Iedereen, maar dan ook iedereen lust ballekes in tomatensaus. Ok, af en toe moet je misschien op zoek naar de veggie-variant. Maar met ballekes en frieten of puree maak je iedereen blij. Het is dan ook niet onlogisch dat we op zoek gaan naar een lijstje van de beste ballekes -restaurants. 

En wie zoekt die vindt. Dat geldt zeker voor Greetje en Kristien van Dingenzoekers. Zij stelden speciaal voor Maison Slash een top 5 van ballekes-hotspots samen.

De Smidse - Alsemberg

gvb_de-smitse_voorkeur_fy0p7548Vlakbij het prachtige Hallerbos zit restaurant De Smidse, gelegen op de site van de Papiermolen van Herisem. Die gaat terug tot 1536 en maakt deel uit van de voormalige kartonfabriek Winderickx in Alsemberg. Het restaurant van Ness en Peloes zit in de oude smederij en het aanpalende magazijn. De rustieke sfeer binnen is niet te versmaden, maar ook buiten in de heerlijke tuin - met gastvrije speelhoek voor de kinderen – is het goed toeven.

Er wordt gekookt met producten uit de streek en met respect voor grootmoeders recepten. De gespecialiseerde bierkaart is het vermelden waard, met onder meer Belgoo, ambachtelijk gebrouwen hoge gistingsbieren uit de regio. Ook het aanbod aan geuze – de champagne van de Zennevallei, wordt ons met de nodige trots verteld – is zeer uitgebreid. Het vlees is van eigen kweek en bereikt hongerige magen in allerlei hoedanigheden. Die zijn allemaal lekker, maar vooral de gehaktballetjes in tomatensaus zijn een voltreffer.

Info: www.desmidse1655.be

‘t Raadsel - Kruishoutem

oost-vlaanderen_het-raadsel_img_1809Verscholen tussen perenboomgaarden en maisvelden ligt ‘t Raadsel. Dit is nu eens echt zo’n heerlijk adresje waar alles tot in de puntjes goed zit. De bediening is attent, de gerechten verraden verfijning en liefde voor authentieke smaken, het interieur is aangenaam en koters zijn er graag gezien. Binnen nodigt een salonnetje met televisie en boekjes uit tot gezellig hangen. Buiten wacht de speeltuin.

Op de uitgebreide kinderkaart maakt men melding van een hele resem gerechten, waaronder balletjes in tomatensaus, macaroni met hesp, pizza, kip met appelmoes en tongfilets. Op aanvraag, zo legt de bediening ons bereidwillig uit, kunnen er ook nog heel wat gerechten van de gewone kaart in kinderportie. Het grut gaat voor balletjes in tomatensaus, uiteraard, en verbaast vriend en vijand door de haast schoongelikte borden die ze aan tafel achterlaten.

Nadien kan er nog een succulente chocolade moëlleux bij, en een ijsje voor de jeugd van tegenwoordig. Die benut haar tijd hier tot de laatste seconde in de speeltuin, terwijl wij beschaafd converseren in de sfeervol verlichte ruimte, met zicht op de welgemikte decoratieve stukken van het landelijke interieur.

Info:  www.traadsel.be

Club House du Grand Large - Mons

ballekesOp enkele kilometers van het stadscentrum ligt Le Grand Large, de plezierhaven van Mons. Het Club House du Grand Large geeft uit op het water en biedt met zijn ramen van vloer tot plafond een royaal zicht op de dobberende zeilboten en yachten. Het interieur mag dan nogal gewoontjes zijn (veredelde terrasstoelen en een cafetaria-achtige aankleding), wat hier uit de keuken komt is zeer in orde. Op de kaart staan seizoensgebonden gerechten, wisselende suggesties en klassiekers.

De jongelui kunnen kiezen uit gerechten als balletjes in tomatensaus, hamburger met frietjes en pasta carbonara. Lucy ging voor gehaktballen, niet met tomatensaus maar op z’n Luiks, waarbij de saus gepimpt wordt met Luikse stroop. Vers en zeer smakelijk. De bediening is aimabel en de prijs-kwaliteitverhouding uitstekend. Een prima plek dus om samen te eten in een pretentieloze sfeer. Sportivo’s kunnen ook nog een duik nemen in het zwembad vlakbij.

Meer info: web.resto.com/clubhousedugrandlarge

De Bomma - Antwerpen

ballekesBij de bomma is het altijd goed. Bij die van ons toch. En wat blijkt, ook bij De Bomma aan de Antwerpse Suikerrui is het goed. Toen we hoorden waaien dat er in onze stad een kranige bomma aan de slag ging met potten en pannen, fietsten wij daar als de wiedeweerga naar toe. Om met z'n allen te proeven: van de sfeer, van het bommawaardige interieur, maar vooral van de vintage Vlaamse gerechten en ook wel van het aperitief van het huis. Dat is cava met Elixir d'Anvers. Jawel, deze bomma kent haar lokale klassiekers.

De kaart is een droom voor kinderen en al wie houdt van degelijk Vlaams: vol-au-vent, stoofvlees, chipolata, varkenskotelet, konijn, mosselen, forel...  De porties zijn bijzonder royaal. En dus kregen we het niet op. En daar vloekten we binnensmonds eens om, want het was zo lekker! Bovendien betekende dat ook dat we de desserten aan onze neus moesten laten voorbijgaan (rijstpap, dame blanche en zelfs een coupe advocaat).

Leuk om weten: je mag een foto meebrengen van je eigen bomma en die hangen ze dan op. Kijkt je bomma dagelijks naar al die medemensen die genieten van gerechten die ze zelf ongetwijfeld ook wel eens klaarmaakt(e). Die van ons doet dat in de hemel, en ook daar doet ze dat goed.

Info: www.restaurantdebomma.be

De Paardenstallen - Hasselt

ballekesBij een bezoek aan de abdijsite van Herkenrode kan je plots opkomende honger stillen in het vorig jaar geopende De Paardenstallen, waar je zowel grote als kleine gerechten van goede kwaliteit vindt. Je wordt er sympathiek ontvangen en passeert self-servicegewijs langs de toog om je bestelling te plaatsen en vervolgens mee te nemen naar je tafel.

Wij onderwierpen er de balletjes met krieken aan een smaaktest. Die pakte prima uit. Het gebouw kreeg een hedendaagse make-over, die zowel aan de buitenkant als wat betreft het interieur erg geslaagd te noemen is. De Paardenstallen heeft ook een mooi terras, dat uitzicht biedt op de hele site.

Info:
 www.abdijsiteherkenrode.be