Nog iets minder dan 300 dagen tot de volgende grote
vakantie. Tijd genoeg om na te denken of kamperen zonder luxe iets voor
jouw gezin kan zijn. Want back to basics
gaan met drie kleine kinderen, hoe doet ge da eigenlijk? Het moet zowat de
meeste gestelde vraag zijn die slashparent Lobke afgelopen maand kreeg. Ze
kampeerde 3 (!) volle weken met 3 kinders op een Zweedse camping in ‘the middle
of nowhere’ zonder elektriciteit, zonder warm water, zonder luxe.  Ook zonder deadlines, zonder moetjes en zonder
WiFi. Maar wel mét elkaar. En laat dat nu de gezonde basis geweest zijn van
heel hun vakantie. 

1. Je hebt geen te hoge verwachtingen


Tijdens andere vakanties plan je je dagen vaak vol met uitstappen en allerlei coole activiteiten, Maar tijdens een back to basics-vakantie zijn de activiteiten slapen, koken, eten, afwassen, zorgen voor elkaar, een beetje zwemmen, bootje varen, eens gaan joggen en eindeloos mijmeren bij het vuur. Het leven hoeft niet altijd zo efficiënt te zijn, toch?

2. Het is de beste teambuilding voor je gezin


Het klinkt misschien overdreven, maar geloof ons: nergens anders ervaar je een groter gevoel van verbondenheid met elkaar. In een groot bos met enkel een tent en een vuurtje heb je geen afleiding. Je krijgt er wel tijd en rust voor in de plaats en je kan al die tijd aandacht aan elkaar schenken.

3. Je leert je kinders meer loslaten

De natuur geeft je kinderen automatisch meer een gevoel van vrijheid. Terwijl ik met de afwas naar de outdoorkeuken loop, kom ik onderweg in het bos mijn drie (ja zelfs mijn 2,5-jarige peuter) kinderen tegen die druk kampen aan het bouwen of besjes aan het plukken zijn. Een vakantie in de natuur zonder verplichtingen, nergens anders heb ik een groter gevoel van vrijheid. Er zijn momenten dat ik zelfs kan doen wat ik wil (lezen, ukelele spelen of breien, jaja!) en ik hoor ondertussen de hele tijd mijn kinderen in de buurt, heerlijk toch?

 4. Je geeft ze respect voor de natuur mee

Als je drie weken in het bos leeft, midden in de natuur, krijgen je kinderen automatisch meer respect voor het milieu. Het is meteen ook de ideale omgeving om ze een levende natuurles te geven en ze te leren dat ze hun rommel moeten opruimen en niet mogen achterlaten in het bos of dat ze voor de dieren moeten zorgen. Voor een picknick schillen en snijden we fruit en groenten zoals appels, wortels en kerstomaten in stukjes en vullen we onze drinkbussen aan de handwaterpomp. Mijn jongste dochter is ondertussen een echte milieuactiviste en neemt tijdens wandelingen zelfs een zak mee om onderweg zwerfvuil op te rapen. En ik kijk trots toe.

5. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn

Natuurlijk is het niet elke dag 'leuk', zo’n vakantie. Maar je kweekt automatisch meer veerkracht bij jezelf én je kinderen. Je moeten wassen met koud water. Of verdwalen in een bos en 14km wandelen. Of midden op het meer zitten met je kano wanneer het begint te stortregenen. Of langer wachten op eten omdat je eerst hout moet hakken om vuur te maken. Het zijn soms kleine tegenslagen waar je achteraf gelukkig keihard mee kan lachen. En...je geniet extra hard van een warm bad als je weer thuis bent.

6. Je wilt dit gevoel thuis vasthouden

Trager en meer samen leven, langer dan drie weken per jaar. Dat is wat je elkaar belooft na zo’n vakantie. Moeilijk in de ratrace van onze huidige maatschappij, maar toch kan je door kleine veranderingen echt trager leven. Hoe? Door minder te willen, elke dag samen naar buiten te gaan en je agenda bewust wat leger te houden bijvoorbeeld. En door af en toe in je tuin een vuurtje met worstjes of marshmallows te maken, dat kan ook natuurlijk!

PRAKTISCH

Wil je ook eens back to basics gaan met je kinderen? Boek dan net als Lobke eens een Zweedse droomvakantie op Hatteboda Vildmarkscamping. Deze wilderniscamping ligt midden in het bos naast twee grote meren. Ideaal voor kinderen die de hele dag bij het water en in het bos willen spelen.