Winter – koud – binnen blijven… en dus lastige kinderen? Nergens voor nodig! Mutsen op, handschoenen aan, en hop naar buiten. Doe jezelf een plezier en laat je kinderen af en toe uit. Ook in de winter is buiten heel veel te beleven. Geloof je het niet? Check deze spannende winterwandelingen!

Kinderen uitlaten in de winter doe je best niet zonder plan. Hier alvast enkele tips waarmee je rekening kan houden en dus een grotere kans hebt op succes en vervolgverhaal.

  • Ga je wandelen met kinderen stel dan een doel voorop: een speeltuin, hut, warme choco, … óf de wandeling moet een belevenis op zich zijn.
  • Zoek een wandeling op maat van je kinderen en laat je eigen ambities even voor wat ze zijn. Kinderen kunnen fysiek meer aan dan je denkt, mentaal soms wat minder. Leg de lat laag en ga voor quality time!
  • Geef je kinderen een opdracht voor onderweg: foto’s trekken, een wandelstok maken, sporen zoeken, of één van deze zoektochten. Of gebruik elementen zoals een stappenteller of een geocache om de motivatie aan te wakkeren.
  • Dieren onderweg maken de pret altijd groter.
  • Zorg voor aangepaste kledij. Een kind met fysiek ongemak zal miserabel zijn.

En dan bij deze, onze selectie spannende winterwandelingen!

De Hoge Venen

Een absolute wintertopper als het op wandelen aankomt, zijn de Hoge Venen. Zeker als er sneeuw ligt.

Wandel met je kinders over de vlonderpaden van Fagne de la Poûleur.

Beklim de toren van het Signaal van Botrange en waan je de hoogste Belg.

Doe aan canyoning langs een echte bergrivier in de vallei van de Trô Maret.

Of waarom niet gaan sneeuwschoenwandelen in Manderfeld?

Bosbewoners ontmoeten

De bosbewonersroute in Bosland leidt je langs een tiental houten dieren zoals de vos, specht, het everzwijn en de buizerd.

Kinderen moeten de dieren zoeken en kunnen via speelse opdrachten de vaardigheden van de dieren met die van zichzelf vergelijken.

Een toffe en educatieve winterwandeltip waarbij ze de bewoners van het bos en zichtzelf beter leren kennen.

Avonturenberg

De Stad Beringen zorgt voor een recreatieve ontwikkeling van de kleine terril van be-MINE, en dat onder de noemer ‘Avonturenberg’.

Kinderen kunnen zich volop uitleven tijdens de wandel- en klimtocht naar de top. Verschillende spelelementen, klim- en klauterconstructies, taludglijbanen vormen samen één groot speel- en belevingslandschap.

Je kan deze avonturentocht heel gemakkelijk combineren met andere wandelingen in de buurt. Bijvoorbeeld de klim naar de top van een andere nabij gelegen terril met een indrukwekkend uitzicht op de Kempen als beloning. Of het prikkelpad met onderweg voelkastjes, een klanklabyrint, een wiglo, kijkwand, voelsteen, etc.

Reynaert de vos

Ontdek Hulst, de meest Vlaamse stad van Nederland maar ook de heimat van de listige Reynaertvos.

Trek je warme kleren aan en sluip op een winterse namiddag over de wallen van de vestingstad, op zoek naar aanwijzingen om de slimme vos te vinden. Er bestaan opdrachten in diverse moeilijkheidsgraden. Bij inlevering van de antwoorden op het VVV kantoor krijg je nog een leuke verrassing.

Brabantse Wal

Is je kind een vogelliefhebber? Dan is een bezoek aan de Brabantse Wal iets voor jullie.

De steile rand die gedurende duizenden jaren werd uitgesleten door de Schelde zorgt voor een uniek landschap.

Vanuit het bezoekerscentrum De Kraaijenberg loopt o.a. een korte route richting de vogelkijkhut.  Vergeet je verrekijker en vogelgids niet.

Kabouter David achterna

Wist je dat er in het Nationaal Park de Groote Peel, net over de Nederlandse grens, kabouters wonen? Althans dat doen de kleine voetafdrukken, de wielsporen van minikruiwagentjes en geplet gras van slapende kabouters vermoeden. Soms kom je er zelfs een kabouterdrolletje tegen!

Ga samen op zoek naar al die sporen en ontdek hoe kabouters leven. Met een puntmuts op, rode wangen en een knapzak gevuld met lekkers kan je hier met de allerkleinsten op avonturentocht.

Avontuurlijk stappen langs de kust

Wie aan de zee denkt, denkt doorgaans aan de zomer. Maar ook in de winter heeft de kuststreek zijn charmes.

Met behulp van de GR5A kustroute, het Kustwandelroutenetwerk en de kusttram stippel je gemakkelijk een avontuurlijke en verrassend gevarieerde route uit van één of zelfs meerdere dagen. En niets is zo leuk en gemakkelijk voor kinderen als de wit-rode GR-streepjes zoeken en volgen.

Hostelhoppen

In Luxemburg kan je geen saaie wandelingen maken. Negen Luxemburgse jeugdherbergen vormen de ideale uitvalsbasis om het land al wandelend te verkennen. Ook in de winter.

Aan de hand van bestaande routes werkte de Jeugdherbergcentrale een aantal trajecten uit waardoor je kan ‘hostelhoppen’.

Ontdek met gans het gezin spectaculaire rotsformaties, middeleeuwse kastelen en enkele onverwachte hindernissen in Klein-Zwitserland.

Ezeltje strekje

Of ga eens op stap met een ezel! In binnen en buitenland mogelijkheden zat. Even googlen op ‘wandelen’ + ‘ezel’ en het lijstje vult zich vanzelf aan.

Ezeltochten zijn de ideale manier om met kinderen op stap te gaan. Voor één of meerdere dagen. Dit lieve gezelschapsdier zorgt voor heel wat afleiding en plezier. Bovendien laat het nieuwe knuffelmaatje ook toe om even uit te rusten op zijn rug. Heel leuk voor wandelvakanties met kinderen tussen vier en tien jaar.

Verder weg?

Wil je graag nog wat verder weg gaan? Dan zijn de Vogezen of de Eifel, in het bijzonder Bad Munstereifel, aanraders bij winterse sneeuwtaferelen.

Header photo: Philippe Put