAM een eenvoudig spel voorzien dat hen door de collectie loodst, maar ook zonder dat blaadje papier zullen ze het hier naar hun zin hebben.

R0MGpgrOXNH5fHsw51EmpHxKm6w3O02PFZontb16.jpeg
Art & Design Atomium Museum, Belgiëplein 1, 1020 Brussel.

Strokar Inside

5uIbnwbi9jndo4js6FSlH7EGYsv3Mh5XYnwBNSif.jpeg

Alexandra Lambert en Fred Atax staken de koppen bij elkaar en transformeerden een leegstaande Delhaize in Elsene tot hoofdkwartier van hun street art project Strokar Inside. Kinderen weten amper waar eerst kijken, zo spectaculair ziet het er allemaal uit. Artiesten als Moyoshi & Lord Ubi, Softwix, Djamel Oulkadi, Charles Foussard en Klaas Van der Linden hebben muren en vloeren onder handen genomen, met flashy resultaat. Duidelijk geen museum, dus veilig te betreden als tiener, al was het maar omdat het heel wat Instagramwaardige kiekjes oplevert.

j9fRXvWDg5d2OogL6qE8EnX5xJkVW3ZHOxDA1YRQ.jpeg
Strokar Inside, Waterloosesteenweg 569, 1050 Brussel.

RIOLENMUSEUM

6PiLnHcHQuXz4OJQ50R19EGj7tXTkx96GTjKd4M6.jpeg

Het riolennetwerk onder Brussel is bijna 400 km lang en biedt een unieke blik op wat er zich down under afspeelt. Van die 400 km kan je slechts enkele meters bezoeken, maar het is wel de moeite om daar eens rond te gluren. Het bijhorende Riolenmuseum vertelt alles over het spijsverteringsstelsel van de hoofdstad, dat elke dag duizenden kubieke meter afvalwater verwerkt.

Riolenmuseum,
 Octrooipaviljoen,
 Anderlechtsepoort, 1000 Brussel.

SPEELGOEDMUSEUM
530vdw8Y3XxspC5JqCU0UbLZ3V7eb8Gs5YlUzwer.jpeg

Dit wonderlijke universum van vergane glorie toont speelgoed uit lang vervlogen tijden. Het Brusselse Speelgoedmuseum is gehuisvest in een charmant volgestouwd pand waar het heerlijk struinen is. Om bij weg te dromen (als ouder) en helemaal in op te gaan (als kind).

nbupY7OzlpGWmGCN5UMEWcgKfUAlJ9u77OpkIxC0.jpeg

Speelgoedmuseum, Verenigingstraat 24, 1000 Brussel. Info: www.museedujouet.eu


Nog meer tips voor Brussel met kinderen? Check dan deze toffe aanraders en nog andere leuke tips voor trips op dingenzoekers.be.