Als je het wandelen beu bent, is er nog altijd de fiets. Ah ja. Maar ook dat gaat misschien vervelen (en loopt soms vervelend fout met lastige tieners). Daarom wat extra fiets inspiratie! Zet ze alvast op je bucketlist voor het lange 
weekend of volgende vakantie!

* Door de huidige coronamaatregelen zijn sommoge adressen mogelijk tijdelijk gesloten.
Check altijd eerst goed voor je je uitstap plant.

 

1. BMX-en op het Provinciaal Wielercentrum Antwerpen

Op het Provinciaal Wielercentrum Antwerpen kan je gaan fietsen op een echte wielerpiste van 333 m, springen en jumpen op een bmx-parcours van 390 m en skeeleren op een skeelerovaal van 300 m. Heb je zelf geen materiaal? Geen probleem, dit kan je hier allemaal huren (opgelet: niet tijdens corona-lockdwonmaatregelen). Ik moet je niet vertellen dat kleine waaghalzen dit parcours G.E.W.E.L.D.I.G. vinden, en als ouder waan je je terug kind op deze piste. Topactiviteit dus!

2. Mountainbiken met heel je gezin à volonté

Mountainbiken is een superleuke activiteit en vandaag bestaat er al een uitgebreid aanbod van meer dan 100 permanent bewegwijzerde mountainbikeroutes. Sta je te popelen om op de mountainbike te springen? Met deze handige zoeker vind je ze meteen. Zijn je kinderen nog net iets te klein om al een flinke mountainbikeroute aan te kunnen? Ga dan oefenen in het MTB-parcours in het Speelbos Marselaer, ideaal om ze van kleins af aan te leren mountainbiken. In het speelbos vind je trouwens ook een schuilhut, een fort met een boomhut, klimtoren, stapstammen, stapschijven en twee sluiptunnels. Heerlijke plek!

3. Spoorfietsen IN DE ARDENNEN

Een te gekke fietsactiviteit met het ganse gezin zijn de draisines of spoorwegfietsen, merkwaardige machines waarmee je als familie samen het landschap kan ontdekken terwijl de fietsen zich over het spoor verplaatsen. Trappen moet je uiteraard zelf doen! Deze cuistaxen zijn uitgerust met wielen om op sporen te kunnen rijden. Trap op je eigen tempo op de oude spoorlijn die langs de pittoreske Molignéevallei loopt, tussen Falaën en Maredsous, in de provincie Namen. Ook leuk is om dit te combineren met een bezoek aan de Abdij van Maredsous.

! Opgelet: de spoorwegfietsen zijn helaas nog even gesloten door de huidige coronamaatregelen, maar vanaf 3 april zijn ze normaal terug open. 

4. Fietsen door het water

Plan je een fietstocht naar het Openluchtmuseum in Bokrijk dan loopt die voor een deel langs de vijvers van de Wijers. Tussen knooppunten 91 en 98 wacht je een verrassing van formaat: je fietst daar tussen het water! Je fietst er letterlijk 212 m lang door het water. Plots sta je oog in oog met zwanen en andere watervogels die het wateroppervlak van de vijvers verkennen. Een geweldige fietsuitstap waar je kinderen nog lang over zullen navertellen! 

5. Schipper mag ik overfietsen: ja of nee?

Met de fiets op een overzetboot, dat is pas een belevenis voor klein en groot. Zelf wonen wij niet zo ver van Sint-Amands waar je de veerboot kan nemen met nog een echte veerman naar de overzijde van de rivier, en dat gratis het hele jaar door! Onderweg kom je langs cafés, restaurants of een kinderboerderij waar je ijsjes kan eten! Hier vind je de uurregeling terug van Klein-Brabant’s bekendste veerdienst. Voor de uurregeling van de andere veerdiensten verwijzen we graag naar de website van de Vlaamse waterweg.

Tip: hier vind je nog veel meer kindvriendelijke routes in Vlaanderen. Ge moest al weg zijn!