De Vlaamse Ardennen zijn cool. Ook met kinderen. Dat schreven we al hier: Slow down en ga met de kinderen eens op wandelweekend in de Vlaamse Ardennen! Nu kunnen we dat natuurlijk wel schrijven, maar het zelf kunnen ontdekken, dat is nog veel beter. Maison Slash stuurde slashparent Lies en familie op onderzoek!

LIES
Of ik eens een weekendje weg wilde met het gezin? Wat eten, wat wandelen, wat rondkijken, leuke dingen doen. Rusten. Eén en ander ontdekken.  
Dat vroeg Maison Slash me een paar weken geleden. Euh...ja. Zot, direct!

't Zou de eerste keer zijn sinds de geboorte van onze dochter Minne, bijna 5 maanden geleden. Na de chaos en de slapeloze nachten, begint ons leven eindelijk opnieuw wat structuur en regelmaat te krijgen. Tijd dus om de draad opnieuw op te pakken en ook weer eens een weekendje weg te gaan!

Waar slapen en eten met met baby en een 6-jarige?

Maar waarheen? Met een baby? En een zesjarige? Andere leeftijden, andere behoeftes. Naar de Vlaamse Ardennen, zo bleek! Want die zouden keicool zijn. Maar ook voldoende kid- en parent-friendly? Dat mochten wij dan eens gaan checken.
Alright! Mijn Mommy Bag kon niet snel genoeg ingepakt worden, komaan, let's go!

Met baby en kind wilden we toch ietwat comfortabel kunnen overnachten. En dat lukte prima in Gasthoeve De Schapenkop. Een plek waar Noortje (6) haar hart kon ophalen bij de diertjes (die ze mee mocht helpen voederen), waar we alles bij de hand hadden (géén gesleur met babybedjes, -badjes en verschoningskussens, een pampercontainer; die zijn allemaal voorzien!) en waar ook wij op ons gemak waren. En: schapen! Schàpen! Als er één dier is waar ik zot van ben, dan is het wel een schaap. Vraag me niet waarom. ik bèèèèèèèhn gewoon een schapenfan. Nog een checkske, dus.

YHTLSxt689aCPO2EOtocUwpBII5KPc5cNNphlSHf.jpeg

hIviZtzN7XvGFKt5wKejcH5sPYFfI7XAADbEqGli.jpeg

w4JoC88am2oTePNl6XttdiuW8dewPwykez6QJDb8.jpeg

Avondeten deden we in het centrum, in L'Amuse. In een superknap pand! En kei-kei parentfriendly: een aparte menukaart voor kindjes (mét kinderaperitiefjes en zònder de standaardcurryworst), heel lekker eten, een speel-lees-kleurhoek en een super relaxt sfeertje. En dat stylish behangpapier, dat wil ik thuis ook. Ik ben alleen vergeten te vragen waar ze het haalden.
't Was top, we hebben er twee uur gezeten. Twee uur! Met kind en baby. Yeah!

UVI362dUp0fSiollSw8OQZ7XbXeyXrORcbNvSb3T.jpeg

Op trot in Ronse

Zaterdagmorgen trokken we het centrum van Ronse opnieuw in, voor een kinderzoektocht dit keer. Met een tof rugzakje van de Toeristische Dienst én een coole rood-met-witte-bolletjes-bolderkar! Punten gescoord bij Noor, al voor we goed en wel vertrokken waren.
Wie we zochten? De vrienden van coole eend Rosalie. Want ze waren mekaar kwijt en nu had Rosalie niemand om haar verjaardag mee te vieren... Maar wij hebben iedereen teruggevonden, na anderhalf uur. Die vriendjes waren - spoiler alert! - Rosalies verjaardag helemaal niet vergeten. Chanceke, dus.

We hebben wel wat van Ronse gezien tijdens onze rondwandeling daar, met toppers als de Passage (dude, dat plafond: wauw! En die restaurantjes!) en de crypte. Maar het moet gezegd: een groot deel van de stad is een bouwwerf. Ze zijn dat daar serieus aan het opknappen, dat is duidelijk. En 't gaat schoon zijn, dat is ook duidelijk. Maar nu moesten we even door de Heras-hekken kijken en over de kabels hotsen met onze bolderkar. Pas op, dat maakte de zoektocht niet minder prettig. Maar 't uitzicht soms wat minder.

jsGk1Lex3B3ivOS2xPtOxasHAdgfOkFxTSYrg6uu.jpeg

ogHAVmKQZvweUGKoV2rbArLxGRTUTGKq9bENi09a.jpeg

7c1z6c6sdZo9J1GiDBkw3xo9qYYOGcujYDgeqQLT.jpeg


Picknicken in het bos

In het Wandelwalhalla ga je niet binnen zitten, dus zelfs 's middags eten deden we in het groen: we picknickten in het Muziekbos.
Hoe lang was dat geleden, picknicken? Van toen ik twaalf was en in ons kamp in de tuin een boke met choco at? Dit was zo tof! De frisse lucht, de goedgevulde mand. Niks naar binnen, nog even buiten...

O, en dat Muziekbos? Dat heeft een paar grote speelplekken. Enfin, het ís gewoon één grote speelplek. Boomstammen om over te kruipen, paaltjes om op de lopen, berg-op-en-berg-afjes tussen de hoge bomen. Kaching, weer punten bij Noor. En bij Pieter. Ook papa's blijken de speelzones te kunnen smaken. Mannen...'t Zijn eigenlijk gewoon grote/meer bebaarde kinderen, he. En Minneke? Die hing op haar gemakje rond te kijken. Te chillen.
We bleven trouwens lang in dat Muziekbos hangen. Ook om te eten 's avonds vonden we een plekje in Bistro Boekzitting.

JmkQmp2WUkzsv8dse9mJ0m2ArC7JkQ4DF8Bjcz93.jpeg


Met volle maagjes, lijfjes vol zuurstof en dichtvallende oogjes, reden we 's avonds terug naar De Schapenkop. Om daar als een blok in slaap te vallen en pas opnieuw wakker te worden van de dierengeluiden, lang na zonsopgang. Ook Minne. 'Nachtvoeding, moeder? Die heb ik niet eens nodig gehad!'

iFRSfoQYAL8h36Vd8y5OK8BiDjqEwetT17dMHKBi.jpeg

Zondag, rustdag. Allez. Een beetje toch.

Zondag gingen we voor rust. Enfin, da's relatief. Misschien eerder voor 'een klein beetje rustiger aan'. Voor 'even helemaal weg'. Nadat we de schaapjes hadden gevoederd en geaaid, uiteraard. En de konijnen. En, oh, nog even dat bruin lammetje. En deze geit nog. En dat varken. En... .

Sluit je ogen. Beeld je een groot bos in. Een mooi bospad. Knisperende blaadjes onder je voeten. Geruis van de bladeren boven je hoofd. Vogelgetjirp ó-ver-al. Geritsel van de voorbijvluchtende muisjes - hoe schattig zijn die?! En de geur...de geur van bos. Ik was vergeten hoe dat rook. Wauw. Crisp & clean.
Minne in de draagdoek, Noor in de bolderkar. Tijd verdween even.

We maakten een buggyvriendelijke wandeling naast een oude spoorwegberm, het Mijnwerkerspad. Een Trage Wegen Wandeling, noemen ze het. Zàlig. Echt.
Eerlijk, wij zijn niet het gezin dat elk weekend met wandelbottinen en een rugzak de natuur intrekt, onderwijl 'Wij reizen om te le-he-ren' zingend. Maar 2 uurtjes lang zo'n wandeling als deze? De max. Serieus. En vlot te doen met buggy/bolderkar en op kinderbeentjes. Geen 'pas op voor die auto!', geen 'blijf op het voetpad!'. Veilig. Rustig. Mooi.

C7CG3GDefAkiL678e4a2IIic4QKdveBGkQtyo4WY.jpeg

Onderweg werd er gehuppeld en ge-swisht (don't ask!), moesten er mooie blaadjes en takken mee en waanden we ons soms zelfs in een oerbos waarin elk moment een T-rex zijn kop tussen de bomen kon steken.

We sloten ons weekend af met een ijsje, in de Ijsmolenhoeve. Zo moet dat. Ijsjes zijn afsluiters van fijne momenten, van feestjes. 't Was een beetje een feestje, ons weekend.

YZbuNImEcbAhEw1UPTDSOOMLcFfVLEEVeM6cXBZS.jpeg

r4bPfMo4ExfwerTxIHAGDsWsneqKzDdQvVn8FO9J.jpeg

En in augustus komen we terug. Dat hebben we ineens vastgelegd. Want we willen nog meer zien hier. En nog eens opnieuw gaan spelen in dat bos. En schaapjes aaien. En de konijntjes. En... .